МІОК відкрив ювілейну ХV Міжнародну школу україністики «Крок до України»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з діаспорою
Фото новини

У неділю, 18 липня, Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з діаспорою дав старт  ХV Міжнародній школі україністики «Крок до України». Подія відбувається в режимі онлайн.

Участь у події взяли не лише студенти Школи, які цьогоріч представляють 9  країн світу, а й поважні гості від українських організацій за кордоном, (зокрема, д-р. Євгенія Петрова, очільниця СФУЖО, Богдан  Райчинець, президент Європейського Конґресу Українців, Люба Горват, генеральний секретар Союзу українців Румунії, Гуто Пашко, відомий бразильський кінорежисер українського походження й уже двічі випускник школи), викладачі й освітяни.

Студентами Школи стали як представники української діаспори, так й іноземці, охочі пізнати Україну. Протягом двох тижнів інтенсивного навчання вони не лише вивчатимуть українську мову як іноземну, але й отримають змогу зануритися в українську культуру, історію та, звичайно, Україну модерну.

Відкрила Літню школу д-р. Ірина Ключковська, директорка МІОКу, засновниця Школи й освітнього напряму «Крок до України», яка зазначила: «Цьогорічна школа є особливою не лише тому, що вона вже п’ятнадцята за ліком, а й тому, що відбувається в рік, коли наша Батьківщина і весь український світ готується відзначати 30-ліття незалежності України, а також у момент, коли нарешті набули чинності всі норми Закону України про державну мову, до ухвалення якого ми йшли практично 30 років».

За словами Ірини Ключковської, особливістю школи є також те, що після закінчення навчання студенти отримають сертифікати про вивчення УМІ від «Львівської політехніки», одного із найрейтинговіших університетів в Україні, добре відомого у Європі, найстаршого у східній Європі, який має цілий спектр навчальних дисциплін, зокрема гуманітарних.

Очільниця Інституту висловила подяку Євгенії Петровій, Голові СФУЖО, за турботу про всіх, хто плекає та хоче вивчати українську мову, а також за партнерство між СФУЖО та МІОКом. Крім того, директорка МІОКу подякувала за співпрацю Союзу Українців Румунії в особі п. Любові Горват за опіку над україністами, українцями, які проживають у Румунії.

На Школу зареєструвалися учасники з Аргентини, Бразилії, Казахстану, Молдови, Німеччини, Росії, Румунії, Словенії та США, серед яких 11 українок із діаспори, що рішенням Стипендійного комітету Світової Федерації Українських Жіночих Організацій одержали Стипендію імені Анни Кісіль.

З нагоди відкриття Школи до студентів звернулася д-р. Євгенія Петрова, виконувачка обов’язків голови Світової Федерації Українських Жіночих Організацій, яка від імені СФУЖО та її мережі із майже 30 країн світу привітала всіх учасників відкриття з початком роботи ювілейної XV школи україністики «Крок до України». Євгенія Петрова зауважила, що світове українське жіноцтво діаспори в усі часи опікувалося й продовжує дбати про збереження українських національних цінностей у діаспорі, а насамперед української мови, яка є нашим генетичним кодом.

За словами очільниці СФУЖО, особливо приємно, що цьогоріч учасницями школи є 11 українок із 7 країн світу, які отримали стипендію, засновану СФУЖО на світлу пам’ять Анни Кісіль – відомої української діячки, Голови СФУЖО у 2018-2020 рр., віце-президентки Світового Конґресу Українців, палкої українки, щедрої меценатки, яка всебічно підтримувала вивчення української мови та культури серед діаспорної молоді діаспори.

На думку др. Євгенії Петрової, дуже зворушливим є той факт, що відтепер в одній віртуальній аудиторії на Школі навчатиметься українська молодь із різних куточків світу, об’єднана бажанням присвятити свій літній час на те, щоб здійнятися на сходинку вище в здобутках з української мови.

Уже вдруге на Школі «Крок до України» розпочали навчання студенти з Румунії, які отримали стипендію на навчання від Союзу Українців Румунії. До учасників події звернулася Любов Горват, генеральна секретарка Союзу Українців Румунії. Вона передала вітання від голови СУР Миколи-Мирослава Петрецького з нагоди відкриття Школи, а також підкреслила, що цьогоріч на Школі МІОК за сприяння СУР беруть участь студенти з трьох університетів Румунії, які виявили бажання вивчати українську мову. За словами Любові Горват, Союз Українців Румунії акцентує свою роботу на підтримці розвитку української освіти у Румунії, проводить багато освітніх, культурних заходів, реалізує проєкти для забезпечення мовних прав українців у цій країні – зокрема, співпрацює з Міністерством освіти і науки Румунії, що дає змогу підтримувати мовну ідентичність української громади, проводить конкурси, з’їзди освітян і багато заходів по всій Румунії.

Спеціальним гостем події став Богдан Райчинець, президент Європейського Конґресу Українців, який у своєму виступі побажав успіху усім студентам Школи та наголосив на тому,  що освітній проєкт МІОКу є дуже хорошою мотивацією для громад з усіх європейських країн і важливим досвідом для збереження української мови й ідентичності в громадах. За його словами, чи не найбільшою цінністю кожної школи є її студенти й випускники, люди, які успішно пройшли навчання, здобули нові знання та досвід, і не лише використовують це у своїй професійній діяльності, а й поширюють у світі.

Саме таким є ще один учасник відкриття – відомий бразильський режисер українського походження, двічі випускник Школи Гуто Пашко. Він привітав нових студентів і підкреслив, що завдяки українській мові Україна є живою в усьому світі: «Незалежно від того, де ми народилися і живемо – ми українці. Знаючи українську мову, ми зберігаємо нашу культуру та історію».

Студентка Школи Тетяна Головчук із Казахстану, яка вдруге бере участь у навчанні, а цьогоріч отримала стипендію СФУЖО ім. Анни Кісіль, подякувала СФУЖО від імені усіх стипендіаток за змогу вивчати українську мову та зазначила, що великою справою є підтримка молоді з багатьох країн, яка попри велику відстань має бажання вивчати українську мову, зберігати традиції та своїм прикладом показувати, що не можна соромитися говорити рідною мовою у чужому середовищі.

За словами Тетяни Головчук, жінки мають більший вплив на формування світогляду майбутнього покоління, і якщо вони знатимуть українську мову, культуру й традиції свого народу, то зможуть зберегти й передати їх навіть перебуваючи на чужині, а Україна зможе підійматися у переліку національних брендів у світі.

Участь у події взяла Катрін Герц – уже втретє студентка Школи. Німкеня нещодавно повернулася з України, де отримала нове натхнення вивчати українську мову. Звертаючись до усіх студентів, вона побажала, щоб навчання на XV Школі «Крок до України» стало для усіх не лише досягненням, а й великою радістю, яка збагатить життя.

Студенти й учасники відкриття познайомилися з викладачами Школи «Крок до України» Оксаною Гордою, Оксаною Галайчук, Наталею Мартинишин, Олею Руснак, Оленою Мицько, Оксаною Трумко, Галиною Темник, Марією Лизак та Назаром Данчишином, які є науковими співробітниками МІОКу, авторами підручників з української мови як іноземної, розробниками авторських методик з УМІ та адміністратором Андрієм Яцівим. Студенти отримали вичерпну інформацію про роботу школи, розклад занять, розмовних практик і дискусійних клубів та висловили готовність розпочати навчання.

Додамо, що ХV Міжнародна школа україністики «Крок до України» триватиме до 1 серпня.