Співпраця триває і розвивається: німецькі студенти і політехніки проходять геодезичну практику у Львові

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Німецькі студенти і політехніки проходять геодезичну практику у Львові

Днями на площі поблизу пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому можна було побачити кілька молодих людей, які спостерігали за польотом безпілотного апарата.

Як виявилося, це були німецькі студенти других – четвертих курсів Вищої школи Нойбрандербурга Максиміліан Гросе, Кароліна Буджок, Артурас Оснак, Марія Раделес, Оскар Цеґенхаген, Андре Шмольд та Домінік Хак. Спільно зі студентами-геодезистами з Політехніки вони проходили черговий етап своєї навчальної практики. Безпілотним літальним апаратом керував із пульта інженер ГНДЛ-18 Форат Аль Алусі. Після польових робіт німецькі студенти працювали в лабораторії, опрацьовували знятий апаратом пам’ятник.

– Із німецькими колегами співпрацюємо в різних напрямах освіти й науки вже 12 років, – говорить заступник директора ІГДГ професор Ігор Тревого. – Маємо спільні публікації, експерименти, виступи на міжнародних конференціях. А ось наші студенти їдуть до Німеччини на навчання, стажування чи науково-навчальну практику щороку. Вони працюють там із новітнім геодезичним обладнанням, технологіями, відвідують геодезичні наукові установи, беруть участь у різних процесах вимірювань. Аналогічно й німецькі студенти приїжджають до нас на науково-навчальну практику. Нинішні німецькі студенти-бакалаври трошки старші від наших, бо рік вчаться, а рік заробляють кошти на навчання. Ми ознайомили їх із тими технологіями, що є в нашому інституті і які вивчають наші студенти. Звичайно, німецькі студенти працюють з безпілотним літальним апаратом. Та наші мають можливість вивчати більше моделей БПЛА. Німцям цікаво було ознайомитися з нашою геодезичною школою, відомою в Україні й світі.

– На практиці у Львівській політехніці ми вперше, – розповідає Артурас Оснак, староста німецьких студентів. – Займалися у Львові тим, чого не вчили в своєму університеті. Зокрема, провадили високоточне геометричне нівелювання та супутникові вимірювання, на компараторі визначали точність нанесення поділок нівелірних рейок, відвідали сейсмічну станцію у Львові, яка слідкує за землетрусами на всій планеті. Нам дуже сподобався університет як ззовні, так і в приміщеннях. Вдячні викладачам, які допомогли працювати з новими для нас приладами. Вечорами разом із студентами Інституту геодезії знайомилися з містом. Нам все дуже сподобалося, особливо стара архітектура Львова. Мені хотілося б ще раз приїхати до Львова на практику.

До речі, у вересні п’ять магістрів Інституту геодезії навчатимуться в Німеччині за програмою подвійних дипломів. Там же на геодезичних фірмах і в наукових закладах вони виконуватимуть кваліфікаційні магістерські роботи. Політехніки сподіваються, що не лише наші студенти, а й німецькі приїжджатимуть до нас на навчання за програмою подвійних дипломів. Окрім цього, ведуть перемовини і про те, щоб вони вступали в аспірантуру до Львівської політехніки.

Німецькі студенти і політехніки проходять геодезичну практику у Львові Німецькі студенти і політехніки проходять геодезичну практику у Львові Німецькі студенти і політехніки проходять геодезичну практику у Львові Німецькі студенти і політехніки проходять геодезичну практику у Львові Німецькі студенти і політехніки проходять геодезичну практику у Львові