Не зупинятися на досягнутому: на кафедрі будівельних конструкцій та мостів виконують важливі наукові дослідження

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на кафедрі БКМ виконують важливі наукові дослідження

Кафедра будівельних конструкцій та мостів є однією з найкращих в Інституті будівництва та інженерії довкілля, а її науково-дослідна лабораторія щороку здійснює нові важливі наукові дослідження.

Трохи цифр

За результатами 2014 року частка з виконання госпдоговірних робіт ІБІД в університеті становила 31 відсоток і в цьому чимала заслуга кафедри, якою донедавна керував директор інституту професор Зіновій Бліхарський. Таких успіхів вдалося досягнути завдяки гранту, який інститут виграв у рамках транскордонного співробітництва Україна – Польща – Білорусія. Науковці кафедри разом із трьома польськими вишами – Люблінською політехнікою, Університетом у Замостю (головний виконавець) та Інститутом агрофізики з Любліна досліджували можливості використання туфів цеолітів природного походження для виробництва сухих будівельних сумішей, додатків до цементів, асфальтів, в агропромисловості та виробництві штучних керамзитів, розробляли рецептури будівельних матеріалів і виробів. За цю роботу, яку від ІБІД виконували кафедри будівельних конструкцій та мостів, автомобільних шляхів і будівельного виробництва, позаторік отримали майже 60 тис. євро, а торік – 62,5 тис. євро. За ці кошти (крім оплати за роботу) лабораторія кафедри автомобільних доріг і мостів придбала 4 нові сучасні установки для виготовлення бетонів. Нині інститут готується брати участь у новому тендері.

За минулий рік науковці кафедри заробили близько 362 тис. грн. за виконання різних договорів. На базі лабораторії розвивають наукові напрями: корозія залізобетонних конструкцій, підсилення конструкцій при дії навантаження, напрям з вогневої стійкості конструкцій, дослідження залізобетонних, металевих, дерев’яних конструкцій за дії різних впливів, основ і фундаментів тощо. Досвід відомих учених переймають молоді науковці.

Раді різним проектам

– Ми працюємо над розробкою будівельних конструкцій і матеріалів для великих будівельних державних підприємств і трестів, приватних осіб, обстежуємо будівлі, споруди і робимо їхню паспортизацію, – говорить Зіновій Бліхарський. – Нещодавно разом з професором Віктором Квашею обстежували аварійний стан ХХ корпусу на вул. Князя Романа, розробили концепцію його відновлення. За нашими проектами відреставровано будівлю кафедри фізичного виховання у Стрийському парку. Зрештою, у Політехніці нема будівлі, яку б не досліджували наші фахівці. Добре зарекомендував себе професор Володимир Кущенко з Донецька (нині працює на кафедрі), який досліджує металеві конструкції. Нещодавно з групою спеціалістів він зробив експертизу будівель для ЗАТ «Червоноградвугілля». Маємо й індивідуальні досягнення. Так, доцент кафедри Ігор Кархут отримав Державну премію України в галузі архітектури за розробку стадіону «Львів – Арена». Я – лауреат Державної премії за відновлення палацу Бандінеллі, що на площі Ринок, 2, який є у Списку ЮНЕСКО. Участь науковців кафедри у різних проектах дає можливість успішно виконувати кандидатські і докторські дисертації.

Як відзначає мій співрозмовник, закордонні лабораторії мають більше можливостей у придбанні сучасного обладнання, але інтелектуальні можливості наших науковців, наукові напрями, якими вони займаються, подекуди ставлять кафедру й інститут загалом значно вище від деяких закордонних вишів.

На кафедрі раді різним проектам, хоча далеко не всі вони їй фінансово вигідні. Це, зокрема, стосується обстеження будівель на замовлення церков Андрія і Покрови у Львові, будинку для літніх людей, який планує відновити Стрийська єпархія.

Науковці кафедри залюбки працюють у лабораторії, випробовують нові конструкції, досліджують нові методи їх відновлення, модернізації. Люблять працювати з окремими львівськими будівлями, яким 100 чи більше років. Окрім наукових досягнень, дослідники отримують прекрасний матеріал, який читають студентам. Ділячись своїм досвідом, розповідають їм про реальні наукові розробки, вчать використовувати ці знання в майбутньому.

Подвійні дипломи – на часі

– Ми і надалі дбатимемо про модернізацію лабораторних робіт, збільшення кількості публікації у наукометричних виданнях, навчання студентів у віртуальному середовищі, підвищення якості навчання, збільшення кількості госпдоговорів, – каже нинішній завідувач кафедри будівельних конструкцій та мостів професор Петро Холод. – Багато років співпрацюємо з Варшавською і Люблінською політехніками, Краківською гірничо-металургійною академією (з нею плануємо видавати подвійні дипломи), обмінюємося студентами, щорічно проводимо з ними спільні наукові конференції. Маємо надію, що з економічним ростом у країні, ефективнішими стануть і наші наукові дослідження.