МІОК провів вебінар за участю Надзвичайного і Повноважного Посла України у Державі Кувейт Олександра Балануци

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
фото, скрін вебінару за участю Надзвичайного і Повноважного Посла України у Державі Кувейт Олександра Балануци, що провів МІОК

З нагоди початку нового навчального року 12 вересня 2020 року на платформі Zoom Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» у партнерстві з Міністерством закордонних справ України та Світовою Координаційною Виховно-Освітньою Радою Світового Конґресу Українців провів вебінар «Родзинки дипломатії» від Надзвичайного і Повноважного Посла України у Державі Кувейт Олександра Балануци.

Те, що це буде вебінар – зруйнування стереотипів, було зрозуміло з самого початку, як тільки МІОК отримав пропозицію від пана Балануци. Ідея пана Посла про презентацію курсу саме у співпраці з МІОКом була дуже доброю, оскільки МІОК є найавторитетнішою установою, яка на постійній основі співпрацює зі світовим українством. Як результат – до вебінару доєдналися в Zoom учасники із 34 країн: Австралії, Австрії, Аргентини, Бельгії, Бразилії, Естонії, Єгипту, Ізраїлю, Іспанії, Італії, Ірану, Йорданії, Канади, Казахстану, КНР, Кувейту, Лівану, Литви, Монголії, Нідерландів, Німеччини, ОАЕ, Польщі, Словенії, США, Туреччини, Угорщини, Узбекистану, України, Фінляндії, Франції, Швеції, Чорногорії, Японії. Також багато людей дивилися трансляцію події на сторінці МІОКу у Facebook.

Модераторкою вебінару була Олена Мицько, провідна фахівчиня МІОКу, яка після короткого екскурсу про діяльність Інституту в напрямі підтримки українського шкільництва за кордоном, запросила до вітальних слів поважних гостей події.

Василь Боднар, заступник Міністра закордонних справ України, дякуючи організаторам події та авторові курсу Олександрові Балануці за ініціативу, акцентував на важливості навчального курсу «Родзинки дипломатії», завдяки якому молоде покоління в майбутньому знатиме, як відстоювати національні інтереси України, розумітиме, що через дипломатію реалізовується надважливе завдання гідного представлення України на міжнародній арені.

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, наголосила на особливості події, аргументуючи, що «співпраця дипломатичних установ з українськими громадами і українськими інституціями за кордоном є свідченням ефективної взаємодії держави Україна і її невід’ємного крила – світового українства». Ірина Ключковська згадала Геннадія Удовенка, який, займаючи високі державні посади, будучи народним депутатом, завжди говорив про вагомість такої співпраці, тому дуже цінував і підтримував МІОК, зокрема неодноразово приїжджав на Міжнародні конгреси «Діаспора як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті», результатом яких були ухвали з пунктами-зверненнями до Міністерства закордонних справ про налагодження зв’язків з українськими громадами за кордоном. «А сьогодні ми з приємністю можемо констатувати, що цей період становлення вже є за нами, ми бачимо справжню дієву співпрацю… і вебінар є цьому дуже гарним прикладом», – сказала Ірина Ключковська. Також директорка МІОКу, розповідаючи про проєкти Інституту, спрямовані на підтримку українського шкільництва за кордоном, і про співпрацю з цими закладами як один із пріоритетів МІОКу, поділилася своїми враженнями від пропозиції пана Балануци щодо презентації курсу: «Коли дипломат найвищого рівня пропонує свої матеріали, які він вже апробував, ти розумієш абсолютно глибокий зв’язок людей з України різного рівня – дипломатичного корпусу і представників шкіл чи громад – й усвідомлюєш, що це свідчення великого успіху».

Оксана Левицька, голова Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради Світового Конґресу Українців, поділилася думками щодо курсу «Родзинки дипломатії» з погляду педагога. Пані Левицька зазначила, що вчителі українських шкіл постійно шукають цікавий новий матеріал, особливо в сучасних умовах дистанційного навчання, і особливо актуальними є інноваційні методи викладання, які мають у собі такі родзинки, як курс знайомства з українською дипломатією від пана Посла. Оксана Левицька запевнила, що курс уроків «Родзинки дипломатії» відкриє зовсім інше бачення того, як підходити до представлення складного матеріалу дітям і зазначила, що ті знання, які учні отримають, пройшовши цей курс, стануть базою для подальшого формування їх як свідомих громадян-патріотів.

Євгенія Габер, заступниця директора Дипломатичної академії, у своєму виступі назвала курс «Родзинки дипломатії» і сам вебінар дуже вчасною ініціативою, завдяки якій у дітей з’явиться правильне сприйняття і розуміння функцій дипломата.

Після вітальних слів Олександр Балануца, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Державі Кувейт, презентував курс «Родзинки дипломатії». Зокрема, пан Посол розповів як з’явилася ідея розробки курсу для дітей, яким був творчий процес, які експерименти і несподіванки чекали на учнів, згадав також і про найповажніших із них, зокрема про пана Евгена Чолія, президента СКУ (2008–2018 рр.), який під час візиту до ОАЕ взяв участь у занятті у ролі учня. У змістовній презентації Олександр Балануца виклав інформацію про цілі, завдання і тематику курсу «Родзинки дипломатії», а також поділився власними думками щодо місії дипломата у суспільстві і розповів, що для нього «Бути дипломатом означає, що кожного наступного ранку Ви маєте бути кращою версією самого себе!». Пан Посол із захватом розповідав про свої заняття з дітьми, які, за його словами, є дипломатами на своєму рівні, оскільки передають отримані знання й інформацію про Україну своїм одноліткам, батькам і всім з ким спілкуються. Олександр Балануца розглядає цю взаємодію як свого роду зовнішню політику, у вибудовуванні якої кожна дитина в міру своєї готовності може брати участь. З особливим теплом пан Посол говорив про апробацію курсу «Родзинки дипломатії» у школі «Софія» (ОАЕ), і адресував слова подяки за імплементацію курсу у навчальний процес вчительці цієї школи Тетяні Співаковській.

Власне після дуже цікавого і емоційного виступу-презентації пана Посла модераторка надала слово Тетяні Співаковській, вчительці Української школи «Софія» у ОАЕ, яка, апробувавши курс «Родзинки дипломатії», дуже високо його оцінила, як і методи роботи з дітьми пана Балануци: «Просто говорити про складні речі – треба мати талант і харизму. Олександр Олександрович зумів настільки адаптувати матеріал для дітей, настільки цікаво викладав, створюючи невимушену атмоферу у класі, що діти були в захваті і сприймали його як друга. Нашій школі вже дуже пощастило і я рекомендую усім цей інтегрований курс української історії, культури, мови».

Галина Темник, наукова співробітниця МІОКу, додала коментар про важливість розробки саме таких курсів і матеріалів, в яких інтегровано різногалузеві знання, здатні формувати правильні уявлення про Україну. І зазначила, що якраз над таким інтелектуальним продуктом зараз працює команда фахівців МІОКу.

Цінним був також коментар Тетяни Кот, завідувачки відділення філософії та суспільствознавства КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді», яка сказала, що такий курс потрібен не лише українським дітям за кордоном, але й українцям в Україні. Пані Кот запевнила, що КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді» обов’язково пропонуватиме цей курс своїм слухачам.

Вебінар «Родзинки дипломатії» привернув увагу великої кількості людей. На чаті Zoom та в коментарях на Facebook було чимало запитань, на які пан Посол дав вичерпні відповіді, а також дуже багато приємних рефлексій і подяк як на адресу організаторів, так і, безпосередньо, для Олександра Балануци.

Впевнені, що курс «Родзинки дипломатії», яким з освітянами всього світу поділився пан Балануца, дійсно стане родзинкою навчальних програм багатьох українських шкіл на всіх континентах, а дипломати всього світу за прикладом Надзвичайного і Повноважного Посла України у Державі Кувейт Олександра Балануци ставатимуть ближчими до громад, і зокрема дітей, для яких працюють.

фото, скрін вебінару за участю Надзвичайного і Повноважного Посла України у Державі Кувейт Олександра Балануци, що провів МІОК фото, скрін вебінару за участю Надзвичайного і Повноважного Посла України у Державі Кувейт Олександра Балануци, що провів МІОК