CEO UnderDefense Назар Тимошик про кібербезпеку, розвиток ІТ в Україні та найважливіші навички спеціаліста ХХІ століття

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фрагмент афіші зустрічі

Назар Тимошик – випускник Інституту компютерних технологій, автоматики та метрології Львівської політехніки, а сьогодні дослідник кібербезпеки та генеральний директор UnderDefense. За його плечима досвід роботи у знаних ІТ компаніях та співпраця зі світовими брендами. Під час зустрічі зі студентами кафедри захисту інформації він розповів про карєрне сходження після університету, ситуацію з кібербезпекою в Україні та навички, які необхідно розвивати кожному спеціалісту. Пропонуємо ознайомитися з основними тезами його виступу.

Талант та наполегливість

Сьогодні до себе в команду я вибираю осіб наполегливих і працьовитих. Наведу простий приклад: в однієї людини сильна сторона – математика, та часто, коли ці «таланти» стикаються з певною перешкодою в галузях, де вони некомпетентні чи не так добре обізнані, то ламаються. Є інший приклад, коли люди, які не мають надзвичайних талантів, є дуже наполегливі й працьовиті. Я один із них, тому це такі навички, які я рекомендую розвивати всім. Людей я завжди оцінюю з їхніх перспектив, передовсім дивлюся на потенціал і наполегливість, бо це для мене найважливіше.

З глобального погляду кібербезпека – один із найважливіших напрямів

Я працював у Політехніці від першого курсу й уже тоді практикувався в ІТ. Сьогодні треба розуміти, шо з глобального погляду один із найважливіших напрямів – це безпека. Наприклад, без інфраструктурної безпеки не може працювати ніхто. Нещодавно одна компанія потрапила під атаку й заплатила приблизно 400 мільйонів викупу, бо їм треба було негайно відновити роботу. Знаючи про такі випадки, ніколи не виникне запитання, для чого нам кібербезпека.

Шукайте свою нішу

У 2020 році багато людей втратили роботу, а все тому, що працювали за фахом, перенасиченим на ринку. Тоді ж з’ясувалося, що насправді не треба так багато усіх цих спеціалістів. До речі, ринок ІТ, service security, в Україні непогано розвивається, до того ж весь наш інтелектуальний потенціал зараз максимально сфокусований тут.

Для кожної компанії важлива якісна комунікація

Одного разу до нас звернулася одна компанія, яку «зламали». Важливо, що вони одразу чесно розповіли про ситуацію. І це є прикладом якісної комунікації в галузі безпеки. Згодом з’ясувалося, що тоді постраждали ще приблизно 13 тисяч компаній в США – всім їм була потрібна наша допомога. Та питання в тому, що деякі компанії вміють добре прокомунікувати, інші просто стараються це приховати й отримують за це свої наслідки.

Навчання в UnderDefense

Загалом навчання, яке ми організовуємо, триває 9 місяців. Перших 6 місяців здебільшого присвячуємо вивченню основних базових навичок, а далі – цілеспрямованому й конкретному вивченню певного напряму.

Зазвичай отримуємо приблизно 200 заявок на інтернатуру. Спочатку для всіх провадимо «тест на адекватність». Наприклад, я попросив увімкнути камери, прохання виконало лише двоє людей – це і є своєрідний тест, адже, коли ти говориш, завжди будуть люди, які тебе просто ігнорують. Із 200 людей приблизно 80 проходять цей простий тест і після цього в нас починається навчання. Далі все відбувається в такий спосіб: деякі люди самі відпадають, є випадки, коли ми бачимо, що вони нам не підходять чи для них буде важко працювати з нами, комусь не вистачає наполегливості, хтось не ставить собі це за пріоритет, а з іншими ми починаємо працювати.

За цей рік у нас було 120 проєктів, серед них – системи виплат заробітних плат, HR-системи, Нова пошта. Нашим клієнтом був Київстар, також найбільший німецький клінічний комплекс Charité, компанія Mammut та ще багато інших. Це відомі та популярні бренди, з якими ми мали змогу співпрацювати.

Кібербезпека в Україні

У плані кіберзахисту нам варто брати приклад із Ізраїлю та будувати систему, яка є у них. Вони мають спеціальні апарати, за допомогою яких можуть чути все, що відбувається у ворожих для них країнах. У нашій команді є люди, які продукують ці ідеї, у країні є надзвичайні таланти, які можуть це виготовляти.

Війна і волонтерство

У 2014 році я робив для держави справді важливі речі: ми виготовляли дрони, їздили на Схід, потім хлопці запускали дрони і за певними координатами відправляли великі та якісні калібри у позначені точки. Цьому я віддав два роки.

Розвивайтеся в конкретній галузі

Сьогодні потрібно бути обізнаним загалом в екосистемі, але також важливо вміти щось одне дуже досконало – це й має стати вашою супернавичкою.