Міжнародний науковий семінар, організований політехніками, зібрав журналістів-практиків та науковців

Кафедра журналістики та засобів масової комунікації
Скріншот з онлайн-семінару

Напередодні Великодня, 14 квітня, на кафедрі журналістики та засобів масової комунікації Інституту права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки відбувся Міжнародний науковий семінар «Медіа як суспільнотворчість та бізнес: український та світовий досвід».

Саме тут уперше свої наукові розробки і дослідження презентували науковиці з Дніпра – професорка Марія Бутиріна та доцентка Лілія Темченко (тема – «Телеграм як середовище гібридних впливів: канали і фрейми»). Професор Юрій Фінклер виступив із доповіддю «Конвергетність медіа та цифрових платформ: вимога часу і світова тенденція».

Проблему висвітлення в українських та закордонних медіа російсько-української війни ґрунтовно та цікаво показали у своїх наукових дослідженнях гостя із Жешівського університету професорка Юстина Майхровська (Kilka słów o nagłówkach w polskich serwisach informacyjnych (na przykładzie wojny w Ukrainie)), доцентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка Мирослава Рудик («Тема російсько-української війни 2022 р. у провідних польських медіа»), старший викладач кафедри журналістики Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Анастасія Сімашова («Висвітлення війни в Україні італійськими мас-медіа: плюралізм, дезінформація та прокремлівські наративи»).

Дуже цінно, що до міжнародного наукового семінару також долучилися журналісти-практики з багаторічним досвідом роботи. Це зокрема, Юлія Янчар, колишня ведуча на телеканалі СТБ, а нині слухачка Німецького ASPEN Інституту, керівниця PR-відділу Благодійного Фонду Олени Пінчук, (тема доповіді – «Особистий бренд: зміна акцентів у час війни»), Дарина Попіль, журналістка Culture.pl, дослідниця, письменниця, кандидатка наук із соціальних комунікацій («Культура в тилу: вплив на медіа та суспільство (український та закордонний досвід)»), Олег Галів, кореспондент і ведучий на «Радіо Свобода» (доповідь «Війна в Україні як головна тема у палітрі національних та світових медіа: приклади та характеристика») та Антін Борковський, ведучий телеканалу «Еспресо» («Зміна інформаційних моделей в сучасних медіа»). До речі, останні два доповідачі є також викладачами кафедри журналістики та засобів масової комунікації Львівської політехніки.

Важливо, що до когорти вже відомих доповідачів з науковим та практичним бекграундом у царині журналістики долучився магістр кафедри ЖЗМК Львівської політехніки Дмитро Спорняк, автор і ведучий історичного ютуб-каналу «ТОЖ», який поділився науковими напрацюваннями з теми «Особливості української блогосфери науково-популярного спрямування».

Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару