Маємо перспективну молодь: на кафедрі ЕЗП відбулися захисти магістерських робіт і дипломних проектів

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
захист магістерських і дипломних робіт

Грудень – традиційно місяць, коли майбутні випускники Львівської політехніки захищають перед поважними членами ДЕКів свої перші вагомі творчі досягнення.

На кафедрі екології та збалансованого природокористування Інституту сталого розвитку ім. В. Чорновола захисти магістерських робіт і дипломних проектів проходили 8–20 грудня в лабораторії відновлювальних джерел енергії.

Розпочали їх магістри, які підготували свої роботи іноземною мовою. Приємне враження на членів ДЕКу справила магістрантка Христина Соловій. У неї – це третя вища освіта (студіювала міжнародне право у Франковому університеті, облік, аудит та екологію у Львівській політехніці, до того ж навчається тут в аспірантурі). Христина, уперше в історії Політехніки, захищала свою магістерську роботу «Концепція застосування міжнародних стандартів аудиту в системі екологічного аудиту» двома іноземними мовами: англійською і німецькою. Вона проаналізувала стан сучасної законодавчої системи стосовно індивідуума в соціумі, простежила, як змінювали законодавство у сфері екології, спробувала дати пропозиції щодо змін Закону України про екологічний аудит.

Англійською та українською мовами захищали свої проекти Наталя Пархоменко й Олександр Гулюк. Наталя досліджувала й дала оцінку гідрохімічного стану водного басейну Десни в Чернігові, адже дуже любить свій регіон, переживає за чистоту довкілля в ньому. У неї це теж друга вища освіта, адже, закінчивши Чернігівський національний технологічний університет, є фахівцем із менеджменту. Відтак дівчину захопила громадська робота в галузі екології: зорганізовувала багато акцій, була координатором акції «Зробимо Україну чистою» в Чернігівській області. Згодом зрозуміла: щоб ефективно розв’язувати складні екологічні питання в Україні, потрібні нові знання, освіта. Дівчина планує рухатися далі, а тому шукає зарубіжні програми, у яких змогла б і далі поглиблювати екологічні знання, щоб «конкретно сфокусуватися на екологічній сфері».

А Олександр Гулюк знайшов себе ще до захисту магістерської роботи, тож готуючи її, моніторив стан атмосферного повітря на прикладі діяльності ТзОВ «Біопек», де працює в галузі розробки проектно-екологічної документації. Він проаналізував потрібність виробництва біопалива для використання біоценозу в енергетиці, стан атмосферного повітря в регіоні, де розташоване підприємство тощо.

– Мене цікавить не лише виробництво біоценозу, яке може розв’язати енергетичні негаразди нашої держави, а й моніторинґ забруднення атмосфери внаслідок діяльності підприємства, – каже Олександр.– Цукровому заводу на Волині запропонував біогазову установку, яка може стати важливим складником отримання електроенергії та частково задовольнити потребу в пальному.

На захист магістерських робіт запросили консультантів із кафедри іноземних мов професора Володимира Задорожного й доцента Олександру Гасько. Захистом обоє вражені. На думку Володимира Задорожного, Христина Соловій, яка вільно розмовляє англійською і німецькою мовами, – унікальний випадок.

– Христина, добре знаючи англійську, захотіла опанувати ще й німецьку мову, – розповідає професор. – Вона вільно оперує фаховою мовою, і це ґрунтовне знання мови викликає захоплення. Дівчина вельми обдарована і є науковцем від Бога. Якщо наші студенти так блискуче захищатимуть свої наукові доробки іноземними мовами, то це свідчитиме не лише про те, що маємо перспективну молодь, яка, виконуючи роль контактерів, робить реальні кроки залучення України до європейської співдружності, а й показуватиме світу той потенціал, що має Україна. Сподіваюся, студенти перших-других курсів задумаються над можливістю захисту в майбутньому своїх кваліфікаційних робіт іноземними мовами.

Олександра Гасько всіх студентів-відмінників, яких навчає, теж заохочує до захисту кваліфікаційних магістерських робіт іноземною мовою. Вона «вдячна колегам, що дають нам таких талановитих студентів, які відповідають міжнародним стандартам освіти».

Цьогорічні випускники кафедри досліджували впровадження природоохоронних технологій, новітні інноваційні технології в галузі екології та захисту довкілля, моніторили Десну й Західний Буг, давали рекомендації, як очищувати біологічні відходи з виробленням біоценозу та біогазу з альтернативних джерел енергії тощо. Тож захистами задоволений і голова ДЕКу, начальник відділу екології Львівської міської ради Андрій Галушка. Він вважає, що роботи магістрів та спеціалістів мають прикладне значення і їх можна використовувати на практиці. Як повідомив завідувач кафедри професор Мирослав Мальований, уже домовлено про створення філії кафедри при департаменті екології ЛОДА. Це дасть змогу частіше робити прикладні дослідження і виїзні захисти.

– Приємно, що чимало наших студентів (21 магістр і останній випуск 8 спеціалістів) претендують на отримання дипломів з відзнакою, адже рівень їхніх знань доволі високий, – вважає очільник кафедри. – Їхні дослідження певною мірою цікаві й для викладачів, бо інформація, яку опрацьовують студенти, найновіша.

захист магістерських і дипломних робіт захист магістерських і дипломних робіт захист магістерських і дипломних робіт захист магістерських і дипломних робіт захист магістерських і дипломних робіт захист магістерських і дипломних робіт