Найважливіше про розвиток наукової інфраструктури Львівської політехніки

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Роман Небесний

Розвиток наукової інфраструктури ― це важливий крок до забезпечення високої якості освітнього процесу і поглиблення інтеграції Львівської політехніки у міжнародний освітній та науковий простір. Нові можливості й перспективи для вчених відкриває Центр колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія перспективних технологій створення та фізико-хімічного аналізу нових речовин і функціональних матеріалів». Докладніше про розвиток наукової інфраструктури й наповнення Центру розповідає начальник НДЧ Львівської політехніки Роман Небесний.

«Наприкінці 2019 року у Львівській політехніці створено Центр колективного користування науковим обладнанням. Минулого року університет власним коштом закупив для Центру сучасний автоматичний рентгенівський дифрактометр дослідницького класу. Певна річ, що без інноваційних приладів та устаткування бути конкурентним гравцем на ринку надання наукових та освітніх послуг в Україні й за кордоном дуже складно. Тож намагаємося йти в ногу з часом. На початку цього року ми подали заявку на інфраструктурний проєкт, що передбачає закупівлю високочутливого спектрофотометра та газового хромато-мас-спектрометра за Рамковою програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Університет має чіткий план розвитку Центру колективного користування науковим обладнанням. Ми плануємо й надалі наповнювати Центр, зокрема, коштом Політехніки, а також завдяки надходженням за державними програмами, грантами міжнародних фондів та установ. Дуже важливим для розвитку цього напряму є перемога у війні. Це дасть нам змогу продовжити роботу із залучення бізнесу до оновлення наукової інфраструктури університету, адже на цей час таку співпрацю тимчасово зупинено. Щоб повноцінно сформувати Центр колективного користування науковим обладнанням, який забезпечить усі умови для проведення конкурентних у глобальному науковому середовищі досліджень, Львівській політехніці не потрібно надто великих коштів. За попереднім підрахунком, це близько 100 мільйонів гривень».

Участь у міжнародних програмах і співпраця з провідними підприємствами Європи та світу відкривають нові горизонти перед нашим університетом.

«Сьогодні Львівська політехніка є впізнаваним брендом як в Україні, так і далеко за її межами. Участь у міжнародних проєктах допомагає нам розвивати власний науковий та освітній потенціал. Досягнення спільних цілей та обмін інформацією об’єднує наукові групи. Університети стають партнерами не тільки на папері, а й на ділі. Незважаючи на війну та непросту ситуацію в країні, Львівська політехніка повністю зберегла свій кадровий потенціал. У нас є всі ресурси, щоб продовжувати й посилювати участь у міжнародних проєктах. Однак важливо розуміти, що найбільші наукові програми, як-от «Горизонт 2020» та «Горизонт Європа», націлені на те, щоб європейська наука утримувала конкурентоздатність на світовому рівні. Наші європейські партнери всіляко нас підтримують, але це не означає, що ми маємо розраховувати лише на чиюсь допомогу. На моє переконання, вища освіта та наука мають бути одним із головних пріоритетів для держави. Тоді в нас з’являться всі шанси повноцінно вийти на світову освітню і наукову арену та надовго там залишатись», ― додав Роман Небесний.