Микола Бродський: «Політехнік-3» – найбільший навчально-оздоровчий табір Університету

Марія-Катерина Винарчик, Центр комунікацій Львівської політехніки
Микола Бродський

Тут бережуть традиції першого навчально-оздоровчого табору університету, постійно вдосконалюють інфраструктуру та дбають про комфорт відпочивальників. Докладніше розповів директор табору – Микола Бродський.

– Розкажіть про структуру НОТ «Політехнік-3». Скільки людей тут може відпочивати одночасно?

Це найбільший і водночас єдиний табір університету, розташований на морському узбережжі. Загалом територія становить шість гектарів. Тут унікальний клімат, бо саме на цій території поєднується насичене солями та йодом вологе морське і сухе степове повітря – це корисно для здоров’я. Пляж лише за 30 метрів від корпусів. Берегова лінія одна з найдовших, її протяжність – 500 метрів. На ній розташовані майданчики для гри у футбол та волейбол. Табір може прийняти 250 політехніків, у нас одночасно відпочивають і студенти, і викладачі. Спільно з профспілками студентів і працівників, кафедрою фізичного виховання, Народним домом «Просвіта» та іншими структурними підрозділами університету працюємо над створенням комфортних умов для відпочинку.

– Чи організовують тут дитячі табори?

Так, це окремий і, мабуть, найвідповідальніший напрям з усіх можливих. НОТ «Політехнік-3» зареєстровано в державному реєстрі дитячих оздоровчих закладів України. Разом із профспілковою організацією університету провадимо дитячі оздоровчі зміни, тривають вони 14 днів. За високу якість організування дитячих змін колектив табору не раз нагороджували почесними грамотами ЦК Профспілок України та інших організацій.

За час пандемії відпочивали лише студенти та сім’ї політехніків. Сподіваємося, нам швидко вдасться повернутися до звичного ритму життя, і заїзди відновляться в повному обсязі.

– Раніше ви працювали директором НОТ «Політехнік-1», тепер обіймаєте таку ж посаду в НОТ «Політехнік-3». Це два кардинально різні табори чи вони мають щось спільне?

Кожен табір, заснований після НОТ «Політехнік-1», набував свого відповідного профілю. Наприклад, «Політехнік-3» створили для потреб співробітників та їхніх родин. Тому табори відрізняються. Проте мають і спільне – традиції, що започатковано ще у першому таборі в Алушті. Вони, власне, діють донині.

Табір – це надбання нашої спільної роботи. У часи, коли запрацював перший табір, були будівельні загони, тобто студенти мали змогу проєктувати і виконувати певні об’єкти. Це могли бути хідник, місточок чи якась підпірна стінка. Тепер, на жаль, лише на світлинах чи відео ми можемо побачити, який вигляд мала територія НОТ «Політехнік-1». Нині «Політехнік-3» є базою для практики, що забезпечує майже такі ж можливості. Звісно, коли студенти практикуються, то щось бачать уперше. Ми знаємо, що вони ще не кваліфіковані майстри, але вже набувають корисних знань для свого професійного зростання.

Ще однією традицією, яку ми бережемо, є згуртування табору, тобто самоврядування. Студенти самі керують своїм дозвіллям. Тому профком призначає відповідальних, кожен має обов’язки у своєму секторі. Дотепер на кожному заїзді культорги готують сценарії заходів, долучається й Народний дім «Просвіта». Загалом було дуже багато цікавого досвіду. До нас приїжджали оркестри, актори, гості з інших країн, щоб обмінюватися досвідом.

– Як нині вдосконалюється табір, що вже втілили, а що плануєте?

– Мабуть, найпомітнішою є зміна якості питної води. Раніше, якби ви зварили каву, то мусили б смакувати трохи солоний напій. Тепер працює якісна система очищення питної води, та ми й далі працюємо над її вдосконаленням.

Ще один, не менш важливий напрям роботи – застосування альтернативних джерел енергії. Щоб заощадити енергоресурси, використовуємо сонячну енергію, якої тут більш ніж досить. Застосовуємо вольтажні панелі для продукування електроенергії та геліоколектори для нагрівання гарячої води. На території вже два роки працює невелика сонячна електростанція. Безперечно, потрібно ще розвивати її потужності та елементи, адже ми прагнемо, щоб у таборі працювала незалежна енергоефективна система.

Уздовж території табору виконують роботи з укріплення, бо через зміну клімату рівень світового океану невпинно підвищується – руйнується огорожа вздовж берега. Крім того, потрібно огородити територію табору згідно з вимогами до дитячих таборів. Також завершується облаштування нового корпусу. Постійно працюємо над удосконаленням системи інфраструктури табору, щоб відпочинок та оздоровлення політехніків були комфортні.

Микола Бродський Микола Бродський