Не проґав свій шанс: розмова з відповідальним секретарем Приймальної комісії Університету Романом Шуляром

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Роман Шуляр

Наближається вступна кампанія, тож до Приймальної комісії університету часто телефонують потенційні абітурієнти, цікавляться вступом до Політехніки. Яких змін до «Правил прийому…» їм очікувати? Про це розмовляємо з відповідальним секретарем Приймальної комісії Романом Шуляром.

– Романе Віталійовичу, які найцікавіші новини чекають вступників?

– 28 квітня ми проведемо Всеукраїнську олімпіаду для професійної орієнтації вступників. Узявши в ній участь і здобувши перемогу, можна отримати додаткові бали до ЗНО під час вступу саме на інженерно-технічні і математично-природничі спеціальності (згідно з додатком до «Правил прийому…», № 7). Для цього треба спочатку в онлайн-олімпіаді набрати 75 балів зі 100 можливих із одного з чотирьох предметів (фізики, хімії, математики чи іноземної мови (англійська, німецька, французька). А вже на другому турі треба набрати 90 балів, які після перерахунку становитимуть до 20 балів. Знання з цих предметів важливі для навчання у Львівській політехніці. Подібні олімпіади провадять у багатьох університетах, але небагато з них мають такий широкий спектр спеціальностей, який є у нас. Тому нашим потенційним вступникам важливо не програти конкуренцію й отримати за свої знання бюджетне місце.

– Навіщо міністерство запровадило такі олімпіади?

– Найперше, для підтримки спеціальностей, де є проблеми з набором. Звичайно, не всі вони в Політехніці потребують такої підтримки.

– Що означають 20 балів до ЗНО?

– Це додаткові до 7 балів, які доповнюють конкурсний бал. Якщо в Політехніці на державне місце більшості спеціальностей прохідний бал становить 150 і вище, то переможці олімпіади автоматично гарантують собі державне місце.

– Як проходитиме олімпіада?

– Для участі в першому турі потрібно зареєструватися на сайті Львівської політехніки включно до 28 квітня. Почнеться перший тур онлайн-олімпіади о 15 годині. Зайти на наш сайт можна з дому чи шкільного інтернет-класу й відповісти на запитання. Після закінчення тестування кожен учасник отримає результати турнірної таблиці. Очікуємо до тисячі учасників. Важливо, що цей онлайн-тур додаткових балів до конкурсу не дає, але є своєрідною перепусткою до другого, очного туру. Другий тур серед переможців першого туру відбуватиметься у стінах Львівської політехніки. Ми вже маємо зареєстрованих кількасот учасників на онлайн-тур.

– Чи мають право брати участь в олімпіаді слухачі підготовчих курсів?

– Слухачі курсів мають дуже сприятливі умови вступу, бо отримають до 10 балів за курси і мають право на 20 балів до одного предмета зі ЗНО, набравши до 90 й більше балів в олімпіаді. Загалом, це 17 додаткових балів. Така новація у «Правилах прийому…» – уперше від початку вступних кампаній. Дуже раджу школярам не проґавити свій шанс.

– Як не потрапити у власну пастку, здаючи документи до вступу онлайн?

– Випускники шкіл після отримання результатів ЗНО можуть уже від 27 червня реєструватися на міністерському сайті «Освіта – усім». Варто це робити одразу, щоб не виникли проблеми, коли від 12 липня вступники масово подаватимуть заяви на вступ, через що система може часто «зависати».

– Чи будуть ще якісь зміни у «Правилах прийому…»?

– Про це точиться дискусія. Першочергово, це стосується переліків предметів ЗНО, адже міністерство отримало багато пропозицій від вступників і найближчим часом, можливо, перейде на торішню систему вибору предметів, коли третім буде один із трьох (наразі – один із двох). «Один із трьох» суттєво розширить можливості вступників при виборі різних спеціальностей. Незважаючи на те, що перелік спеціальностей для вступу скорочено з п’яти до чотирьох, з яких можна подати заяву на бюджет, це дасть можливість із різними ЗНО охопити більшу кількість спеціальностей.

Друга велика зміна стосуватиметься переліку пільгових категорій, до яких увійдуть особи, котрі брали участь у Революції Гідності та в АТО. За Львівською політехнікою зберігається статус уповноваженого з прийому кримчан. Там теж очікуємо зміни. Третя велика зміна – випускники-українці іноземних шкіл 2017 року матимуть право вступати цього року до вишів України з іноземним атестатом без ЗНО. Це право вони мали раніше, але протягом останніх трьох років вони його втратили. У 2015–2016 роках ми мали сотні таких звернень, але зарадити нічим не могли: такі діти мусили вступати у закордонні виші, рік там провчитися і аж тоді перевестися в Україну.

– Чи очікуються зміни для випускників коледжів?

– Вступники на базі коледжів з дипломами молодшого спеціаліста, змінюючи «рідну» спеціальність, були позбавлені бюджетного місця. Міністерський список спеціальностей дозволяє нині вступати на деякі спеціальності перехресно, не втрачаючи воднораз права на бюджетне місце. Тому, обираючи спеціальність, ці випускники мають бути дуже уважні. Щороку вступників із коледжів у нас більшає на 500–700 осіб. Вони поповнюють групи на другому – третьому курсах, вступають на скорочений термін навчання. Однак держава щороку зменшує для них кількість бюджетних місць, тому все ж варто більше орієнтуватися на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб. Великий позитив у тому, що Політехніка намагається ціни на навчання суттєво не піднімати.

– Чи є якісь новації для магістрів?

– Цього року окремі магістерські спеціальності (а таких у нас є 19), через ліквідування ліцензій спеціалістів, можуть зіткнутися з проблемами вступу до магістратури, бо бракуватиме ліцензійних місць. Це нині вирішують шляхом перерозподілу вільних ліцензійних місць між спеціальностями в межах галузі знань. Є ще й перехресний вступ, тож вступники можуть скористатися тим правом, розширивши свої знання за рахунок нової спеціальності в магістратурі. Тим багато хто користає, бо це дозволяє збільшити шанси на працевлаштування, забезпечує кар’єрне зростання. У плані обсягів державного замовлення для перехресників на магістратурі обмежень нема – вони теж можуть претендувати на бюджетні місця. Крім цього, до нас приходять випускники-бакалаври інших вишів. Торік ми мали понад 1,5 тисячі заяв від тисячі вступників. Цього року очікуємо їхнього збільшення, бо не всі університети мають достатню кількість магістерських місць. Будемо їм пропонувати спеціальності, де нема суттєвого дефіциту ліцензійних місць.