На кафедрі педагогіки і соціального управління Львівської політехніки можна вивчитися на педагога

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
На кафедрі педагогіки і соціального управління

Вступивши на кафедру педагогіки і соціального управління, можна стати не лише комп’ютерником, харчовим технологом, машинобудівником чи будівельником, а й викладачем тих спеціальностей.

Два роки тому наш університет став регіональним центром західних областей України з підготовки фахівців за спеціальністю «професійна освіта за спеціалізацією». Ліцензували «комп’ютерні технології». Отож, 19 студентів уже завершують перший курс. Вони здобувають комп’ютерні та педагогічні знання і, завершивши бакалаврат, отримають кваліфікацію «викладач інформатики».

– Цього року ми запланували здійснювати навчання ще на трьох спеціальностях: «харчові технології» (викладач харчових технологій і хімії), «будівництво» (викладач будівельних дисциплін), «машинобудування» (викладач машинобудування), а на перспективу готуємо ще два профілі: економічний і зварювання. Наші випускники зможуть працювати інструкторами, майстрами виробничого навчання, вчителями у професійно-технічних закладах і школах, наприклад, викладати інформатику чи хімію, – розповідає доцент кафедри ПСУ Олександр Ієвлєв.

Навчальну програму для майбутніх педагогів складають так, що вони вивчають 40–45% дисциплін із педагогіки, 40–45% – за базовим фахом і решта – загальні. Отож, на сьогодні до викладання залучено різні кафедри ІКНІ, а з нового навчального року це будуть кафедри ІХХТ, ІБІД, ІІМТ. Мій співрозмовник вважає, що переваги такого навчання в тому, що можна водночас стати як фахівцем певного профілю, так і педагогом цього напряму, тобто не лише знати спеціальність, а й могти її викладати. До речі, молодші спеціалісти чи студенти Львівської політехніки можуть вступати на кафедру ПСУ на другий курс, склавши фахове випробування.