На ХV Міжнародній літній школі «Крок до України» відбулася зустріч із художником Михайлом Демцю

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка заходу

У неділю, 25 липня 2021 р., під час ХV Міжнародної літньої школи україністики «Крок до України», відбувся другий дискусійний клуб вихідного дня з відомою особистістю. Студенти зустрілися в режимі онлайн із Михайлом Демцю, знаним українським художником-постімпресіоністом та експресіоністом, Народним художником України, роботи якого представлені у багатьох музеях України та Європи, а також численних приватних колекціях.

Андрій Яців, заступник директора МІОКу, спілкувався з Михайлом Демцю у майстерні художника. Тож окрім самої розмови, студенти мали змогу побачити святеє святих митця – місце, де творяться його нові шедеври. Модератор підкреслив: «Пан Демцю належить до переліку десятьох найвідоміших сучасних українців і справді є тим, хто представляє нову українську культуру у світі. Він уже мав багато виставок у різних країнах Європи».

Сам митець на запитання про те, як і коли він створює свої картини, зауважив: «Я працюю в будь-який час доби. Не потрібно чекати натхнення. Треба просто почати працювати, і муза сама до тебе приходить. Я ніколи не роблю ескізів наперед, а одразу відтворюю те, що десь-колись бачив чи мені приходило до голови. Головне, почати, а далі – воно само закрутиться».

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, запитала гостя, чому в його роботах домінує червона барва, на що той відповів: «Коли я ще не мав власної майстерні, я працював у підвалі, при свічках. У такому освітленні добре малювати саме в цій гамі. Крім того, я тоді писав багато картин на гуцульську тематику. А там червоний колір чи не основний».

Зазначимо, серед студентів Школи є добра товаришка Михайла Демцю, Катрін Герц (Німеччина), яка разом із чоловіком чимало допомогла українцеві в організації його виставок у західній Європі. До речі, Катрін уже вчетверте бере участь у Школі «Крок до України».

Наприкінці зустрічі Михайло Демцю провів невеличку екскурсію своєю майстернею, а студенти поставили низку запитань. Зокрема, Софія Поліщук зі США, поцікавилася, чи виставляли роботи Михайла Демцю в її країні. Художник відповів, що підкорення США – одна з його наступних цілей.