Нові горизонти: докладніше про зустріч із ректором Міланського народного університету в ІППО

Ольга Мацьків, тижневик «Аудиторія»
в аудиторії

В Інституті права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки 3 грудня відбулася зустріч із адвокатом, професором та ректором Міланського народного університету Джованні Нері. «Аудиторія» розпитала про плани співпраці з українськими університетами.

Перший крок уже зробили: ректор Міланського народного університету Джованні Нері та директор Інституту права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки Володимир Ортинський підписали угоду про наукову та культурну співпрацю.

– Тепер доповнюватимемо документ реальними справами. Наш університет визнано в Європі. Є плани створити мережу співпраці європейських університетів, долучивши до неї українські, зокрема Львівську політехніку, – каже Джованні Нері.

Загалом напрям діяльності Міланського народного університету орієнтований на право, психологію, педагогіку, економіку, інженерію та політичні науки. Тимчасом заклад не має жодних контактів та домовленостей з іншими закладами вищої освіти України. Наразі, за словами ректора Міланського народного університету, увагу сконцентрували на Львівській політехніці:

– Інститут права, психології та інноваційної освіти став перший, з ким ми домовилися про партнерство. Щодо напрямів роботи, то плануємо впровадити програму подвійних дипломів. Також обговорюємо здобуття ступеня PhD серед науковців наших країн. Якщо вдасться успішно зреалізувати всі ініціативи спільно зі Львівською політехнікою, то можна буде говорити про співпрацю з іншими закладами освіти.

Окрім цього, між двома університетами відбуватиметься обмін студентами й викладачами. Якою буде тривалість обміну, його періодичність, кількість учасників ще узгоджуватимуть. Паралельно відбуватимуться й конференції та онлайн-лекції в обох навчальних закладах. Першу таку платформу хочуть запустити з початком наступного навчального року.

– Онлайн-навчання – понад усе. Воно має свої переваги, адже суттєво економить кошти й час. До того ж такий метод тепер дуже популярний і актуальний, оскільки є зручний для обміну культурним і науковим досвідом між країнами, – додає Джованні Нері.

Є два критерії щодо відбору студентів для участі в обміні. Перший – заслуги, тобто успішність у навчанні та університетська діяльність. Другий стосується забезпечення. Студент особисто має визначити, чи його економічний рівень дозволяє брати участь у програмі. Якщо йдеться про онлайн-навчання, то до нього можна буде залучати широку аудиторію.

Навчання під час обмінів відбуватиметься українською й італійською мовами, зважаючи на країни, які представляють університети. Також для загального розуміння залучать й англійську.

На розвиток такого проєкту університети не мають достатнього фінансування, тому треба залучати кошти різноманітних фондів та організацій. Спільно з ректором Міланського народного університету приїхала його професорка, кавалер Мальтійського ордену, представниця Європейського Комітету в Люксембурзі Франческа Баллалі. Саме її обов’язком є пошук коштів для реалізування співпраці між нашими університетами. Професорка пояснює:

– Оскільки я працюю в університеті, то, звичайно, зацікавлена в обміні досвідом з іншими закладами вищої освіти та в організуванні спільних заходів. Є багато фондів, вони поділяються на різні типи. Тому фінансування знайти можна. Наприклад, одним з таких є «Горизонт», що існує впродовж багатьох років. Нині він на завершенні, тому потрібно швидко реалізовувати наш із Львівською політехнікою проєкт.

Очікують, що повноцінна співпраця розпочнеться від вересня 2020 року.

зустріч із ректором Міланського університету зустріч із ректором Міланського університету зустріч із ректором Міланського університету зустріч із ректором Міланського університету зустріч із ректором Міланського університету