Нафтогазова інженерія та зварювання: про унікальну кафедру Політехніки

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Олеся Максимович

Ні для кого не секрет, що в Україні нафтогазові компанії характеризуються високими заробітками. Та для якісного функціонування цих компаній потрібні не лише менеджери та бухгалтери, але й високопрофесійні інженери-зварювальники та інженери нафтогазового комплексу.

Завідувачка кафедри нафтогазової інженерії та зварювання Національного університету «Львівська політехніка» Олеся Максимович розповіла про перспективи навчання для тих, хто таки вирішив стати інженером зі зварювальних або нафтогазових технологій.

– Олесе Володимирівно, для початку, розкажіть про свій науковий шлях.

– Я завжди була схильна до точних наук. Любила грати в шахи. Вступила до Львівської політехніки на прикладну математику, а це не лише математика, але й програмування. Здобула тут ступінь бакалавра та магістра. А далі навчання в аспірантурі у Віктора Володимировича Божидарніка. Це відомий науковець, перший ректор Луцького національного технічного університету. Я знала, що багато чого можу в нього навчитися. Тому зголосилася переїхати до Луцька. Спершу думала, що це тимчасово, але на Волині прожила багато років.

У Луцьку успішно захистила кандидатську дисертацію. Потім здобула вчене звання доцента. Ректор сильно в мене вірив і навіть називав своєю «науковою донькою». Це додавало сили, бо, коли хтось вірить у тебе, то значно простіше добиватися цілей. Завжди була активна й часто їздила на різні міжнародні наукові конференції. Здобула стипендію від Кабінету міністрів для молодих учених. Також отримала премію Президента України для молодих учених. Захистила докторську дисертацію і мені довірили кафедру технічної механіки. П’ять років там пропрацювала завідувачкою кафедри. Брала участь у програмі «візит професор» – викладала у Білостоцькій політехніці (Польща). Моя кафедра завжди була в рейтингу на лідируючих позиціях, ми мали високі показники і в 2016 році мене відзначено подякою Міністерства освіти і науки України.

Але сімейні обставини змусили повернутися назад до Львова. Моя донька хотіла бути як мама, тобто теж вчити прикладну математику чи механіку. Вона вступила до Політехніки. Тому я влаштувалася за сумісництвом викладати й у Львівській політехніці. Рік так працювала на два міста. Але вже чотири роки поспіль викладаю лише у Політехніці, з яких 1,5 року на посаді завідувачки кафедри.

Також я входжу до спеціалізованих вчених рад зі захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата чи доктора наук: Д 32.075.01 (Луцький НТУ) за спеціальністю 01.02.04 – механіка деформівного твердого тіла та Д 35.226.01 (ФМІ) за спеціальністю 05.02.10 – діагностика матеріалів і конструкцій. Входжу до редколегії декількох наукових видань. Під моїм керівництвом захистила кандидатську дисертацію (2017) Світлана Василівна Лавренчук. Входжу також і до всеукраїнської громадської організації «Українське товариство з механіки руйнування матеріалів» та громадської організації «Українська науково-дослідницька асоціація».

– У Політехніці ви працюєте завідувачкою кафедри нафтогазової інженерії та зварювання. Там теж потрібна прикладна математика та механіка?

– Звісно! Наша кафедра є певною мірою унікальна в Україні. Адже це поєднання нафтогазової інженерії та зварювання. Кафедра зварювання є в Політехніці від 1945 року. А ось нафтогазова інженерія та технології – це новий напрямок, який функціонує лише другий рік. Фактично, ми лише від початку року перейменували кафедру.

Якщо говорити про зварювання, то високопрофесійний інженер мусить знати не лише практику зварювання – він має розуміти сутність усіх способів зварювання, розуміти які механічні процеси відбуваються у зварних конструкціях (як у процесі виготовлення, так і експлуатування), розрахувати міцність і довговічність таких конструкцій, виконувати їх математичне та комп’ютерне моделювання. «Нафтогазова інженерія та технології» стосується більше механічної сторони, діагностики трубопроводів, прогнозування міцності, трактування різних їх станів та ремонту. Це все потребує знання з прикладної математики та механіки, комп’ютерних технологій. А я захистила дисертацію саме з механіки. Тож мені це близьке. До речі, зараз здобуваю другу вищу освіту в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу за спеціальністю нафтогазова інженерія та технології.

– Чи багато студентів обирають саме вашу кафедру?

– Почну від того, що кафедра НГІЗ навчає студентів за спеціальностями 185 «Нафтогазова інженерія та технології» та спеціалізаціями «Технологія та устаткування зварювання» (в рамках спеціальності 131 «Прикладна механіка»).

10 років тому було в рази більше, ми щорічно набирали достатньо багато студентів на бюджетне та комерційне навчання. Значною перевагою було (і є дотепер) гарантоване працевлаштування, оскільки запрошень на роботу було і є більше, ніж ми підготовлюємо інженерів-зварювальників. Та за останні роки тенденція зі вступниками змінилася. Це пов’язано з тим, що після 2016 року колишня спеціальність «укрупнена» з іншими і при вступі абітурієнт не бачить, власне, слова «Зварювання». У декого складається враження, що такого напрямку немає, складно дошукатися інформації, що спеціалізація буде після 2-х років навчання в більшому потоці студентів із цілковито іншою назвою. Для прикладу, третього курсу зараз взагалі немає.

Тому ми почали активно агітувати та популяризувати нашу кафедру на всіх інформаційних майданчиках. За останні тижні в декількох десятках училищ та технікумів провадили профорієнтацію. Можливо, взагалі стали рекордсменами, бо за такий короткий час справді дуже великий об’єм роботи виконали. Треба ж спершу було домовлятися з директорами освітніх закладів, а далі організовувати зустрічі, які в умовах карантину відбуваються онлайн. Щодня відбувалося по декілька зустрічей із представниками різних закладів освіти.

Під час цих онлайн-зустрічей з дітьми, ми зрозуміли, що вони дуже мало, або й зовсім не знають про нас. Тому намагаємося заповнити ці прогалини. Спершу показуємо відеоматеріали про Політехніку. Розповідаємо, яка вона у нас велика, сучасна, гарна й популярна у світових рейтингах. До речі, в цьому році в рейтингу QS World University Rankings by Subject 2021, в який увійшли 1452 ЗВО світу, Національний університет «Львівська політехніка» посідає найвищу позицію серед університетів України – 101–150 в рейтингу кращих університетів із інженерних спеціальностей в галузі нафти і газу.

Далі вже мова йде про особливості й можливості вступу до Львівської політехніки, її спеціальності. Тоді вже розповідаємо про «нафтогазову інженерію та технології», про «прикладну механіку» та її спеціалізації, зокрема про зварювання. Бо, на нашу думку, дуже мало людей орієнтуються в тому, що ми навчаємо за цими спеціальностями в ІМІТ. Обов’язковим є реалізуванняя зворотного зв’язку через запитання-відповіді, дописи в чатах, обмін контактами тощо. Запрошуємо учнів до нас на екскурсію в Політехніку та кафедру зокрема, адже показати маємо багато чого.

Також, гадаю, важливу роль при виборі навчатися в нас відіграє рейтинг нашої кафедри, який розміщено на сайті Політехніки: за останні два роки він суттєво зріс і ми стабільно утримуємо 50 позицію (для порівняння у 2016, 2017, 2018 роках кафедра відповідно посідала 59, 68, 63 позиції).

– Наскільки корисною є така профорієнтаційна робота?

– Як на мене, така робота має сенс. Бо, для прикладу, в одному зі Стрийських училищ ціла група зголосилася навчатися в нас. Загалом, наскільки мені відомо, то вже понад 30 дітей будуть вибирати цього року саме спеціальності нашої кафедри. Багатьох цікавить саме зварювання, яке дає змогу отримати освіту, що забезпечить одразу працевлаштування та сталий розвиток. Не відстає також нафтогазова інженерія та технології, адже наш регіон славиться потужними підприємствами в цій галузі. Тому ми бачимо інтерес до спеціальностей нашої кафедри, але проблема в рекламі, у популяризації цього напрямку освіти. Необхідно розповідати дітям про те, що Політехніка має такі конче потрібні спеціальності.

Крім цього, на кафедрі ми також почали активно працювати над тим, щоб залучити іноземних студентів. Усе почалося з листа від посольства Туркменістану про можливість навчатися їхнім громадянам у Львівській політехніці, який прийшов на кафедральну скриньку. Вирішила написати лист у відповідь, за погодження з проректором Олегом Михайловичем Матвійківим. Далі подумала, а чому би не піти далі. Написала аналогічні листи в посольства більшості країн, які мають розвинений нафтогазовий комплекс із пропозицією навчатися в нас за спеціальностями нашої кафедри та кафедри МІМ (зав. каф. Дурягіна З.А). Декілька посольств відгукнулися. Наразі ми активно співпрацюємо з посольствами Кувейту, Китаю, Монголії, Узбекистану. Для прикладу, з посольством Кувейту узгодили таку агітаційну кампанію: приготували відеоролик та фотоматеріали, які було вже продемонстровано на кувейтському телебаченні про Львівську політехніку загалом, та про спеціальності нашої кафедри та кафедр МІМ і РІТМ, у квітні в них буде інформаційна агітаційна кампанія й вони на всіх своїх інформаційних ресурсах розмістять наші матеріали; на сторінці посольства буде вкладка про наш ЗВО з усіма даними й посиланнями; у консульському відділі будуть наші рекламні плакати.

– Які перспективи у випускників вашої кафедри?

– Перспективи в наших випускників надзвичайно широкі в контексті працевлаштування як в Україні, так і за кордоном. У нас два корпуси, сучасне обладнання, різні міжнародні програми про співпрацю. Студенти вивчають як теорію, так і практикують знання у великих лабораторіях. Ми дуже дбаємо за якість навчання. Недавно запрошували відомого польського професора з Інституту зварювання, який працює у науковій установі, що надає сертифікати зварювальникам за міжнародними стандартами. Цього року плануємо, що в нас буде дистанційно читати лекції професор із Бразилії. Наші студенти постійні переможці олімпіад зі зварювання, конкурсів наукових робіт, учасники міжнародних обмінів програми Еразмус+, програми DAAD тощо. Також у нас діє програма подвійних дипломів і студенти мають можливість навчатися за кордоном.

Хочу наголосити, що інженери-зварювальники та інженери нафтогазового сектора отримують одні з найвищих зарплат! Вони дуже затребувані на ринку праці. Ми співпрацюємо з багатьма нафтогазовими компаніями й наші студенти мають там практику, а згодом отримують роботу. До нас часто звертаються у пошуках висококваліфікованих спеціалістів. Також відзначу, що наші спеціальності є пріоритетні для промисловості. Держава нас підтримує й вартість навчання не піднімалася. Крім цього, наші студенти отримують високі стипендії. Тому мотивації є більш ніж достатньо для тих, хто хоче опанувати свою професію й стати класним спеціалістом у галузі зварювального виробництва чи нафтогазового напрямку діяльності.

Олеся Максимович Олеся Максимович Олеся Максимович Олеся Максимович Олеся Максимович Олеся Максимович Олеся Максимович