Інженерні змагання – геніальні ідеї та цікаві проекти: на EBEC-2017 у Львові перемогли команди ІТРЕ та ІМФН

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
макети «розумного будинку»

А що ви знаєте про мистецтво рівноваги і абсолютного спокою, коли довкола все аж закипає від роботи і часу до фінішу змагань залишається щораз менше? Впродовж трьох днів можна було спостерігати, як студенти-політехніки буквально з будівельного сміття створюють макети «розумного будинку», в якому автоматично відкриваються жалюзі, вмикається світло, вимірюється вологість повітря.

Таким було завдання у категорії Team Design цьогорічних локальних Інженерних змагань EBEC-2017 у Львівській політехніці, які традиційно проводить одна із найпрогресивніших студентських організацій BEST, локальний осередок якої діє в нашому університеті.

– Завдання в категорії Team Design цьогоріч значно важче, ніж у попередні роки (надала компанія Diacom – провідна на ринку автоматизації та диспетчеризації України). Воно за складністю таке ж, як на національному рівні змагань. І, справді, учасники були шоковані, коли побачили завдання і список матеріалів, із яких мають його створити. Та вже наступного дня трохи оговталися і почали працювати. Вони мали три дні на те, щоб створити проект і підготуватися до його презентації англійською мовою. Взагалі всі завдання були іноземною, бо, якщо з технічного боку наші студенти досить сильні, то щодо знання англійської мови в них, на жаль, гірше. Коли відбуваються змагання на міжнародному рівні (цьогріч пройдуть у місті Брно, Чехія), то наші команди недобирають балів якраз через неналежний рівень англійської мови, – зазначив головний організатор локальних Інженерних змагань EBEC-2017 у Львівській політехніці четвертокурсник ІТРЕ Володимир Процкий.

Досить складними були завдання і в категорії Case Study. Щодня команди «ламали голови» над досить глобальними проблемами. Так, уже в перший день політехніки працювали над питанням утилізації відходів Грибовицького сміттєзвалища. Наступний день не був простіший: за кілька годин студенти мали запропонувати цікаві варіанти модернізації пакування продуктів харчування. В останній день змагань команди брали «мозковим штурмом» проблему транспортування великих зв’язок електропроводки на виробництві.

– До змагань завжди долучається досить багато студентів. Деякі команди з року в рік беруть участь в EBEC. Та цього разу охочих випробувати свої здібності було в півтора раза більше. Нам довелося проводити відбіркові тестування та співбесіди: передовсім визначали технічні можливості, добрий рівень англійської мови і психотип учасників. Тож, унаслідок цього, в кожній категорії було по десять команд, – розказала відповідальна за зв’язки з громадськістю третьокурсниця ІНЕМ Марта Капериз.

Отож, цьогорічними переможцями, які продовжать змагання на національному рівні в Києві, в категорії Team Design стала команда студентів ІТРЕ New Take (Мар’яна Чернош, Валентин Присяжник, Сергій Тітков, Констянтин Мироненко), а в категорії Case Study – команда студентів ІМФН Natural Selection (Максим Філіпов, Уляна Галкіна, Євген-Сергій Роман, Андрій Дацків).

макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку» макети «розумного будинку»