Науковці Львівської політехніки з’ясували шкоду, яку завдають батарейки навколишньому середовищу

За матеріалами порталу Zaxid.net
лабораторія

Марганець, нікель, кадмій, цинк, титан – це далеко не всі елементи таблиці Менделєєва, які є у батарейці. Досі вважали, що один пальчиковий акумулятор забруднює 20 м2 землі. Та ці дані не мали наукового підґрунтя. Змінити це вирішили у всеукраїнському русі «Батарейки, здавайтеся!». Ініціаторки відібрали на своєму складі найпоширеніші енергоносії і віддали в лабораторію Національного університету «Львівська політехніка».

Місяць акумулятори досліджували на кафедрі екологічної безпеки Львівської політехніки. Експеримент ставили на соляних та алкалінових акумуляторах. Спершу з’ясували їхній вміст.

– В основному в неї є цинковий електроліт і нікелевий наповнювач. Ми будемо використовувати саме нікелевий наповнювач для експерименту. Ставимо зовсім небагато нашого матеріалу для дослідження, – розповідає асистент кафедри екологічної безпеки та природоохоронної діяльності Анна Гивлюд.

Спеціальний аналізатор показує незначну кількість натрію, магнію, сірки, фосфору, калію та титану всередині батарейки.

– Це в межах похибки, ми можемо про нього не судити. Але очевидність наявності нікелю, присутність заліза, марганцю і цинку, можна вже сказати про ці недопустимі кількості, які можуть потрапляти у навколишнє середовище, – говорить провідна спеціалістка кафедри екологічної безпеки та природоохоронної діяльності Львівської політехніки Надія Коваль.

Далі науковці упродовж п’яти днів у колбах настоювали воду, де була ціла батарейка та розрізана. Нею поливали насіння крес-салату, яке висадили у пропарений ґрунт. Повністю зійшла рослина полита звичайною водою. А от вода з батарейками лише вбила салат.

– Найгірший результат – від батарейки з пошкодженим корпусом, причому ми дійшли до того, що це розглядали під мікроскопом, бо росту як такого не було, тобто пагінці в нас не виросли взагалі, – каже асистент кафедри екологічної безпеки та природоохоронної діяльності Марія Руда.

Знаючи ступінь поширення елементів батарейки на певну площу, з допомогою математичного моделювання екологи дізнались про шкоду енергоносія у навколишньому середовищі.

Результати дослідження, яке провели науковці, приголомшили. З’ясувалось, що одна пальчикова батарейка, яка є точно у кожного з нас, отруює 16 м2 землі. Це означає, що у такому ґрунті не можуть рости навіть бур’яни і потрібно щонайменше 50 років, аби така земля відновилась.

Це дослідження у Львівської політехніки замовив Всеукраїнський рух «Батарейки, здавайтеся!».