Науково-технічну бібліотеку Університету відвідала делегація Японсько-української асоціації культурного обміну

Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки
Фото із заходу

Нещодавно делегація Японсько-української асоціації культурного обміну гостювала в Українсько-японському центрі та Науково-технічній бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка». До її складу входили голова асоціації п. Мотохіро Оно, член асоціації п. Сатосі Хосіно та членкиня асоціації пані Акі Оно. Метою візиту було продовження співпраці з Українсько-японським центром Львівської політехніки, проведення лекції на тему «Передана у спадок поезія Акіко Йосано» та міні-концерту знаної японської співачки Акі Оно, а також засвідчення підтримки України у війні з рашизмом.

Коротке вступне слово виголосив керівник Українсько-японського центру Львівської політехніки Ігор Зорій, який також представив гостей усій шановній аудиторії, а пізніше здійснював переклад з японської на українську.

Далі була лекція п. Мотохіро Оно, в якій він ознайомив присутніх із творчістю японської поетеси Акіко Йосано, провів аналогії між Україною та Японією і висловив упевненість в тому, що наша країна так само переможе росію, як і Японія, що також воювала з росією понад 100 років тому й перемогла.

Після лекції слово взяв п. Сатосі Хосіно. Він розповів присутнім про свою волонтерську діяльність та про підтримку України після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Зокрема, він зазначив, що починаючи з 24 лютого 2022 року він разом із дружиною регулярно організовує акції на підтримку України у своєму місті Ікома, що розташоване у префектурі Нара, працює з біженцями з України, популяризує українську культуру й має намір і надалі продовжуватиме свою діяльність.

«Родзинкою» події став міні-концерт пані Акі Оно. Її співом наші відвідувачі вже мали нагоду насолодитися у 2018 та 2019 роках, підчас її візитів у НТБ та Українсько-японський центр Львівської політехніки. Свою любов до України вона продемонструвала і зовнішнім виглядом, і творами, вибраними для міні-концерту. Усі твори виконувала акапельно, що дало змогу всім присутнім чуйно перейнятися її співом, який проникав в усі куточки душі та поєднував серця. Особливо надихали аудиторію Гімн України, виконаний на початку, та відома на весь світ пісня Українських січових стрільців «Ой, у лузі червона калина», виконана на завершення концерту.

Приємно було бачити серед гостей не лише працівників Науково-технічної бібліотеки, студентів і викладачів Політехніки, але й гостей з ЛНУ імені Івана Франка, Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського та багатьох зацікавлених містян.

Після завершення заходу в приміщенні Українсько-японського центру Національного університету «Львівська політехніка» відбулися перемовини з японською стороною стосовно подальшої співпраці між Японсько-українською асоціацією культурного обміну та Львівською політехнікою. Зі сторони Університету зустрічі були присутні: керівник Центру міжнародної освіти, д.т.н., професор Наталія Гоц, заступниця директора НТБ Олена Харгелія, доцент кафедри іноземних мов Мирон Федоришин та керівник Українсько-японського центру Ігор Зорій. Підчас зустрічі гості передали у подарунок Українсько-японському центру низку книг японського видавництва «Доніепуру Сюппан» та 5 наборів для водної каліграфії.

Дякуємо нашим японським друзям за візит і підтримку в такий важкий для України час! Як відомо – друзі пізнаються в біді. З дружньою підтримкою, Божою поміччю та міццю ЗСУ – Україна переможе!

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу