Напередодні дня «Великого Місяця» астрономи провели семінар у рамках святкування 200-річчя Університету

Прес-служба Львівської політехніки
на семінарі ГеоГеліоАстроконсорціуму

Нещодавно в Інституті геодезії Національного університету «Львівська політехніка» відбувся цікавий та пізнавальний семінар ГеоГеліоАстроконсорціуму. Присвятили його прийдешньому 200-річчю Львівської політехніки.

Вступним словом наукове зібрання астрономів відкрила проректор з наукової роботи Університету професор Наталія Чухрай, яка розповіла про значимі наукові досягнення, здобуті вченими Львівської політехніки впродовж її історії.

Перед присутніми виступив також директор Інституту геодезії, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки професор Корнилій Третяк. Він торкнувся важливих питань діяльності створеного торік нового наукового співтовариства – ГеоГеліоАстроконсорціуму. До його складу, крім науковців Львівської політехніки, ввійшли також вчені-астрономи Львівського національного університету імені І. Франка, низки науково-дослідних інститутів НАН України, котрі проводять космічні дослідження.

Під час семінару результати своїх наукових досліджень репрезентували завідувач кафедри вищої геодезії та астрономії професор Федір Заблоцький та керівник обсерваторії Львівської політехніки професор Степан Савчук, які виступили з доповіддю «Система моніторингу водяної пари в тропосфері в Західному регіоні України». Доцент цієї кафедри Любов Янків-Вітковська виступила з доповіддю «Про іоносферу Землі та методи її врахування в задачах координатного забезпечення».

На семінарі також були представлені доповіді науковців Карпатського відділення Інституту геофізики імені С.І. Суботіна НАН України та Аерологічної служби Львівського Гідрометцентру. Відрадно, що активно долучилися до обговорення порушених наукових проблем молоді вчені, аспіранти та студенти.

Для довідки

На 14 листопада цього року припав так званий «Великий Місяць» – астрономічне явище, що відбувається в разі збігу повного Місяця з перигеєм – моментом найбільшого зближення Місяця і Землі. Відстань між ними зменшується від 406 до 356 тис. км. За великого Місяця його видимий диск стає більшим та яскравішим, ніж зазвичай. Цьогоріч природній супутник Землі наблизиться до нашої планети на рекордну за останні 68 років відстань – 356 тисяч кілометрів.

на семінарі ГеоГеліоАстроконсорціуму на семінарі ГеоГеліоАстроконсорціуму на семінарі ГеоГеліоАстроконсорціуму на семінарі ГеоГеліоАстроконсорціуму на семінарі ГеоГеліоАстроконсорціуму