На кафедрі туризму ІСТР завершилася Весняна школа «Вступ до Вікіпедії: як почати писати про рідний край»

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото зі Школи

Мета цього п’ятиденного вишколу — розвинути у старшокласників зацікавлення рідним краєм і Вікіпедією, а також базові навички роботи з нею та іншими вікіпроєктами, зокрема Вікімандрами, Вікіцитатами й Вікісховищем.

Учасниками школи були десятикласники Львівської школи № 99 та другокурсники спеціальності «туризм і рекреація» Технологічного фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка», а лекторами — викладачі кафедри туризму Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Львівської політехніки: Мар’яна Сеньків, Мирослава Габа, Наталія Дністрянська, Галина Ільницька-Гикавчук, Андрій Теребух, а також досвідчені вікіпедисти Галина Качуровська та Сергій Липко. До слова, Галина Качуровська є викладачкою Барського професійного будівельного ліцею на Вінниччині.

Завдяки насиченій програмі школи лекторам вдалось ознайомити учасників із базовими принципами редагування і створення статей краєзнавчої тематики у Вікіпедії, а також у її популярних сестринських проєктах — Вікімандрах та Вікіцитатах. Крім того, учасники завантажили у Вікісховище власні фотографії рідного краю, нові статті на краєзнавчу тематику й удосконалили наявні. Загалом вони створили 17 нових статей і поліпшили близько 40-ка тих, що вже є.

Цікавинкою була екскурсія учасників і лекторів головним корпусом університету. Про історію цього корпусу, його будівничих, архітекторів, особливості Актової зали та Зали Ю. Захарієвича, а також про видатних постатей університету розповіла провідна фахівчиня Музею історії Львівської політехніки Соломія Харамбура.

Відбулися й цікаві конкурси та вікторини, переможцям яких дісталися цінні сувеніри від громадської організації «Вікімедіа Україна», а також від самих лекторів. Десять найактивніших учасників, які зробили найбільший внесок у вікіпроєкти, отримали сертифікати про успішну участь у Весняній школі й сувеніри.

Втішно, що учасники, зокрема старшокласники, позитивно оцінили рівень програми школи, зазначивши у фінальному опитуванні, що це був для них цінний досвід і вони планують далі писати у вікіпроєктах про рідний край та на інші цікаві їм теми. 

З результатами внесків учасників школи можна ознайомитися на сторінці школи, у просторі співорганізаторів ГО «Вікімедіа Україна».

Світлини та презентації лекторів — у Вікісховищі.

Фото зі Школи Фото зі Школи Фото зі Школи Фото зі Школи Фото зі Школи Фото зі Школи Фото зі Школи Фото зі Школи Фото зі Школи Фото зі Школи