«Музи не мовчать, коли гримлять гармати»: політехніки «воюють» на культурному фронті

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Народна хорова капела студентів «Гаудеамус»

«Культура є рупором боротьби і контрпропагандою», ― переконаний хормейстер Народної хорової капели студентів «Гаудеамус» нашого університету Роман Мачишин. Тож разом із колегами з різних куточків України, серед них і з тими, що через воєнні дії в їхніх рідних містах вимушені були переїхати до Львова, організував декілька благодійних концертів. Зібрані кошти спрямовано на підтримку наших воїнів.

― Така ініціатива виникла у львівських і харківських музикантів. Ми вирішили зробити все, що можемо, щоб допомогти нашій армії. Я звернувся з такою ідеєю до керівника Народного дому «Просвіта» Степана Шалати ― він підтримав та всіляко допомагав, зокрема з автобусом і репетиційним приміщенням. Політехніка стала свого роду прихистком для творчих людей, які згуртувалися, ― каже Роман Мачишин. ― Я став диригентом цього проєкту. Ми обрали два твори ― Tomaso Antonio Vitali Chaconne, який присвятили всім загиблим дітям, та Stabat Mater – «Страждальна Мати», що було актуально в час Великого посту і загалом відповідає ситуації, яку переживаємо. Ми дали чотири концерти ― в Комарному в костелі святого Антонія, у Дрогобичі в костелі святого Варфоломея та два у Львові ― в храмі Воскресіння Господнього й храмі святих Ольги і Єлизавети. Сумарно нам вдалося зібрати 100 тисяч гривень, та концерт став своєрідним поштовхом і кошти й далі надходять.

Зібрані гроші музиканти розподілили на потреби ЗСУ. Так, наприклад, до них звернулися воїни з півдня України ― для будівництва бліндажів їм були потрібні бензопили. Іншим ― купили каски, а також доклалися до купівлі тепловізора. Допомагає закуповувати відповідне оснащення відома волонтерка і музикантка Лілія Більник із Дрогобича.

― Символічно, що ми зібрали оркестр фактично з усієї України. Це люди родом із Волині, Закарпаття, Тернополя, Кропивницького, які навчаються в консерваторії. З Політехніки було нас двоє ― я і віолончелістка з Народного камерного оркестру «Поліфонія» (родом із Криму ― виїхала звідти після окупації). А також харків’янка, яка приїхала лише з документами та скрипкою. Солували ― солістка камерного хору «Київ» Олена Свищ і контратенор, соліст Ансамблю класичної музики ім. Б. Лятошинського при Національному будинку органної та камерної музики України (м. Київ) Роман Меліш, ― пояснив Роман Мачишин.

До Міжнародного дня захисту дітей музиканти в тому ж складі та спільно з хоровою капелою «Гаудеамус» готують концерт, щоб вшанувати пам’ять загиблих у цій війні дітей.

― Коли чую висловлювання окремих діячів, що «культура ― поза політикою», розумію, що так кажуть ті, хто не хоче позбуватися свого місця через позицію стосовно політичної ситуації. Насправді спорт, культура, музика ― це частина життя держави, тож нероздільні з політичною ситуацією в країні. Не можна бути повністю абстрагованим від того, що відбувається, тим більше, коли ворог загрожує ідентичності та незалежності народу. Навпаки, культура ― рупор боротьби та інструмент для подолання ворожої пропаганди. Кожен має свій фронт. Наш ― культурний, і ми не можемо бути поза війною, ― підкреслює Роман.

Із масштабним благодійним концертом Stabat Mater на підтримку наших воїнів виступив і Народний симфонічний оркестр Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки, об’єднавши зусилля з Галицьким камерним хором «Євшан» та Навчально-методичним центром культури і мистецтва Львівщини.

― Під час концерту, який відбувався в храмі святого Архистратига Михаїла у Львові та транслювався наживо, нам вдалося зібрати 50 тисяч гривень. Через волонтерку Ірину Вовк ми допомагали конкретним військовим бригадам. Плануємо повторювати такі концерти. А найближчим часом за участі всіх колективів Народного дому «Просвіта» теж відбудеться масштабний благодійний концерт. Також наприкінці травня наша «Поліфонія», щоправда, жіночим складом, виступить у Кракові спільно з Краківським економічним університетом, ― розповів диригент Роман Кресленко, який багато років є керівником Народного камерного оркестру «Поліфонія» Львівської політехніки.

Роман переконаний: коли закінчиться війна, коли ми переможемо, саме тоді розпочнеться потужний культурний фронт.

― Україна стала дуже популярною в усьому світі. Це, вважаю, потужна можливість нести свою культуру в світ. Зараз теж музи не мовчать, але не можуть працювати на повну. Тепер наша головна ідея ― допомога Збройним силам України для перемоги, ― наголосив диригент.
 

Народна хорова капела студентів «Гаудеамус» Народна хорова капела студентів «Гаудеамус» Народна хорова капела студентів «Гаудеамус»