Науково-технічна бібліотека Університету запрошує на лекцію «Миколаїв – фортеця над Дністром»

Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки
Заставка до заходу

Російсько-українська війна триває не тільки останніх дев’ять років. Московський чобіт заходив на українські землі не один раз упродовж останніх століть. Але саме з ХІХ століття на теренах Галичини австрійські інженери почали споруджувати системи фортифікацій, які повинні були зупинити просування військ російської імперії під час війни, яка час від часу ставала загрозою для Європи. Усім відомі укріплення Цитаделі у Львові чи Фортеці Перемишль, але донедавна маловідомими залишалися досить добре збережені укріплення переправи над Дністром біля Миколаєва та Розвадова, відомі в літературі під назвою «Миколаївська фортеця», що стала відома під час битви за Галичину у Першій світовій війні.

Чому ці укріплення, сховані в лісах та на полях навколо Миколаєва, такі важливі для української історії? Хто хоче їх зберегти, а хто хоче знищити, і чому? У чому унікальність цієї історичної пам’ятки? І куди поділися печерні храми древніх хорватів?

У своїй лекції «Миколаїв – фортеця над Дністром» науковець, дослідник архітектурно-археологічних пам’яток і пам’яткоохоронець Василь Петрик і доктор історичних наук, професор Леонтій Войтович розкажуть про детективні перипетії історичних та сучасних подій, які пов’язані з будівництвом цієї пам’ятки, її дослідженнями, а також – про те, як сьогодні суспільство бореться за збереження цієї унікальної фортифікаційної пам’ятки – символу боротьби Галичини проти російської агресії сто років тому і проти так званих «бізнесменів» під час сучасної українсько-російської війни – сьогодні.

Лекція відбудеться 24 червня 2022 року в приміщенні Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки. Початок о 16:00.