«Мовознавча комісія. Золота колекція» – захід, присвячений 150-річчю Наукового товариства імені Шевченка

Катедра української мови Львівської політехніки
Афіша заходу

Першою вагомою ластівкою новітнього науково-прогресивного розвою Мовознавчої комісії Наукового товариства імені Шевченка стала відкрита онлайн-лекція дійсного члена НТШ, доктора філологічних наук, директора Інституту української мови НАН України професора Павла Гриценка «Українська мова сьогодення: парадигма удержавлення».

У знаковому заході взяли участь понад сто дійсних членів НТШ, а також запрошені гості – науковці з України, Польщі, Німеччини. В онлайн-заході взяли участь і старші викладачі катедри української мови Лілія Харчук та Мирослава Гнатюк.

Професор Павло Гриценко схарактеризував найважливіші вектори функціонування української мови в Україні, запропонував тези щодо зміцнення її позицій як єдиної державної, відповів на численні запитання учасників. Один із посилів для подальших наукових студій прозвучав так: «Глибина української мови ще не розкопана»...
 

Цією лекцією голова Мовознавчої комісії Наукового товариства імені Шевченка, доктор філологічних наук Ганна Дидик-Меуш започаткувала серію зустрічей «Мовознавча комісія. Золота колекція», присвячену 150-річчю НТШ. Такі зустрічі відбуватимуться упродовж 2021–2022 років. Це дасть змогу науковцям, дослідникам і всім охочим зустрітися на відкритих лекціях, презентаціях, практикумах, семінарах та вебінарах з метою висловити свої міркування, послухати інших дослідників і сформувати уявлення про сучасну українську мовознавчу науку в її тісних зв’язках з іншими дисциплінами.