Міоківці взяли участь у «Національній нараді викладачів рідної мови» в Румунії

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із заходу

Наукові співробітниці Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки, кандидатки філологічних наук Оксана Трумко та Оксана Галайчук на запрошення Союзу українців Румунії (СУР) взяли участь у «Національній нараді викладачів рідної мови», яка відбувалася 2–5 вересня 2023 року у місті Жупітер. Представниці Університету прочитали для освітян лекції «Українська мова як рідна, успадкована та іноземна: особливості викладання» (Оксана Трумко) та «Лінгвокраїнознавчий аспект викладання української мови (на прикладі підручника «Ключ до України: міста і люди»)» (Оксана Галайчук).

Щороку СУР організовує низку нарад, конференцій та інших заходів для освітян, які навчають рідної мови нинішнє покоління української діаспори в Румунії та дітей, які вимушено покинули свої домівки після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. «Національна нарада викладачів рідної мови» є одним із ключових заходів українських освітян Румунії.

На офіційному відкритті виступив депутат румунського парламенту, президент СУР Микола-Мирослав Петрецький. Він підкреслив важливість вивчення рідної української мови та роль вчителя. Микола-Мирослав Петрецький зазначив, що «добре підготовлене молоде покоління є запорукою забезпечення процвітаючого майбутнього української громади в Румунії».

Президент Світового Конґресу Українців Павло Грод наголосив, що «сьогодні Україна не могла б себе захистити, якби не підтримка діаспори. Важливо, щоб ми всі трималися українцями та виховували українців. Нам потрібна підтримка на багато років. Ви забезпечуєте громадську думку для підтримки України».

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, у відеопривітанні висловила подяку Миколі-Мирославу Петрецькому, який «для нас є прикладом бездоганного служіння і Румунії, і Україні». Подякувала освітянам, які сьогодні докладають так багато зусиль для підтримки і плекання української мови, адже «у вашій роботі сила України, сила кожного українця. Бо освіта – це той фундамент, на якому вибудовується українська ідентичність».

Також у відкритті взяв участь представник румунської влади – Секретар Департаменту міжетнічних відносин. Він подякував СУР за їхню діяльність та додав, що «…Румунія надає підтримку різним етнічним меншинам, але завжди в пріоритеті залишається людський фактор. Вчителі мають обов’язок навчати рідної мови молоде покоління українців Румунії. І наш уряд це активно підтримує».

На нарадах виступали директори шкіл, учителі, шкільні інспектори. Вони висвітлили стан українського шкільництва у Румунії, успіхи, яких досягають учні (участь в олімпіадах, вступ до вишів тощо), проаналізували зміни до освітнього законодавства, особливості роботи у двомовних класах.

Участь у цій події стала продовженням багатолітньої плідної співпраці між Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою та Союзом українців Румунії. Сподіваємося на подальші спільні проєкти та заходи.