Обмін досвідом: відбулася онлайн-зустріч команди МІОКу з педагогами Південної Америки

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-зустрічі

5 квітня 2021 року відбулася зустріч команди Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою з Юрієм Данилишиним, регіональним віцепрезидентом Світового Конґресу Українців, головою Українського товариства «Просвіта» в Аргентині, Романом Данилишиним, директором української школи при Українському товаристві «Просвіта» в Аргентині, й Ольгою Демчук, представницею аргентинських освітян, для спільного обговорення питань щодо підвищення кваліфікації педагогів з Південної Америки.

Громада Аргентини є однією з найдавніших. Команда МІОК тривалий час співпрацює з нею. Роман Данилишин згадує, як зародилася наша співпраця: «Ми співпрацюємо з МІОКом уже багато років, і для нас це був дуже цікавий процес. 8 років тому до наших рук потрапив «Крок 1», тоді ми побачили, що Україна дивиться на еміграцію іншими очима, і зрозуміли, як вивчати українську мову для іноземців. «Просвіта» останні 10 чи 15 років розуміє, що ключем для проникненням в українську культуру, є мова».

І, справді, без мови неможливо повністю пізнати менталітет і культуру країни, тож ми підтримуємо і всіляко допомагаємо педагогам навчати на належному рівні. Це вже не вперше інститут проводить такі курси. «Роман почав робити перші кроки разом з МІОКом, пані Ключковською, стосовно навчання української мови дистанційно… Відгук серед нашої громади був колосальним», – Юрій Данилишин.

Важливо, що українці країн Латинської Америки мають особливу ментальність, яку важливо враховувати під час курсів. Про це влучно наголосив Юрій Данилишин: «Треба зрозуміти латинську психіку. Ми не є американці, ми не є канадці, ми не є європейці. Ми вже народжені і живемо довгий час в іній ніші й системі. Вона має свої особливості».

Ще однією проблемою, яка постає перед українцями, які живуть в Аргентині, – відсутність припливу нових українських емігрантів і, як наслідок, потужна асиміляція. Це є чи не найбільшою проблемою серед країн Південної Америки. Тож постає проблема навчання кваліфікованого педагога, який врахує особливості іспаномовного українця, що зберіг зразок давньої мови.

Колектив МІОКу спільно з Романом і Юрієм Данилишиними обговорили потребу організації курсу з вивчення української мови як іноземної, проблему підвищення кваліфікації учителів. Така співпраця є важливою для обміну досвідом як для закордонних педагогів, так і для їхніх колег з України.