«На зв’язку Південний полюс»: у НТБ Політехніки поспілкувалися з полярниками антарктичної станції «Академік Вернадський»

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із заходу в НТБ

Гості Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки мали змогу побувати на онлайн-екскурсії та поспілкуватися з учасниками 27-ї української експедиції, які вже пів року перебувають на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови біля Південного полюса. Під час заходу також представили виставку фотографій «Наші на полюсі» Сергія Глотова – біолога експедиції, який розповів про наукові дослідження, що провадять науковці, показав, як і де живуть українські полярники, та відповів на численні запитання гостей бібліотеки.

Сергій Глотов зазначив, що станція «Академік Вернадський» колись мала назву «Фарадей» і належала Великій Британії. У 1996 році її передали Україні й перейменували на честь видатного українського вченого, академіка Володимира Вернадського, першого президента НАН України. З того часу почався відлік для української науки в Антарктиці.

«Хочу наголосити: те, що роблять українські полярники, – це не тільки про наукові відкриття, а й про технології, досвід, співпрацю з тридцятьма країнами світу, бо саме стільки держав мають тут свої станції. Більшість із них належать до найрозвинутіших, і для України почесно бути серед них. Зауважу, що кожен спеціаліст на станції виконує не свої наукові дослідження, а частину державної програми. Всі вони є надбанням світової науки, адже в Антарктиці заборонено будь-яку діяльність, що не пов’язана з науковою. За цей час ми провели дуже багато важливих досліджень у галузі біології, астрології, геофізики, екології, медицини та багатьох інших», розповів Сергій Глотов.

Крім науки чоловік цікавиться фотографією, тому взяв зі собою в експедицію кілька камер.

«Оскільки із самого дитинства я фотографую і дуже люблю цю справу, то, вирушаючи в експедицію, взяв зі собою кілька камер і тепер знімаю життя українських полярників в Антарктиді, а також природу, тварин, птахів. Світлини дають мені змогу поділитися цією красою з іншими людьми, показати, як живуть і працюють українські науковці. Сьогодні ці світлини я також передаю до волонтерських фондів чи на благодійні акції, а кошти від їх продажу – на потреби ЗСУ. Взагалі за освітою я біолог, народився в Луганську і жив там до 2014 року, потім переїхав до Львова, вже тут захистив дисертацію. Колись я навіть не уявляв собі, який багатий світ Антарктики, там таке різноманіття життя, яке не менш цікаве й насичене, ніж, наприклад, у лісах Карпат», – зауважив Сергій Глотов.

Вирушивши на онлайн-екскурсію станцією, присутні побачили кабінет метеорології, три біолабораторії, спортивний зал, музей станції, поспілкувалися з кухарем Олегом Курусом, який показав кухню та розповів, що готує для учасників експедиції. Після екскурсії члени експедиції відповіли на численні запитання гостей заходу.

Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ