Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки провів вебінар на тему віртуальних активів

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-семінару

Весна 2022 року стала жорстоким і жорстким випробуванням для кожного українця. Та попри це команда Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Львівської політехніки відновила роботу науково-практичних семінарів/вебінарів. Чергова тема – віртуальні активи.

Організатори травневого вебінару ставили перед собою кілька цілей. По-перше, незважаючи на війну, ув’язати тематику зустрічі з новими досягненнями світової економіки та їхнім місцем в економіці України. По-друге, поглибити серед українських вчених дискурс щодо місця технології блокчейн у процесах відбудови України. По-третє, запустити своєрідну маркетингову стратегію рекламної кампанії щодо нової освітньої програми на бакалаврат «Цифрова соціоекономіка», яка щойно відкрита в Національному університеті «Львівська політехніка». Родзинкою зустрічі стала презентація доповіді на тему «Криптовалюта: її вплив на економіку, державу, суспільство», ініціатором якої виступила випускниця Університету, а нині криптоконсультант компанії Peakdefi Ярина Мандюк.

Традиційно роботу вебінару розпочала керівник Науково-дослідного центру «Демос» професор Уляна Садова. Звернувшись до учасників зустрічі з вітальним словом, вона поінформувала, що на онлайн-зв’язок вийшли науковці не тільки Львова, але й з інших міст України (Київ, Рівне, Черкаси, Мукачево, Миколаїв) та із закордону.

Відповідно до заявленої програми вебінару Уляна Садова подала на розсуд колег освітньо-професійну програму «Цифрова соціоекономіка» (рівень бакалавра). Програма була відкрита у Львівській політехніці у 2021 році й сьогодні на ній оголошено набір студентів. Команда розробників (д.е.н., професор Уляна Садова, д.е.н., доцент Тетяна Степура, к.е.н., асистент Ольга Корицька, інженер Наталія Дідух) запевнила присутніх, що особи, які навчатимуться на ній чотири роки, отримають не лише добрі теоретичні знання, але й зможуть напрацьовувати практичні навички завдяки участі в реалізації Проектів НДЦ «Демос».

Друга частина вебінару повністю була охоплена атмосферою цифрової економіки. Адже йшлося про криптовалюту та її вплив на економіку, державу, суспільство. Ярина Мандюк докладно зупинилася на питаннях цифровізації економічних відносин у світі, вказала на ризики, які цей процес провокує для держави й суспільства, на різній готовності людей зустрічати нову реальність. Детально розповіла присутнім про блокчейн як розподілену базу даних, яка зберігає інформацію про всі трансакції учасників системи у вигляді «ланцюжка» блоків, про доступ до реєстру у всіх користувачів, що виступають як «колективний нотаріус».

Присутні мали змогу поставити численні запитання доповідачці, що в підсумку переросло у плідну дискусію. Активний інтерес виявили колеги по кафедрі теоретичної та прикладної економіки Інституту адміністрування та післядипломної освіти, представники інших кафедр Львівської політехніки. Дуже приємно, що колеги й з інших міст України долучилися до дискусії

Докладніше про вебінар – у доданому файлі.