На Львівщині за допомогою політехніків навчатимуть викладачів працювати зі студентами з особливими потребами

За матеріалами сайту Львівської обласної державної адміністрації
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

Представники департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації днями відвідали Національний університет «Львівська політехніка», аби оглянути так званий ветеранський простір, який Університет облаштовує спільно з меценатами та спонсорами. Під час візиту також обговорили потенційні шляхи співпраці проєкту з департаментом освіти у напрямі покращення роботи зі вступниками, які мають особливі освітні потреби.

За інформацією Центру комунікацій Львівської політехніки, ідея створення «Ветеранської служби» виникла кілька років тому, коли викладачі Університету стажувались у Коледжі Фредерік Ком’юніті (Меріленд, США). Це – перший навчальний заклад у світі, який створив таку службу.

– Наші викладачі побачили такий центр у Сполучених Штатах. Крім того, ми маємо співпрацю із Нюрнбергом, де нам показали як вони працюють із незрячими. Філософія no limits для України уже давно на часі. Тому те, що ми побачили у розвинених університетах світу, реалізовуємо у себе, – розповів проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Національного університету «Львівська політехніка», доктор технічних наук Роман Корж.

«Ветеранська служба» займає власне приміщення у першому навчальному корпусі, де створили можливості для якісної роботи з людьми з інвалідністю, для конференційних заходів. Цей простір використовуватимуть і для навчання. Університет також є учасником проєкту «Норвегія – Україна», основу якого складає професійна перепідготовка, соціальна та психологічна адаптація, а також сприяння в працевлаштуванні та організації власного бізнесу.

Зараз керівництво Університету готує викладачів до роботи із студентами з особливими освітніми потребами. Викладачі охоче зголошуються до різноманітних тренінгів та семінарів, які допоможуть їм краще організувати навчання.

– Якість навчання, без сумніву, залежить від педагогів, тому потреба у підвищенні вмінь викладачів особливо актуальна. Гадаю, варто восени закласти у Програму розвитку освіти Львівської області на наступний рік проєкт, в межах якого фахівці із дефектологічною освітою навчатимуть викладачів вищих навчальних закладів працювати зі студентами, які мають особливі освітні потреби. Йдеться не лише про працівників Політехніки, а й інших вишів, – наголосив директор департаменту освіти і науки ЛОДА Олег Паска.

У межах реалізації проєкту мають намір спершу навчати викладачів кафедр соціальної роботи, після чого ті зможуть підвищувати рівень інших.

«Ветеранська служба» – унікальний проєкт, який викликав зацікавлення на державному рівні: у співпраці з Міністерством у справах ветеранів розроблятимуть можливість створення загальнодержавної програми адаптації й соціалізації учасників бойових дій.

– Хочу, щоб кожна людина, яка вступає, знала, що її приймуть, незалежно від її особливостей, створять усі умови і допомагатимуть впродовж всього навчання. Тоді у такої людини буде впевненість, що вона здобуде фах і зможе заробити на життя, – підсумував Роман Корж.

«Ветеранська служба» діятиме уже із вересня, а працюватиме вона не лише для учасників бойових дій, а й для їхніх дітей, яких уже зараз налічується понад тисяча.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці