Професорка ІППО Львівської політехніки Нігора Хазратова: кому було важко на карантині і як вдало з нього вийти

За матеріалами порталу Zaxid.net
Нігора Хазратова

Що насправді ми пережили впродовж останніх двох місяців, чи є правильний шлях виходу з карантину та як підготуватися до його можливого повернення за якийсь час, ZAXID.NET розповіла доктор психологічних наук, професорка кафедри теоретичної та практичної психології «Львівської політехніки» Нігора Хазратова.

Вплив карантину на свідомість

У цій ситуації основними чинниками впливу були: страх перед новим вірусом і неготовністю української медицини захистити людей від загрози, психічне зараження, яке зазвичай виникає при масових реакціях на ті чи інші події, стан певної ізоляції на карантині, який був дискомфортним для багатьох. Чому виник страх і наскільки сильним він був? Про силу страху ми можемо судити по масових протестах у Нових Санжарах, по велетенських чергах до супермаркетів та аптек і швидкості спустошення полиць, падіння гривні стосовно долара і євро. Хоча рівень захворюваності в США і Європі виявився значно більшим, ніж в Україні.

Чому? Є таке явище, як історична пам’ять. Це пам’ять спільноти про різні події. Вона може розходитися з офіційним тлумаченням подій. В нашій історії нерідко траплялися ситуації, коли необхідно було все покинути і тікати. Такою ситуацією була Чорнобильська катастрофа. Аналогічно, такою подією був початок війни на сході, коли багато людей втратили своє житло, їхнє життя було в небезпеці. В усіх цих ситуаціях людям треба було реагувати дуже швидко, не сподіваючись ні на кого, крім самих себе. Тому люди прийняли ситуацію всерйоз. Усвідомлення небезпеки завжди супроводжується страхом.

В подібних випадках включається механізм психічного зараження, який працює надзвичайно швидко. Емоція передається від людини до людини в силу їх близького розташування в просторі. І в магазинних натовпах страх тільки зростав.

...

Довгий шлях до виходу

Психологічні складнощі можуть бути як у людей, яким було комфортно на карантині, які відівчилися від оффлайн-спілкування, так і у людей, що чекали з нетерпінням закінчення карантину.

І першим, і другим варто виходити з карантину поступово. Насамперед приділити увагу не спілкуванню з друзями-знайомими – це можна і далі частково робити через фейсбук – а тим природним процедурам, що забезпечують нам здоров’я. Це є сонячні ванни, перебування на свіжому повітрі, енергійні прогулянки (на відлюдді). Це забезпечить Вам оздоровлення і гарний настрій.

Усім так чи інакше доведеться адаптовуватися до посткарантинного життя. Тільки хтось робить це активно, випереджаючи події, а хтось – вимушено, неохоче (і часто невдало). Тому оберіть активну позицію.

Проаналізуйте плюси і мінуси перебування на карантині, запишіть їх у дві колонки на папері, інакше це не працює. Постарайтеся спланувати своє нове життя так, щоб залишити ці плюси у своєму житті. Як використати посткарантинну ситуацію з користю для Ваших цілей? Фіксуйте саме таку постановку питання, і в такий спосіб Ви запустите програму позитивного мислення.
 

Повний текст матеріалу – на порталі Zaxid.net.