Студентки Оля Денисюк і Катя Кухтяк: «Насичений графік і задоволення від того, що робиш, допомагають багато встигати»

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Оля Денисюк і Катруся Кухтяк

Студентки-четвертокурсниці Оля Денисюк і Катруся Кухтяк навчаються на кафедрі зовнішньоекономічної та митної діяльності. Беруть участь у багатьох студентських конкурсах, конференціях, реалізовують цікаві проекти.

У тандемі

Дівчата приїхали вчитися до Політехніки з різних міст: Катруся – з Івано-Франківська, Оля – з Рівного. Після першого курсу разом були в англомовному таборі в Орявчику, що на Сколівщині. Там дівчата по-справжньому подружилися. Відтоді багато ідей та цікавих проектів втілюють спільно. Цікаво, що здебільшого розповідають одна про одну, ніж про себе.

– Ми цілком різні за характером, але побачили, що нам добре працювати вдвох, командою, – пояснює Оля.

Ще на першому курсі вона підготувала публікацію з тіньової економіки – про імпорт апаратів для гемодіалізу. Потім була активна участь в олімпіадах, конкурсах, конференціях. Катруся ж розпочала з другого курсу. Її дебютом була стаття у «Вокс-Україна» про гендерну рівність. Згодом на цю тему дівчина підготувала вдалу презентацію на студентську наукову конференцію.

Відновлення буфету

На другому курсі у студенток був предмет з основ пабліку рилейшнзу. Вони отримали завдання – розробити піар-кампанію для будь-якого соціального проекту. Тоді Оля і Катя вирішили вдосконалити систему харчування у Політехніці. Вони створили проект, отримали гарні оцінки і… цей проект пролежав два роки. А торік восени дівчата потрапили на школу соціального підприємництва «Сіті-інкубатор». І там вирішили продовжити втілювати свою ідею, оскільки на нову часу не мали. Тоді ж переконалися, що їхня ідея варта уваги, адже проект обрали для реалізації.

– «Сіті-інкубатор» дав нам багато, оскільки там ми навчилися на практиці застосовувати теоретичні знання, а саме – як трансформувати їх у формування бізнес-плану, як налагоджувати знайомства, контакти, знаходити відповідні середовища, щоб втілити той чи інший задум, а ще – реалізовувати свої прагнення, починаючи знизу, – роздумує Катруся.

А ще дівчата навчилися здійснювати перші практичні кроки. Вони поспілкувалися з проректорами, директором харчоблоку. І з’явилася надія, що проект таки вдасться втілити. До співпраці долучився магістр з архітектури Тарас Коропась.

У чому ж він полягає? Студентки хочуть модернізувати буфет четвертого корпусу, провівши там сучасний ремонт і змінивши асортимент: свіжі фрукти, проста вода, сніданки, здорові продукти, легкі снеки – це те, що повинно з’явитися у новому буфеті. На їхню думку, буфет повинен стати зоною комфортного середовища для спілкування студенів із викладачами.

У пошуку

Після «Сіті-інкубатора» Оля і Катя долучилися до проекту з підприємництва для школярів – проводили у школах ігри на теми ведення бізнесу, щоб цим зацікавити учнів. Недавно вони були в журі для відбору старшокласників і студентів до Української академії лідерства, де можна набути цікавого досвіду спілкування з відомими людьми.

Цього року Оля і Катруся стали призерами Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Його фінал для Олі відбувся у Дніпропетровську (нині Дніпрі), для Катрусі – у Києві, оскільки дівчата працювали у різних секціях – Оля досліджувала управління персоналом, а Катруся – потенційні ринки з експорту продукції до Євросоюзу.

Найновіший проект, у якому взяли участь дівчата, – це маркетингове дослідження ринку виробництва морозива. За його результатами є нагода виграти стажування в Нідерландах.

Попереднього семестру Оля отримувала стипендію Вченої ради університету. Вона грає на скрипці у симфонічному оркестрі «Поліфонія», а її подруга захоплюється бігом. Останнім часом Катруся двічі брала участь у марафонських змаганнях. Каже, що це її неабияк стимулює. Також вона є учасницею студентської організації «Леополіс молодий».

Дівчата зізнаються, що перебувають у пошуку себе, своїх дальших професійних можливостей і наразі ще не знають, у якій сфері готові працювати після закінчення вишу.

Поради успішних дівчат

  • Не треба шукати легких шляхів, натомість завжди бути в тонусі, не розслаблюватися.
  • Від університету треба брати багато. Тоді буде більше можливостей знайти себе.
  • Якщо ти маєш ідеї і готовий докласти зусиль до їхньої реалізації та взяти на себе відповідальність за це, то не бійся їх втілювати.
  • Від кожного з нас у цьому житті залежить багато.
  • Коли стукаєш – тобі рано чи пізно відчинять.
  • Насичений щоденний графік налаштовує втілювати багато справ.
  • Якщо від роботи отримуєш задоволення – встигатимеш багато.
  • Важливо мати людей, які тебе підтримують.
  • Завжди треба виходити за зону власного комфорту.
  • Щоб праця була успішна, треба мати бажання, віру і пристрасть.