Найкращі знавці української мови – в ІКНІ: підсумки університетського туру конкурсу імені Петра Яцика

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
конкурс з української мови імені Петра Яцика

За результатами університетського туру ХVII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, що відбувся 22 листопада, Львівську політехніку на обласному рівні 10 грудня представлятимуть Наталія Козак і Тетяна Іванишин (ІКНІ).

Тетяна Іванишин, магістрантка першого року, яка вивчає прикладну лінгвістику, стала найкращою серед гуманітаріїв. У конкурсі ім. П. Яцика вона бере участь не вперше (у 2014-му була на рівні вишу другою). Не став винятком і цей рік:

– Оскільки я філолог, для мене мова – звичне середовище. На конкурсі було цікаво, це нагода проявити себе. Щороку людина, її погляди і світогляд змінюються. І я хотіла перевірити, наскільки добре знаю українську мову, що ще мені варто повторити, вдосконалити, а в чому можу бути впевнена. Як на мене, завжди важко впоратись із фразеологізмами (треба було пояснити їхнє значення), однак, якщо подумати, скористатися фоновими знаннями, помислити, то з цим завданням все ж можна впоратися. Нам є що вивчати, зокрема існують сфери, в які ми не дуже заглибились. Українську мову потрібно вчити: вона цікава, глибинна, непізнана. А для твору я обрала тему, означену висловом Івана Пулюя: на перемогу заслуговують ті, в кого є сильна віра і воля, бо перемогу треба виборювати. Я процитувала власний вірш (у вільний час я пишу): «Гартуй свій дух і власну силу волі / Борися так, щоб закипала в тілі кров, / Іди вперед, нехай хоч і поволі, / І, падаючи, все-таки підводяться знов». Мені ця тема здається актуальною, бо хоча ми щороку відзначаємо День незалежності, наша нація все ще на етапі становлення, і щодня маємо доводити, що ми незалежні. Маємо згуртуватись і не втрачати віри у перемогу.

У групі конкурсантів-гуманітаріїв, крім філологів, були і студенти спеціальності «Журналістика» (ІНПП), які виявили високий рівень мовної підготовки і значний творчий потенціал. Тетяну дещо здивувала менша, ніж звичайно, кількість власне філологів серед учасників конкурсу. Це зокрема пов’язано з тим, що систематизований курс рідної мови філологи тепер вивчають лише один семестр (раніше був рік). А от своєю перемогою студентка приємно вражена. За добрі знання вона отримала грошову відзнаку, збірку афоризмів та сентенцій Юрія Іллєнка «Криниця для спраглих» і тепер готується до обласного туру.

Якщо для Тетяни традицією є участь у конкурсі, то для Наталі Козак (КНм-17) – перемога: у 2013-му вона вже була першою на конкурсі, а минулого року – другою. Треба сказати, конкуренція у неї була значна: всіх конкурсантів-негуманітаріїв з багатьох технічних ННІ велика аудиторія ледь умістила.

Переможців серед гуманітаріїв і технарів (1 – 3 місця), а також студентів, котрі посіли наступні три позиції в обох категоріях, Політехніка відзначає грошовими преміями. Також найкращі знавці мови отримали книжки, які їм вручили завідувач кафедри української мови Геннадій Вознюк та голова журі конкурсу професор Ірина Фаріон.

конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика конкурс з української мови імені Петра Яцика