НТБ запрошує на лекцію про українську естраду між двома війнами

Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки
Замальовка до тексту

Бібліотека запрошує на дводенну лекцію музикознавиці, викладачки-методистки Комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський музичний фаховий коледж імені Станіслава Людкевича» пані Роксоляни Гавалюк «Українська естрада між двома війнами: занурення в музику, занурення в історію». Лекція складатиметься з двох частин і відбуватиметься 10 та 11 серпня о 17:30

У наш час львів’янам, і не лише львів’янам, уже добре відоме ім’я Богдана Весоловського — одного з перших професійних музикантів, які долучилися до заснування української естрадної пісенної традиції в Галичині. У всіх на устах його славетне танго «Прийде ще час», яке стало своєрідним символом розважальної ретро-музики нашого краю. Однак його поява на обрії українського естрадного мистецтва була добре підготована та закономірна, і творив його він не сам.

У період міжвоєнного двадцятиліття Львів уже вирізняла сформована культура публічних аристократичних і загальноміських розваг (студентські та міські бали, фестини, карнавали), закладена ще за часів австрійського панування, у якої не було яскраво вираженого національного обличчя. Її важливою складовою була багатонаціональна танцювально-пісенна сфера, яка надалі залишилася панівною в естраді. Зі встановленням Польської Республіки і посиленням польських впливів в українській громаді Галичини особливо гостро постало питання конкурентоздатності своєї естрадної музики — музики, на якій виховувалася молодь — майбутнє нації. Такі цілі ставили перед собою тоді ще зовсім юні композитори-пісенники та виконавці, діяльність яких була пов’язана зі Львовом: Богдан Весоловський, Володимир Балтарович, Ярослав Барнич, Степан Гумнілович, Євген Козак, Анатоль Кос-Анатольський та численні інші.

Ці славні музиканти у міжвоєнні часи були здебільшого студентами, для яких естрада слугувала гарним засобом підробітку на прикарпатських курортах чи перед кіносеансами. Але найважливіше — їхня діяльність загалом вирізняється високим музичним професіоналізмом, хорошою освітою, яка забезпечила їхню композиторську й виконавську майстерність та широкий європейський світогляд.

Водночас кожен з них мав великий практичний досвід. Запрошуємо ближче познайомитися з цими яскравими постатями та їхніми чудовими творами, сповненими щирих юних почуттів, мелодичного багатства і яскравого національного колориту, та переконатися, якими шедеврами нашої естрадної культури ми можемо і повинні пишатися.

Вхід вільний.

 

замальовка до тексту