Науковці Університету взяли участь у XVII Міжнародній конференції «Конкурентоспроможність національної економіки»

НДЦ «ДЕМОС» Львівської політехніки
на конференції з конкурентоспроможності

5–6 жовтня 2017 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася XVII Міжнародна науково-практична конференція «Конкурентоспроможність національної економіки». Партнерами та співорганізаторами конференції були європейські університети, а також Інститут конкурентного суспільства, Українська Асоціація з розвитку менеджменту та бізнес-освіти, Спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України. У конференції взяли участь понад 200 осіб, зокрема представники восьми іноземних країн.

Львівська наукова школа була представлена на конференції науковцями Національного університету «Львівська політехніка» (д.е.н., професор Уляна Садова, д.е.н., професор Ольга Мних), Львівської філії Європейського університету (к.е.н., доцент Тетяна Степура), ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України» (к.держ.упр., с.н.с, докторант Мар’яна Біль). Виступи були озвучені на секції «Соціоекономіка. Людський, інтелектуальний та соціальний капітал як рушійні сили конкурентоспроможності».

У.Я. Садова розповіла про три концептуальні підходи до дослідження процесів інтелектуальної міграції (як обміну знаннями та досвідом, як розтраті інтелекту (мізків), як циркуляції інтелектуального капіталу), окреслила механізми рееміграції трудових мігрантів на Батьківщину з позиції перспектив розвитку економічної активності підприємств України (на прикладі прикордонних регіонів), повідомила про результати досліджень Науково-дослідного Центру соціальної й демографічної політики та управління «ДЕМОС» Національного університету «Львівська політехніка» та групи науковців відділу соціально-гуманітарного розвитку регіону ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України», з якими поєднує її тривала співпраця.

Окремо зупинилася Уляна Ярославівна на важливості врахування досвіду Польщі у протидії чинникам порушення економічної рівноваги у країні, а також потребі конвергенції та ефективізації державної соціально-економічної та міграційної політики. А це як пошук талантів в умовах глобальної конкуренції (внутрішній ринок праці залежить від висококваліфікованих працівників) та заповнення дефіциту робочої сили у в тих секторах, які є менш привабливими для місцевих працівників, так і обмеження надмірного зростання рівня заробітної плати у тих секторах економіки, які особливо чутливі до вартості робочої сили, подальша диверсифікація структури економіки шляхом підтримки зайнятості мігрантів у тих секторах економіки, які реагують на ризики міграції населення, збільшення внутрішнього попиту в окремих секторах економіки внаслідок присутності мігрантів (ринок житла, харчова промисловість, ринок послуг кадрових агентств з працевлаштування), сприяння інноваційній активності економіки.

Учасники конференції долучилися до підготовки пропозицій та прийняття резолюції щодо забезпечення конкурентоспроможності економіки України.

Матеріали доповідей учасників конференції розміщено на сайті економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка у збірнику матеріалів ХVІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Конкурентоспроможність національної економіки».
 

Докладніше про участь львівських науковців у конференції