На кафедрі автомобільних доріг та мостів Львівської політехніки відбувся захист бакалаврських робіт

Людмила Стражник
Фото із захисту робіт

Студенти-четвертокурсники групи БД-47 Інституту будівництва та інженерних систем, які навчалися за спеціальністю «будівництво та цивільна інженерія», напрям «мости та транспортні тунелі», належно підготувалися до захисту своїх дипломних проєктів. А Владислав Антонюк підготував проєкт і захищав його англійською мовою. 

Випускники підготували свої проєкти на високому рівні. Усі вони мали прикладний характер, актуальну тематику. На цьому акцентував голова Державної екзаменаційної комісії Любомир Семанів. Як виконувач обов’язків начальника Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Івано-Франківській області й досвідчений мостовик Любомир Ярославович наголосив на тому, що наша держава потребуватиме молодих кваліфікованих кадрів для післявоєнної відбудови: 

— Державне агентство відновлення реалізувало вже низку проєктів із відбудови зруйнованих мостів і шляхопроводів у прифронтових регіонах. Так само ініціює впровадження сучасних методик відновлення інфраструктури, аудиту, ціноутворення тощо. Ви молоді, перспективні, за вами — майбутнє. Не зупиняйтеся, навчайтеся! Бажаю вам удосконалювати свої знання за магістерською програмою.

Завідувачка кафедри професорка Христина Соболь зауважила, що на цей випуск студентів-бакалаврів випало чимало випробувань: спочатку навчання онлайн через пандемію коронавірусу, а згодом ще важчим викликом стала війна.

— Попри все, першу сходинку, бакалаврську, ви подолали успішно, — зазначила Христина Степанівна. — Бажаю, щоб здобуті на кафедрі знання вам знадобилися в житті. За складних обставин ви готували свої бакалаврські роботи. Сподіваємося, що захист магістерських проєктів уже буде за мирних обставин. А під час навчання на магістерському рівні ви поповните свої знання, щоб згодом відбудувати зруйновані ворогом мости. Найбільше бажаю, щоб ви з часом працювали над реконструкцією дорожньої інфраструктури, не пов’язаною з пошкодженнями під час війни. Сама схема руйнування мостів однакова: чи то такі, що вибухом зруйновані на окупованих територіях, чи вже після багаторічної експлуатації, від старості та неналежного догляду, чи зруйновані паводком.

Варто додати, що до послуг студентів цієї кафедри — галузева науково-дослідна лабораторія з обстеження, випробування і реконструкцій мостів, конструкцій будинків та інженерних споруд, створена у Львівській політехніці ще в 1991 році спільно з тодішнім Укрдорбудом та Міносвіти.

— Упродовж цього часу фахівці лабораторії обстежили сотні мостів західного регіону. Тут підготовлено дуже багато проєктної документації з реконструкції, капремонту штучних споруд, технічних проваджень. Абсолютно на всі мости регіону підготовлені технічні висновки. Тож для майбутніх мостовиків і дорожніх організацій це базова галузева науково-дослідна лабораторія. Особливо хочу сказати про внесок у роботу лабораторії нашого наставника, автора низки проєктів і розробок, тематичних публікацій і досліджень професора Віктора Кваші, — наголосила завідувачка галузевої науково-дослідної лабораторії з обстеження, випробування і реконструкцій мостів, конструкцій будинків та інженерних споруд Любов Салійчук. — Колаборація Укравтодору, а нині Держагентства відновлення та Міносвіти потрібна й далі.

Староста групи Максим Ковальський подякував викладачам кафедри за підтримку та здобуті знання. Більшість студентів групи бажає податися на магістерський рівень освіти. Тож до зустрічі восени! 

Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт