Заслуговують найвищої оцінки: на кафедрі архітектурного проектування та інженерії захистилися 64 випускники

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
захист магістерських робіт

Захисти на кафедрі архітектурного проектування та інженерії зі спеціалізації «Архітектура житла» спеціальності «Архітектура та містобудування» проходили 18–22 грудня, упродовж яких захистилося 64 магістри і спеціалісти.

Як відзначив завідувач кафедри архітектурного проектування та інженерії ІАРХ професор Ігор Гнесь, цього року до випускників є дуже високий рівень вимог. До речі, студентам, як і в Європі, дозволили самим визначатися, коли в межах графіку готові до захисту. І не помилилися. А якщо хтось не готовий вкластися у графік, може, за домовленістю, захищатися пізніше. На оцінку це ніяк не впливає. Навпаки, творча робота може бути рекомендована на огляд-конкурс.

Першого дня про свій творчий доробок звітували магістри та спеціалісти, які навчаються заочно й очно. Членів ДЕКу вразив захист Андрія Резнікова, який кілька років тому закінчив Політехніку, згодом працював у двох фірмах США. Зрозумівши, що варто здобути ступінь магістра, повернувся до Львова з чималим багажем знань, влаштувався на роботу й одночасно навчався у магістратурі.

Спеціаліст Назар Вітюк проектував готельний комплекс на 50 місць у селі Яблуниця Івано-Франківської області. Тему обрав не випадково, адже «в Україні нема готельних комплексів, які відповідали б міжнародним стандартам, а їхня кількість, порівняно з європейськими містами, надзвичайно мала».

Цього ж дня захищала магістерську роботу його дружина Олена. Для неї підготовка до захисту була непроста, адже перебуває у декретній відпустці (подружжя має річного сина). Мріяла досліджувати аеропорти, але зваживши, що працювати доведеться «у парі» з синочком, обрала роботу над проектуванням автозаправних комплексів. Олені, як і Назарові, «все вдалося, бо отримали в інституті основи для майбутнього професійного старту, більшу впевненість у собі».

До речі, вони познайомилися ще до вступу до університету, тож разом обирали фах, разом вступали, навчалися (після закінчення бакалаврату восени побралися) й успішно захистилися. Назар проходив стажування на фірмі «Кода», тож має надію там і отримати роботу. Не цурається творчої праці й дружина: якщо є замовлення на проектну роботу, обов’язково разом беруться до справи.

– Мені було цікаво творити комфортне житло для студентів, які мешкають у гуртожитках, – каже киянка Вероніка Федяніна. – Час від часу буваю за кордоном і бачу, як живуть тамтешні студенти. На жаль, для нас це ще велика проблема, тому й спробувала спроектувати таке житло, яке забезпечило б їм гідний рівень проживання.

Вероніка вже півтора року працює в київській фірмі «Архітектурна майстерня Бабич». Їй вдалося розумно поєднати не лише навчання і роботу, а й виховання чотирирічної дитини. Вважає, що інститут дав їй «добрі академічні та практичні знання, навчив чітко планувати свою роботу, щоб всюди встигати».

– Студентка надзвичайно старанна, знає, чого хоче і як цього досягти, – говорить науковий керівник Вероніки доцент кафедри Оксана Юрчишин. – Вона має свою думку, вміє обґрунтовувати рішення в нормативних, наукових дослідженнях, враховує сучасну статистику, методику, цікавиться нинішніми потребами, можливостями. До речі, свій дипломний проект Вероніка підготувала ще за місяць до захисту.

Приємно вразили членів ДЕКу захисти магістрів денної форми навчання. Голова ДЕКу, член Національної спілки архітекторів України, член-кореспондент Української академії архітектури, лауреат державних премій УРСР і України в галузі архітектури Віктор Марченко не приховує задоволення від таких талановитих студентів:

– Практично в кожного є дуже цікаві наукові роботи, які заслуговують найвищої оцінки. Особливо приємно, що мою сорокарічну мрію – створення екологічного житла з експериментально-показовими селами – молодь пропонує в багатьох цікавих проектах. Екологічне житло нині дуже актуальне, а отже, ці доопрацьовані проекти мають усі шанси стати дійсністю.

– Сфера наших інтересів – архітектура будівель і споруд з ухилом проектування житла, особливо екопоселень, – зазначає очільник кафедри Ігор Гнесь. – Намагаємося навчати вихованців заглядати на 10–30 років уперед.

захист магістерських робіт захист магістерських робіт захист магістерських робіт захист магістерських робіт захист магістерських робіт захист магістерських робіт захист магістерських робіт