Наскільки справдилися очікування щодо навчання у Львівській політехніці: розвінчування міфів

Юлія Комарницька, студентка другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Заставка до матеріалу

Перед тим як потрапити до лав студентів Львівської політехніки, абітурієнти шукають якомога більше інформації про наш університет. І, зокрема, багато хто потрапляє до пасток, наслухавшись міфів щодо вступної кампанії. Щоб зупинити поширення фейків, ми опитали студентів про реальне навчання.

«Це тобі не школа»

О. Чирко, студентка другого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки:

― Перед вступом до Львівської політехніки чимало моїх знайомих застерігали, що це тобі не школа, тут треба буде присвячувати навчанню весь свій вільний час. Насправді після вступу я зрозуміла, що навчання в університеті для мене набагато легше, ніж шкільне.

По-перше, ніхто не вимагає від тебе стовідсоткового відвідування. Якщо ти працюєш, то більшість викладачів із розумінням поставиться до якихось твоїх пропусків.

По-друге, у Політехніці схвалюють самостійну роботу, навіть поза межами навчальної програми. Для тих, хто прагне піти в науку, тут найкраще місце.

По-третє, більшість предметів можливо вивчити й «закрити» в останній місяць семестру, багато викладачів роблять записи своїх лекцій і семінарів для студентів, які не можуть бути присутні або ж захочуть пригадати матеріал наприкінці року.

«Суворе ставлення викладачів»

Ю. Юрченко, студентка другого курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти:

― Я хвилювалася, що мене взагалі не візьмуть до університету. Всі довкола лякали, що тут дуже складно й важко скласти сесію, суворе ставлення викладачів і таке інше. Але у Львівській політехніці все круто! Нам подають тільки потрібний матеріал, викладачі надзвичайно відкриті й класні, йдуть на поступки і готові допомогти, якщо чогось не розумієш. В університеті я знайшла багато друзів, дізналася чимало нового для себе. І головне ― я повірила у свої сили! Львівська політехніка допомогла зрозуміти, що треба вчитися, щоб чогось досягти! Дуже вдячна моєму університету за можливість здобувати знання.

«Знайомі студенти розказували, як складно вчитися»

В. Матейчук, студент другого курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти:

― Перед вступом я не розумів в університетській системі майже нічого. Знайомі студенти з інших університетів розказували, як складно вчитися і як би їм хотілося повернутися до школи...

У мене ж усе склалося по-іншому. Коли я вступив до університету на журналістику, то відчув справжню свободу. Тобі ніхто нічого не вказує, все залежить тільки від тебе: хочеш вчитися ― вчись, не хочеш ― чекай відрахування.

Жодна з тих страшних історій, які мені розказували про навчання у вишах, не підтвердилась. Університет ― важливий етап розвитку в житті людини, тому треба обрати його правильно.

«Страшно, бо не знаєш, що на тебе чекає»

Ю. Сіщук, студентка третього курсу Інституту гуманітарних і соціальних наук:

― Спершу, як і будь-кому з абітурієнтів, які тільки-тільки закінчили школу й мають іти в «доросле життя», мені було страшно. Страшно, бо не знала, що чекає у великому місті, в університеті, гуртожитку, де багато незнайомих людей. Але після першого семестру я зрозуміла: цей страх насправді невиправданий, адже напризволяще тут ніхто нікого не кидає. Викладачі на перших же зустрічах розповідають про тонкощі навчального процесу, а студенти старших курсів діляться своїм досвідом і допомагають вирішити незрозумілі питання. Коротко кажучи, можна відчути «університетський дух» і усвідомити, що ти потрохи стаєш його частиною, занурюючись з головою в навчання, у нові знайомства й розуміючи, що твої хвилювання були даремні.

«Вступ до університету ― це тяжко»

Б. Сергієнко, студент другого курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти:

― Усі стверджували, що вступ до університету ― це тяжко. Ще перед першим курсом мене готували до регулярних труднощів. Насправді ж тепер я розумію, що навчаюся в середовищі людяних, сучасних, цікавих, професійних викладачів. Вони можуть знайти підхід до кожного студента. Будь-які труднощі перетворюються на цікаву роботу поруч із такими людьми. Навчання ― це круто.

Отож можна сказати, що не варто під час вступної кампанії думати про найгірше. В кожному разі це буде неповторним досвідом. Львівська політехніка запрошує до лав своїх студентів усіх охочих, тут раді кожному!