«Мої Говерляни»: 86-річний «невгамовний» політехнік Орест Кліщ ділиться спогадами про свої гірські мандрівки

Орест Кліщ, колишній викладач ІТРЕ Львівської політехніки
на Говерлі

Уперше на Говерлу (найвища вершина Українських Карпат, що сягає 2061 м) піднявся 1955 року, вже з досвідом гірських мандрівок Кавказом та Карпатами. Любов до гір – у мене давня. Ще 19-річним юнаком (1952 року) після першого курсу Політехніки отримав у профкомі путівку до альпійського табору «Шахтар» (Кавказ, район Баксан). Піднявшись на висоту 4200 м, одержав значок «Альпініст СССР». 1953 року спільно з командою велосипедистів здійснив сходження на гору Тростян (1235 м), що на Львівщині.

А перша моя «Говерляна» почалася, звичайно, з Ворохти. Наплечник з повною екіпіровкою (спальник, шатро, дощовик, продукти і т. д.) закинув на плечі й гайда в дорогу. 21-кілометровими стежками, дорогою, а то й по шпалах вузькоколійної залізниці, яка тоді вже не працювала, до спортивної бази «Заросляк», а звідти – на вершину. Після першої «Говерляни» була друга, а там третя, і т. д. Разом не менше 11. Ходив сам або з товаришами.

Цікавим був похід 1961 року. Тоді з нагоди першої річниці нашого зі Звениславою шлюбу, зібрав я товариство з 10 осіб (5 жінок і 5 чоловіків) – і в гори. Почали підйом із села Шибене. Переночували біля кляузи (штучний збірник води, який спускали в річку при сплаві скріплених між собою колод, у так звані дараби). Піднялися спочатку до озерця Марічейка, а потім – і на вершину Піп Іван або ще, як кажуть гуцули, Попіван (2028 м). На вершині височіє на всі боки колишня обсерваторія, збудована 1938 року, а в часі війни знищена і покинута.

Спустившись із вершини на Чорногірський хребет, проходимо повз двотисячник Гутин Томатник, у підніжжі якого є лійкоподібне озеро «Несамовите» з дуже холодною водою. Далі проходимо через гору Туркул і біля другого, більш пологого Несамовитого озера, врешті підіймаємося на Говерлу, королеву Українських Карпат. Запам’яталося, що вечеря тоді під вершиною була з медом та шпротами, бо всі запаси вичерпалися. Результат походу був такий, що три пари побралися і до сьогодні, живучи в злагоді й любові, згадують про цей похід із захопленням.

1978 року я познайомився з Володарем Безушком – організатором нашої чоловічої групи туристів. Весною зустрілися під Попом Іваном і відтоді ходимо щороку спільно ось уже 42 роки. Навіть видали 2016 року книжку – хроніку мандрівок «Невгамовні», яку впорядкував наш колега Леонід Сніцарук.

Під’їзд до Говерли найчастіше здійснювався автобусами, автами, навіть мотоциклами та іншими видами впереваж до Лазещини, або до Квасів, а сходження робили через двотисячний Петрос.

Були нестандартні і комічні випадки. Наприклад, 1986 року, коли сталася Чорнобильська трагедія, вирішили піти в гори. Але, не маючи змоги вирушити разом з товариством, домовилися зустрітися на вершині Ігровець (1803 м). Коли я вже опинився на вершині, там мене чекала записка: «Були, але на день раніше (копія записки в хроніці) і підемо хребтом Аршиці». Не мав я відваги піти невідомим мені хребтом і вирішив через Сивулю і Боярин зійти в село Бистрицю (Рафайлів). По дорозі випив усе пиво (6 пляшок), яке я за традицією носив щорічно; та спалив свого гуцульського капелюха, бо уявив, що він набрав радіації. Шкодую.

Інший випадок. Спустившись із Говерли, підкріпившись, помандрували Чорногірським хребтом. І ось умах небо потемніло, над нами нависла чорна хмара, пішов проливний дощ із блискавками й страшним громом. Сховатися ніде. Раптом, як у доміно, передній падає на того, котрий за ним, на мене падає Івась Мельник – так нас щось повалило, але залишилися цілі й здорові. Промоклі й замерзлі йдемо далі. Біля Туркула побачили колибу. Вона була без даху й засипана снігом. Там і переночували.

Колись у товаристві «Пошук» мені повідомили, що неподалік вершини Сивулі, вже після війни, приземлилися два літаки УПА. Партизани їх заховали. Стоячи на краю глибокого урвища, так званого Пекла, подумав, що там і справді можна заховати цілу ескадру, не то що два літаки.

Літа минають. 2013 року Володар організовує нашу чергову мандрівку Чорногірським хребтом, тобто – знову на «Говерляну». Це було особливо пам’ятно, бо якраз тоді мені виповнилося 80 років. Під Говерлою ще й скупалися в танучій від снігу льодяній воді.

За 5 років – знову Говерла, але без мене (лікар заборонив підніматися). Та все ж я зустрівся в горах з друзями, привітався і попрощався. Не зовсім удався їм цей похід. Через негоду не всі піднялися на вершину.

Невдовзі мені сини організували поїздку до Норвегії. Там гори-скелі. Не втерпів і я на початку свого 86-річчя і таки піднявся на вершину 777 м. над рівнем моря. Хоч все ще й далі живу Говерлою.

Після повернення додому, за кілька днів, почали мене боліти ноги. За 3 тижні інтенсивних управ уже ходив без палички. І знову всі думки про похід. Товариші рекомендували перенести його. Виручила дружина Звенислава, сказала що є путівка на Говерлу. Тут же зі супутницею (самого не пускали) п. Марією Петришин купили путівки і 6 жовтня автобусом – у гори. Завдяки чудовій їзді водія та цікавим розповідям керівнички п. Ірини (вдягнутої в гуцульський стрій) дорога здалася недовгою. У Ворохті розійшлися. Пані Марія – по музеях Гуцульщини, а я – таки на Говерлу. Приїхали в «Заросляк». Після інструкції п. Володимира, помолившись у капличці, пішов із усіма в похід.

На вершину піднявся за 4 години, не зупиняючись. Був останній, але переднього бачив. Між мною і Володимиром (шофером), і п. Марією був радіозв’язок (я мобільним телефоном не користуюся).

Прийшов дуже змучений і відразу сів на камінь. Може, зо 5 років проминуло відтоді, як на тому самому камені мав я ще силу стояти. Про свій вихід сповістив звуком сопілки та проспівав (промимрив) перший куплет «Ще не вмерла Україна».

На вершині мене сердечно вітали: провідниця тернопільської групи, туристи, незнайомі діти фотографувалися зі мною, запитували скільки мені років. Провідник сказав, що до сьогодні найстаршим туристом, який піднімався з ними на Говерлу, був 81-річний турист. Мені ж, слава Богові, вже 86. Того дня різниця між мною і молодшими (як і в Норвегії) становила приблизно 30 років.

Спуск був також не з легких. Ранішня білосніжна, осяяна сонцем Говерла почала топитися. Вода стікала тисячами потічків, стежки потопали у воді та болоті. І хоч дуже уважний до мене був наш провідник, та все ж я два рази «приземлився». Щасливо спустився вниз і знову приймав вітання. Співтуристи розійшлися по крамницях за сувенірами і на спільну вечерю у Ворохті таки запізнилися. Але, дякуючи передбачливості туристичного агентства, добре повечеряли в автобусі. Нагодували нас тоді смачною грибовою юшкою і картопляними пляцками (дерунами) зі сметаною.

О 23 годині ми приїхали до Львова, змучені, але задоволені!

Радує, що щорічно збільшується кількість туристів (від наймолодших на руках у батьків – до дуже поважних). Покращуються умови мандрівок, а також відповідальність самих туристів (підтримання порядку, винесення сміття). Та й чи може бути по-іншому? Говерла, Українські Карпати – так близько до Бога! Це ж наші святі місця, що наснажують.

P.S. Після Говерли вже встиг здійснити 43-тю поїздку в гори. 4.05.2019 р. піднявся на висоту 1000–1200 м гори Стримба, що на Закарпатті.

86-річний «невгамовний» політехнік Орест Кліщ 86-річний «невгамовний» політехнік Орест Кліщ 86-річний «невгамовний» політехнік Орест Кліщ 86-річний «невгамовний» політехнік Орест Кліщ 86-річний «невгамовний» політехнік Орест Кліщ список «невгамовних»