Очільник Центру студентського капеланства о. Юрій Остапюк: у постійному пошуку та прагненні нового

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Центр студентського капеланства ЛА УГКЦ (ЦСК) упродовж багатьох років є своєрідним острівцем для молоді, яка прагне розвиватися всебічно. Студентська спільнота цього осередку зростає, розвиває нові, цікаві напрями діяльності. Чимало вже встигли реалізувати, започаткувати, а ще більше мають планів. Про це все розповів очільник ЦСК о. Юрій Остапюк.

Нові напрями розвитку

– Зараз концепція діяльності Центру дещо змінилася, оскільки стараємося розвиватися і йти в ногу з часом. Та основне зберігаємо – зустрічі зі студентами, духовний провід, євангелізацію, порушуємо морально-етичні, соціальні, суспільні проблеми. У концепції тематичного розвитку «Студентського дня» зараз більше уваги почали приділяти питанням стосунків між хлопцями і дівчатами. Цей проект започаткували наприкінці минулого навчального року, тепер він значно розширився: конкретніше розглядаємо питання зустрічань, психологію хлопців і дівчат, біо-етичні питання – саме те, що цікавить молодь.

Ще один напрям роботи, який активно розвивають, – допомога військовим: збирають кришечки на протези, планують плести маскувальні сітки, впродовж тривалого часу плетуть чотки, які передають військовим на полігони, в зону АТО.

– Наші студенти не раз їздили в зону АТО. Маємо там чимало знайомих, які просять, щоб до них дзвонили. Розумію, вони усвідомлюють, що студенти багато не зможуть допомогти, але вони спраглі живого спілкування. Таку діяльність започаткували минулоріч, коли їздили з колядою на східні території. Один із наших працівників є там госпітальєром, також маємо знайому дівчину з Донецька, завжди підтримуємо з ними зв’язок і знаємо, що саме потрібно. Тобто ми зараз взяли напрям на патріотичний рух, щоб завжди бути з нашими військовими, – додав капелан.

Значно розширили і роботу з дітьми-сиротами. Майже щотижня студенти відвідують дітей в інтернаті № 2, дитячому будинку № 1, раз у два тижні їздять в Краківецький інтернат.

– Із молодшими дітьми студенти бавляться, читають казки, для старших – проводять майстер-класи, організовують різні ігри. На зимові канікули плануємо дітей з Краківця привезти до нас у Центр опіки сиріт, щоб організувати для них цікаві святкування з екскурсіями, катаннями на ковзанах, – розповів отець Юрій. – Дбаємо також і про бідних людей. Можемо годувати, допомагати одягом, тож шукаємо старших людей, сім’ї, які справді потребують допомоги.

З колядою, вертепом і частунками – в АТО

Нова «фішка» ЦСК – театр «САД», який набрав нових форм, став міжуніверситетським, має власну управу. Вже є розпорядок виступів на сході України.

– Я їздив туди, щоб переконатися, чи нема загрози везти туди студентів. Це вже третій фронт, тож все гаразд – їхати можна і навіть більше – треба. Наші студенти щомісяця їздять у Костянтинівку, Дмитрівку, Красноармійськ, Дніпропетровськ. У тих містах є греко-католицькі парафії і військові частини, де нас чекають. Цього року з 4 до 11 січня, тобто впродовж Різдвяних свят, об’їздимо Донецьку область, зокрема, плануємо побувати в Слов’янську, щоб відвідати там наших парафіян і військових. Хочемо приїхати туди зі своєю колядою, традиціями, варениками, пампухами, кутею. Готуємо для військових подарунки: вироби наших студентів, молитовнички, вервечки, медальйони. Також показуватимемо виставу про Андрея Шептицького. Це масштабний проект, з яким згодом їздитимемо в різні виші, що розкидані у багатьох містах України, щоб якомога більше говорити про величну постать Митрополита, – поділився планами священик.

На свята Центр студентського капеланства ініціює міжвишівський фестиваль вертепів у Києві, куди зі своїми дійствами поїдуть і львівські студенти. В такий спосіб прагнуть популяризувати традицію вертепів, яка, як зауважив отець Юрій, на жаль, пригасає навіть на наших теренах по селах.

Навчають, розвивають, зацікавлюють

Ще один напрям діяльності – англомовний клуб, який вже наступного року переросте в клуб іноземних мов. Цьогоріч було дві групи студентів, які вчать англійську (заняття проходять щосереди о 19.30 на пл. Міцкевича, 5), а з лютого введуть також вивчення німецької мови.

– Зараз готуємося до зимового англомовного табору. Влітку такий табір пройшов дуже класно. Його діяльність полягала в тому, щоб упродовж всієї тривалості табору спілкуватися тільки англійською мовою. Це надзвичайно мобілізує і стимулює до вивчення англійської мови, – наголосив мій співрозмовник. – Моя мрія – клуб іноземних мов, де буде англійська, німецька, італійська, французька, польська. Адже чимало студентів дуже хочуть вивчати мови, але для них це фінансово недоступно. Тож мають чудову нагоду втілити свої мрії з нами.

Центр студентського капеланства постійно розширює свою діяльність. Так, зараз розпочали роботу зі студентами Медуніверситету ім. Д. Галицького, а також провели перемовини про спільні проекти з УКУ. Не менш активно співпрацюють з різними молодіжними комісіями. Зараз готуються до відзначення Світового дня молоді (проходитиме в липні 2016 року в Кракові), в рамках якого відбудеться зустріч із Папою Римським.