Міжнародній інформації – 25 років!

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Герб Львівської політехніки

Міжнародній інформації – 25 років!

Двадцять пʼять років, 1 червня 1993 року в Україні започатковано нову  спеціальність «Міжнародна інформація».

Біля витоків цієї концепції стояли професіонали – висококваліфіковані співробітники Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка  професори Валерій Гондюл (автор ідеї та розробки), Георгій Почепцов та  Євгенія Макаренко.

Йшлося про підготовку спеціалістів нового типу, які вільно володіють декількома мовами, добре орієнтуються в питаннях міжнародних відносин, світової економіки, міжнародного права, володіють сучасними інформаційними технологіями для  пошуку та обробки інформації та створення надійної системи зворотніх зв’язків між ними та громадськістю.

Як згадує заступник завідувача кафедри міжнародної інформації Львівської політехніки доцент Юрій Лунь, Валерій Петрович Гондюл – особистість непересічна, універсальна. Випускник КПІ, фахівець з радіотехніки (як він сам часто підкреслював – «технар»), об’єднав на новоствореній кафедрі міжнародної інформації в Інституті міжнародних відносин «технарів» і «гуманітаріїв». Така творча співпраця на стику різних наукових напрямів та дисциплін в ті часи давала феноменальні результати в багатьох областях науки і техніки. В цей же період Валерій Петрович займається  реформуванням вищої освіти України на посаді заступника міністра Міністерства освіти і науки України, реалізацією Болонського  процесу в Україні, а ще   посада проректора з наукової роботи Київського національного університету ім. Тараса  Шевченка - ось далеко не повний перелік сфер діяльності професора В. Гондюла. Але найважливішим був розвиток спеціальності «Міжнародна інформація» та розбудова одноіменної кафедри.

         На кафедрі проф. В.П. Гондюла склалась наукова школа за сучасними напрямами досліджень «Моделювання та прогнозування міжнародних інформаційних відносин», «Міжнародні інформаційні системи та технології», «Інформаційна безпека», захищено ряд кандидатських дисертацій. Для забезпечення випуску фахівців за трьома спеціалізаціями спеціальності «Міжнародна інформація» на кафедрі було розроблено і впроваджено навчально-методичне забезпечення   цілого ряду нових професійно-орієнтованих дисциплін, спеціальних курсів та курсів вільного вибору студентів. Викладачі кафедри опублікували нові  підручники і навчальні посібники за відповідними напрямами підготовки міжнародників-аналітиків.

Протягом 1998-2004 років колективом кафедри  під керівництвом професора В. П. Гондюла розроблено і впроваджено галузеві стандарти вищої освіти (освітньо-кваліфікаційні характеристики, освітньо-професійні програми підготовки бакалаврів, магістрів, спеціалістів з напрямку підготовки «Міжнародні відносини»  і, зокрема, спеціальності  «Міжнародна інформація», а також стандарти вищого навчального закладу і нові навчальні плани.

 Десять років тому, в 2003 році у Львівській політехніці на основі секції «Міжнародна інформація» при кафедрі прикладної математики ІМФН започатковано підготовку фахівців у галузі міжнародних відносин та проведено перший набір студентів.

Кафедра міжнародної інформації у Львівській політехніці була створена в 2006 р. як випускова  за напрямом «Міжнародні відносини» та спеціальністю «Міжнародна інформація» .

Ініціатором формування у Львівській політехніці фахівців міждисциплінарного характеру   та першим завідувачем кафедри міжнародної інформації, який заклав  навчально-методичні, наукові та матеріально-технічні основи її успішного функціонування, став доцент, кандидат фізико-математичних наук Юрій Лунь.

Вагому роль у подальшому розвитку кафедри зробив наступний завідувач – академік Національної академії наук України, д. іст. н., професор Степан Павлюк.

 З 2014 р. кафедру очолює доктор політичних наук, професор Василь Гулай.

Всебічну допомогу  в організації кафедри надавав ректор Юрій Рудавський та продовжує підтримувати в складних умовах трансформації вищої освіти України до світових та європейських стандартів ректор Юрій Бобало.

Як результат, в 2010-2011 рр. кафедра МІ  успішно ліцензувала та акредитувала підготовку фахівців ОКР «бакалавр», «спеціаліст» та «магістр» «Міжнародної інформації».

В 2018 році кафедра  міжнародної інформації  здійснює набір на:

  • за освітньо-професійною програмою «Міжнародна інформація» спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» на денну та заочну форми навчання;

-  сертифікати ЗНО – українська мова та література; іноземна мова; та на вибір: історія України  або Математика;

  • Магістерську освітньо-професійну програму «Міжнародна інформація»  спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»: денна  та заочна форми навчання для бакалаврів Міжнародної інформації та суміжних напрямів (перехресний вступ);
  • Магістерську освітньо-наукову програму «Міжнародна інформація»    спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» - денна  форма навчання для бакалаврів Міжнародної інформації та суміжних напрямів (перехресний вступ).

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки напередодні завтрашнього Форуму випускників гостинно запрошує своїх випускників 2007-2017 рр.  у рідні стіни та також буде рада зустрітися із майбутніми студентами, котрі прагнуть стати висококваліфікованими інформаційними-аналітиками, міжнародниками !