«Музеї – невичерпне джерело знань чи застарілі пилозбиральні?»: розповідають студенти Львівської політехніки

Ольга Мацьків, тижневик «Аудиторія»
музей Лувр в Парижі, Франція

Олександр Луцко, студент другого курсу Інституту будівництва та інженерії довкілля:
«Мають змінитися люди»

Зараз музеї не відвідую. Причиною є банальна нестача часу. У рідному місті (Хмельницькому – авт.) я бував у музеях, але це були походи спільно з класом. Деякі відвідував самостійно, бо було цікаво. Нині в суспільстві нема сильного зацікавлення такими закладами. Однак не думаю, що справа у музеях. Мають змінитися люди. Я ще не був за кордоном, але дуже хотів би туди потрапити. Відвідав би музеї Парижа, а також Галерею мистецтв у Санкт-Петербурзі. Не думаю, що між нашими й закордонними музеями є якісь суттєві відмінності, але українці звикли дивитися на когось.

Ігор Мартинюк, студент першого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:
«Музеї стали менш популярні»

У музеях я бував лише під час шкільних екскурсій. Напевно, через колосальний розвиток технологій, а також багатий вибір дозвілля, музеї стали менш популярні. Краще запровадити певні нововведення. Наприклад, не лише подивитися на експонат і вислухати нудну екскурсію, а організувати інтерактивний захід.

Андріяна Пилипів, студентка першого курсу Інституту психології та права:
«У нас не цінують культуру»

У музеях не буваю, на жаль. Один раз лише була. Хоч це й цікаво. Як на мене, для заохочення аудиторії варто було б ввести якісь сучасні методи подачі інформації замість нудних екскурсій. Хотіла б побувати у музеях за кордоном, зокрема у Луврі. Це моя мрія, і туди поїду. Гадаю, в Україні немає альтернативи музеям рівня Лувру. Це тому, що у нас не цінують культуру й духовне багатство нації.

Олена Рудь, студентка четвертого курсу Інституту архітектури:
«Потрібне сучасніше облаштування»

Музеї відвідую нечасто, бо мало часу. А взагалі музеї люблю. Була, мабуть, у всіх львівських, але доволі давно. Чому люди мало цікавляться музеями? Це пояснити важко. Може, експонати вже не дуже цікаві. Потрібне більш сучасне інтерактивне облаштування. Як на мене, всі музеї гарні: і українські, і закордонні.

Софія Скруть, студентка другого курсу Інституту гуманітарних і соціальних наук:
«До відвідин музею треба «дійти» самому»

У вільний час я ходжу в музеї, бо це цікаво. Принаймні раз на місяць намагаюся відвідати якийсь з них. Більше люблю музеї, що висвітлюють давню історію. Навколо відвідування музеїв сформувалося багато стереотипів, наприклад, що це нецікаво, нудно, там нема на що дивитися. Але це не так. До відвідин музею треба «дійти» самому. Перевага музеїв у тому, що ти можеш дізнатися багато нового, але не є обмеженим у часі настільки, як, скажімо, у кіно. Але недоліками є «запиленість», відсутність новизни. Можна було б навіть створити інтерактивний простір. Хоча кожен сам мусить виховувати в собі інтерес до музеїв.

Олександр Луцко, студент другого курсу Інституту будівництва та інженерії довкілля Ігор Мартинюк, студент першого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Андріяна Пилипів, студентка першого курсу Інституту психології та права Олена Рудь, студентка четвертого курсу Інституту архітектури Софія Скруть, студентка другого курсу Інституту гуманітарних і соціальних наук