Добра забагато не буває: молодь Центру студентського капеланства за літо встигла зробити чимало корисного

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Літній денний табір для дітей «StartUp Camp»

Встигати щораз більше, досягти вищої якості та розширювати горизонти своєї діяльності – це те, що добре вміє молодь Центру студентського капеланства ЛА УГКЦ. Ви навіть не можете уявити, скільки всього за літо вони зробили, а скільки ще мають запланованого.

За літо встигли чимало

Активне літо розпочалося ще в червні з англійськомовного духовно-освітнього табору в Яремчі. Упродовж п’яти днів абсолютно все – літургія, молебні, молитви, проповіді, ігри, навчання, приватні розмови – відбувалися тільки англійською мовою. Двадцятеро учасників табору спершу ламали голови й язики, але врешті зрозуміли, що саме такий спосіб вивчення мови – найефективніший. Головною темою була міграція молоді.

Ще один табір пройшов у Коблево. Він був орієнтований на лідерів. Тут акцентували на духовності та лідерстві. Ці теми обрали спеціально для тих, хто працює з молоддю й повинен вміти запалювати її до дії.

Найбільший пласт роботи вдалося зреалізувати на східних територіях. Там активісти Волонтерського простору DoBro провели шість дитячих таборів у Торецьку, Мирнограді, Красногорівці, Добропіллі, Новодонецьку, Костянтинівці, Кропивницькому.

Новим для молоді було місто Торецьк. Його мешканцям спершу було дивно, бо раніше в них ніхто нічого схожого не організовував. Але сприйняли таку ініціативу позитивно. До табору ходило майже двадцять дітей. І це, як кажуть організатори, досить добрий результат як для першого разу. Особливо, якщо зважати, що Торецьк близький до передової, часто чутно перестрілку й люди досить насторожено сприймають когось чужого.

Головні акценти в таборах робили на першій медичній допомозі, вчили як поводитися під час обстрілів. Звичайно, волонтери це все добре знали, бо попередньо готувалися, проходили інструктажі. Вони повинні були знати все це, адже працюють із дітьми на території, що близька до фронту, й мусять розуміти, як діяти за будь-яких обставин.

– Нині вже маємо повністю спланований запуск DoBro School – школу підготовки молодіжних лідерів на східних територіях. Залишилося визначити, хто проводитиме ці навчання. Ми хочемо на сході України згрупувати активну молодь й там створити осередки Волонтерського простору DoBro. Це дасть змогу розширювати нашу роботу. Бо не буде потреби, щоб на схід їхало багато наших студентів для проведення таборів, а достатньо буде двох-трьох. Організаційна частина вся відбуватиметься тут, а практичну – втілюватимемо там. Ми мали нагоду пересвідчитися, що в тих містах, де було наше таборування, є достатньо активних молодих людей, які готові організовувати різні заходи, табори на базі наших церков. У такий спосіб зможемо досягти основної мети – сформувати більший фундамент УГКЦ. Зараз лише в Красногорівці нема такої локації. Там нам допомагають протестанти, з якими маємо дуже добрі стосунки, – каже голова Центру студентського капеланства ЛА УГКЦ отець Юрій Остапюк.

На рік запланували ще більше

А тепер трохи про все, що планують зробити в Центрі студентського капеланства ЛА УГКЦ. Серед планів, які почнуть втілювати вже з вересня, отець Юрій значну увагу приділяє праці зі студентською молоддю. Каже, що цьогоріч буде ще більше праці в гуртожитках. Є семінаристи, які готові інформувати та заохочувати молодь приходити на зустрічі та обговорювати різні актуальні для студентів теми. Це планують робити в різних гуртожитках у різні дні.

Традиційно відбуватимуться зустрічі щочетверга у визначений Студентський день у Гарнізонному храмі свв. ап. Петра й Павла. Нове впровадження – навчання про духовність й усе з нею пов’язане. На ці зустрічі запрошуватимуть лекторів, які пояснюватимуть різні теми та розповідатимуть про все, що цікавитиме слухачів. Відновлять також зустрічі з викладачами львівських університетів. Вони відбуватимуться щомісячно й складатимуться зі спільної молитви та спілкування на актуальні для освітян теми. Особливу увагу приділять питанням праці зі студентами.

Зі Студентським театром «САД» планують тур Україною, зокрема хочуть відвідати різні парафії та спецзаклади.

Надалі діятиме мовна школа. Тепер вона матиме два напрями: студенти вивчатимуть англійську і, якщо будуть охочі, польську мови, та окремо готують навчання для дітей, віком від 8 до 13 років – англійська мова в ігровій формі.

Найактивніших студентів залучатимуть до праці з родинами. При храмі Блаженного свящмч. Олексія Зарицького хочуть створити спільноту родин і вести з ними різні навчання, організовувати цікаві зустрічі, поїздки.

Розпочнеться новий навчальний рік із Центром студентського капеланства – із велопрощі до Унева. Її планують на останній тиждень вересня.

Літній денний табір для дітей «StartUp Camp» Літній денний табір для дітей «StartUp Camp» Літній денний табір для дітей «StartUp Camp» Літній денний табір для дітей «StartUp Camp» Літній денний табір для дітей «StartUp Camp» Літній денний табір для дітей «StartUp Camp» Літній денний табір для дітей «StartUp Camp»