На черговому розширеному засіданні ректорату презентували бренд-бук Львівської політехніки

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Герб Львівської політехніки

На черговому розширеному засіданні ректорату Національного університету «Львівська політехніка» відбулася презентація бренд-буку Університету. Бренд-бук – це візуальна система ідентифікації, детальна інструкція з використання усіх розроблених для установи елементів – логотипу, фірмових шрифтів, фірмового кольору тощо.

Провели презентацію кандидат економічних наук, завідувач відділу маркетингу та інноватики Львівської політехніки Олена Бобало та старший викладач Інституту архітектури Віктор Штець (нагадаємо, що він є автором галереї портретів ректорів Університету).

Промовці зазначили, що слід розрізняти герб (зображення головного корпусу у лавровому листі) та логотип «Львівська політехніка» (зображення головного корпусу). Дослідження свідчать, що найприхильніше сприймають логотипи, які складаються з простих форм: овал, круг, трикутник, квадрат тощо. Логотип Львівської політехніки легше відтворювати на різноманітних матеріалах – офіційних, інформаційних, рекламних, сувенірних.

У кольоровій палітрі бренду «Львівська політехніка» використовують сині кольори – темний та світлий, акцентний колір – салатовий. У рекламі сині кольори – темний і світлий – транслюють такі поняття як авторитет, впевненість, успіх, солідність, стабільність, високу оцінку. Сині кольори асоціюються зі сферою високих технологій, ІТ-галуззю, салатовий, світло-зелений кольори передають відчуття природної свіжості, здоров’я та впевненість, енергію росту, оновлення та життя. Ці кольори символізують також гармонію та молодіжний настрій.

На думку Олени Бобало, художник Віктор Штець створив напрочуд вдалий графічний образ Львівської політехніки. Його можна побачити, зокрема, на звороті ділового щоденника Університету. Цей образ нагадує кристалічну решітку. Трикутники різного кольору й відтінків символізують окремі навчально-наукові інститути, які мають точки з’єднання, тобто працюють як єдине ціле на спільну мету.

На презентації були показані зразки логотипів на бланках, папках, сувенірній і рекламній продукції. Присутні на засіданні ректорату дали високу оцінку представленому бренд-буку. Директори інститутів звернулися до розробників із проханням допомогти розробити і вдосконалити логотипи окремих інститутів Університету з огляду на їхню специфіку. Було також побажання отримати допомогу в оформленні стендів кожного інституту на час вступної кампанії. Невдовзі повна версія бренд-буку з ілюстраціями буде представлена на сайті Львівської політехніки.

На засіданні ректорату відбулося також попереднє обговорення нового положення про рейтингування випускових кафедр. Розробку цього положення провела група молодих науковців на чолі з доктором економічних наук, завідувачем кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Інституту економіки та менеджменту Ольгою Мельник.

Індикатори оцінювання згруповані у три блоки: навчально-педагогічна діяльність, наукова діяльність та міжнародна освітня діяльність. Передбачено враховувати частку студентів, які отримали дипломи з відзнакою, іменні стипендії, стали переможцями і призерами студентських олімпіад, частку дисциплін, які викладають англійською мовою.

У новому положенні запропоновано також враховувати вартість активів, залучених на розвиток матеріально-технічної бази кафедр. Щодо наукової діяльності, то одним з важливих індикаторів є обсяг науково-дослідних робіт, що фінансуються зі спеціального фонду (гранти фонду фундаментальних досліджень, проекти за державним замовленням, спільні проекти, госпдоговори тощо), а також обсяг науково-дослідних робіт, що фінансуються з державного бюджету через Міністерство освіти і науки України.

У групі індикаторів міжнародної освітньої діяльності запропоновано враховувати частку студентів денної форми навчання, які навчаються за кордоном за програмами подвійних дипломів. Передбачено враховувати участь науково-педагогічних працівників у міжнародних освітніх програмах, кількість міжнародних освітніх проектів, що куруються кафедрою, а також кількість іноземних викладачів, залучених кафедрою.

Від результатів рейтингування залежатиме матеріальне заохочення працівників кафедр. Запроповане положення викликало дискусію, чимало запитань до його розробників.

Ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало наголосив, що це попереднє обговорення, і закликав директорів інститутів, працівників кафедр уважно вивчити це положення, подати свої зауваження і пропозиції перед остаточним затвердженням документа.