Науковці МІОКу взяли участь у VI Міжнародному симпозіумі славістичних студій у Бразилії

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-симпозіуму

30 вересня 2021 року наукові співробітниці Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Оксана Горда, Оксана Трумко, Галина Темник і провідна філологиня Олена Мицько провели в онлайн-режимі семінар-практикум з української мови як іноземної (УМІ) на тему «Мова та культура: аспекти взаємодії в освітніх проєктах МІОКу». Захід відбувався у межах VI Міжнародного симпозіуму славістичних студій у Бразилії, що цього року був присвячений 130-літтю української та 150-літтю польської діаспори в цій країні. Організатори події – Центр славістичних студій в UNICENTRO – Irati Campus.

Серед гостей події були Жорже Рибка, Почесний консул України у м. Сан-Паулу Федеративної Республіки Бразилія, Вітторіо Соротюк, віцепрезидент Світового Конґресу Українців, голова Українсько-Бразильської Центральної Репрезентації, Роман Данилишин, директор української школи при Українському товаристві «Просвіта» в Аргентині, викладачі української мови та науковці.

Для учасників семінару команда МІОКу представила низку своїх нових освітніх проєктів з УМІ. Презентаторки, зокрема, розказали про змістове наповнення підручника «Ключ до України: міста і люди» у двох частинах і навчального посібника «Образки з Лесиного життя» та особливості роботи з цими навчальними виданнями, показали фрагмент відеоінтерв’ю із відомими співачками та композиторками сестрами Тельнюк у контексті ознайомлення з проєктом «Мистецькі прогулянки з МІОКом» і продемонстрували, як можна працювати з таким навчальним матеріалом.

Йшлося і про Міжнародну школу україністики «Крок до України», яка в час пандемії двічі на рік (взимку та влітку) працює онлайн і дає чудову можливість всім охочим вивчити українську мову й пізнати модерну та традиційну Україну.

Говорили також про особливості взаємодії між українськими педагогами з усього світу на комунікаційному порталі «Український освітній всесвіт»: обмін досвідом, новинками, розробками, анонсування подій тощо, а в недалекому майбутньому – і можливість проведення вебінарів. Це, до слова, перша онлайн-платформа, яку МІОК розробив у відповідь на звернення педагогів із 36 країн світу – учасників Першого світового форуму українознавчих суботніх та недільних шкіл (Львів, 2018).

Презентовані проєкти міоківців викликали зацікавлення в учасників семінару-практикуму, про що свідчили поставлені доповідачам запитання і висловлені подяки для колективу МІОКу та директорки інституту Ірини Ключковської за багаторічну співпрацю, підтримку українців за кордоном і готовність допомогти у вирішенні багатьох актуальних для них питань.

Міоківці вдячні організаторам події, зокрема Клодожілу Фабіано Рібейро дос Сантос, професорові UNICENTRO – Irati Campus, за запрошення на семінар, можливість представити свої напрацювання і спілкування, що надихає до праці над новими проєктами.

Скріншот з онлайн-симпозіуму Скріншот з онлайн-симпозіуму