Оксана Юринець: «Мені важливо, щоб Політехніка була центром науки, інновацій, студентського розвитку, дипломатії…»

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Оксана Юринець

Цією публікацією започатковуємо цикл «Сто образів Львівської політехніки». Це будуть статті або інтерв’ю, в яких висвітлюватимуться портрети особистостей, які вагомо впливають на розвиток університету, на його роль у світовому освітньому середовищі.
 

Професорка кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Інституту економіки і менеджменту. Прийшла до Львівської політехніки студенткою. Закінчила аспірантуру. Викладала. А після п’ятирічної депутатської каденції у Верховній Раді знову повернулася до рідного університету. Вважає, що всі підвалини для становлення багатогранної особистості їй заклала саме Львівська політехніка.

Для неї університет – це не просто освітній заклад, а певне середовище, яке не відпускає все життя і завжди поруч. Ще під час навчання на тодішньому факультеті економіки і менеджменту (кафедра економіки підприємств та менеджменту, спеціальність «Менеджмент організацій») була активною у громадському житті: входила до «Просвіти», а коли навчалася в аспірантурі – була головою Ради молодих вчених, багато мандрувала, брала участь у світових з’їздах європейської християнської молоді. Вважає, що у студентські роки їй не бракувало ні викликів, ні можливостей, ні драйву. Було багато масштабного спілкування, обміну думками, досвідом, знайомств із новими людьми. Згадує навчання у Політехніці як одну з найбільш пригодницьких сторінок свого життя.

– Я на багатьох прикладах мала можливість побачити, ким у цьому житті можна стати. І намагалася робити все, щоб наслідувати найкращі приклади. А Політехніка закладала мені фундамент. У нас були дуже фахові викладачі. Я зрозуміла, що було б гріхом не скористатися їхнім досвідом і не вступити до аспірантури, яку я закінчила достроковим захистом дисертації. А це своєю чергою допомогло організувати успішну власну справу, якій присвятила майже 10 років. Переконана, що саме ті підвалини знань, які мені заклала Політехніка, дали свого часу змогу стати і найуспішнішим підприємцем, і найкращим платником податків Пустомитівського району, де діяло підприємство.

До речі, коли ми зустрічалися з одногрупниками після 19 років, як закінчили Політехніку, знаєте, на що всі звернули увагу? На те, що кожен із нас зреалізував себе. Кожен! Багато хто з політехніків впливає на економічне, соціальне, культурне життя держави. Чимало дітей студентів мого випуску теж вступили до нашої альма-матер і продовжують сімейну традицію навчання саме в цьому виші, – розповідає Оксана Юринець.

Коли як депутатка Львівської обласної ради вона очолювала фракцію політичної партії «УДАР Віталія Кличка» та була головою комісії з питань контролю за ефективністю виконання державних і обласних програм та рішень ради, то багато знань, здобутих у Політехніці, дали їй змогу виконувати цю роботу правильно й ефективно.

Політехнічний досвід супроводжував Оксану Юринець і тоді, коли вона навчалася в Інституті політичної освіти, стажувалася за багатьма програмами, зокрема у Сполучених Штатах Америки, вдосконалювалася в програмі «Відповідальне лідерство» Аспен-інституту в Києві, була народною депутаткою Верховної Ради України, працюючи у парламентському комітеті з питань європейської інтеграції та очолюючи підкомітет із питань регіонального розвитку й транскордонного співробітництва. Політехніка була поруч, коли Оксана Юринець головувала в парламентських групах дружби з Польщею та В’єтнамом, очолювала українську делегацію у Парламентській асамблеї НАТО (2018–2019 рр.). Здобуті в університеті знання і досвід допомогли їй успішно заснувати Громадську організацію «Агенція європейського співробітництва» та Благодійний фонд Оксани Юринець, стати співзасновницею Першого жіночого ветеранського простору ReHub.

Резюмуючи свої роздуми про те, чим для неї є Політехніка, каже:

– Це ніби багатодітна сім’я, яка виховує дуже самостійних, відповідальних і готових до життя дітей. Це ніби якась додаткова кімната у квартирі, до якої ти за потреби заходиш (можливо, й не дуже часто), але без неї не уявляєш свого будинку. Мені важливо, щоб Політехніка була центром – центром науки, інновацій, студентського розвитку, державного управління, дипломатії. Тому за найменшої нагоди скористатися можливістю когось запросити до альма-матер роблю це, хто б то не був: найвищі керівники держави, іноземні партнери, дипломати…

Оксана Юринець завше підтримувала й підтримує свій університет. Будучи депутаткою Верховної Ради, домоглася виділення 54 млн грн на будівництво гуртожитків «Львівської політехніки», стала співавторкою Постанови парламенту «Про відзначення 200-річчя від дня заснування НУ «Львівська політехніка», яка дала змогу вшанувати цю подію на гідному рівні.

Два роки тому їй вдалося обстояти проведення засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО у стінах Львівської політехніки. Приїхало близько двох десятків ключових осіб із 16 країн, які впливають на процеси інтеграції нашої держави до Північноатлантичного альянсу. Завдяки дружнім стосункам Оксани Юринець із німецькими партнерами з Тюрингії при Політехніці став діяти Німецько-український освітній центр. Спільно з іншими інститутами, зокрема з Інститутом гуманітарних та соціальних наук і з Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою, організували не одну наукову конференцію, не один форум, зрештою, напрацювали Закон «Про транскордонне співробітництво», який Верховна Рада минулого скликання успішно ухвалила.

У праці зі студентами Оксана Юринець використовує сучасні творчі підходи, започатковує цікаві ініціативи і підтримує студентські, організовує зустрічі й заходи на актуальні теми.