Вчитися завжди, щоб бути у тренді: очільники Університету й інститутів взяли участь у тренінгу

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
офісний стіл

Керівники університету й інститутів взяли участь у тренінгу «Стратегія: творити, планувати, діяти, досягати», який їм організували викладачки кафедри менеджменту персоналу та адміністрування доцентка Надія Любомудрова і старша викладачка Роксолана Винничук.

Нам більш звично бачити студентів, які вчаться, аніж, скажімо, викладачів, директорів, проректорів чи навіть ректора. Але у світовій практиці навчатися у будь-якому віці, обіймаючи певні посади, – цілком буденна річ. Цю звичку вже активно переймають сучасні українські корпорації.

Цього разу у стартап-школі Львівської політехніки навчалися саме керівники. Упродовж трьох днів у форматі мозкового штурму відбулися тренінгові заняття з п’яти модулів. Чому виникла ідея саме такого тренінгу? Університет має окреслити свою місію і бачення, а кожен, хто причетний до його щоденного творення, – свій вплив на це.

Очевидно, що в сучасному світі все дуже швидко змінюється. Скажімо, якщо порівняти 2015 і майбутній 2020 роки, то в минулому на першому місці було розв’язання комплексних проблем, а тепер – розв’язання комплексних завдань, взаємодію з іншими людьми на другій позиції замінює критичне мислення, а вміння керувати людьми – креативність, яка ще чотири роки тому була на останній, десятій позиції. Наступного року на цьому місці опиниться гнучкість мислення.

Цікаві теми: роль стратегічного планування в досягненні цілей, формування візії навчально-наукового інституту, його цінностей, типології корпоративної культури. Йшлося про SWOT-аналіз як основний інструмент стратегічного керування, SMART-цілі, KPI, OKR, матрицю БКГ для визначення конкурентних переваг. Було багато інтерактивних занять, ігор – скажімо, про право брати участь у виборах із 15-ти років, асоціативних тверджень тощо.

На останньому модулі учасники висловили власне бачення розвитку університету на прикладі свого інституту та побудували «дерево цілей» й наповнили його ідеями. Кожен отримав сертифікат.