Незрячий студент Політехніки Данило Рондяк поділився досвідом навчання у Німеччині

Наталія Павлишин, Центр комунікацій
Данило Рондяк
Після повернення з дев’ятимісячного інклюзивного навчання у Німеччині студент кафедри інформаційно-вимірювальних технологій Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Львівської політехніки Данило Рондяк зустрівся з проректоркою з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталією Чурай, проректором з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Романом Коржем, проректором з науково-педагогічної роботи Олегом Давидчаком, очільницею Міжнародного відділу освіти Наталією Гоц, директором ІКТА Миколою Микийчуком, щоб поділитися враженнями і здобутим досвідом.
― Коли Центр міжнародної освіти запропонував мені поїхати навчатися до Німеччини, я, чесно кажучи, трохи переживав, адже це ― вихід із зони комфорту і необхідність адаптуватися до нових умов у чужій країні. Навчання у Вищій технічній школі Міттельгессен мені сподобалося і це справді був цінний досвід, адже там підходи дещо інші, аніж у нашому університеті. Також добре розвинута інфраструктура, тож я почувався досить комфортно. Я вивчав спеціалізовану англійську зі спрямуванням на бізнес, менеджмент, маркетинг, міжнародний маркетинг для комп’ютерних технологій. Оскільки все навчання відбувалося англійською мовою, я мав змогу поглибити свої знання іноземної ще й у такий спосіб. Багато довідався і про культуру інших країн, бо студенти, які вчилися разом зі мною, розповідали про свої країни та традиції, ― зазначив Данило Рондяк.
Під час зустрічі проректорка Наталія Чухрай наголосила, що Львівська політехніка доклала багато зусиль, щоб це навчання для Данило стало можливим.
― Сподіваємося, що для вас це ― корисний досвід, а також ― можливість для перспективи на подальшу кар’єру. Ми надалі співпрацюватимемо в межах цієї програми, щоб дати можливість здобути нові знання й іншим студентам зі схожими потребами. Плануємо в нашому університеті згодом створимо такі ж умови, адже ми зацікавлені у розширення інклюзивності, ― підкреслив проректор Роман Корж.
Про кількарічну роботу зі студентом розповів і директор ІКТА Микола Микийчук.
― Я завжди кажу, що світ дає багато можливостей. Згадуючи Данила від першого курсу, знаю, через скільки йому довелося пройти. Та завдяки Політехніці вдалося досягти те, що маємо сьогодні. У формуванні навчальних програм ми керуємося європейськими стандартами і відкриваємо можливість для реалізації кожного, хто цього бажає. Тому важливо поділися отриманим досвідом і допомагати тим, хто має в цьому потребу, ― додав Микола Миколайович.
Данило Рондяк Данило Рондяк Микола Микийчук Данило Рондяк