МІОК провів вебінар-практикум для педагогів українознавчих закладів Центральної та Східної Європи

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-заходу

28 травня 2021 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» організував перший вебінар-практикум для ознайомлення педагогів українознавчих закладів Центральної та Східної Європи з функціоналом порталу «Український освітній всесвіт» у партнерстві та за підтримки Віри Коник, регіональної віцепрезидентки Світового Конґресу Українців у Центральній та Східній Європі.

Портал «Український освітній всесвіт» – це перша онлайн-карта українознавчих освітніх закладів світу. Тут можна дізнатися про українські заклади освіти у різних куточках світу, ознайомитися з їхньою діяльністю і поділитися своїм досвідом чи матеріалами на форумі для педагогів.

Віри Коник подякувала команді МІОК за створення такої платформи й проведення важливого для роботи освітян вебінару: «Напевне усі знають, наскільки непросто за кордоном вчити дітей рідної мови, рідної культури. Наскільки непросто зберігати ідентичність. І ці люди – це фанати своєї справи, які часто жертвуючи своїм часом, деякими сімейними справами, займаються цією благородною справою».

І, справді, саме на плечі українських педагогів покладена місія збереження ідентичності, плекання любові до української культури. Не даремно Ірина Ключковська, директорка МІОКу, називає вчителів зірками на нашому небосхилі. Адже саме вони дарують життя нашому «Всесвіту» й роблять його живим. Тому наш обов’язок – допомогти їм у цьому: «Ми вважаємо, що зобов’язані допомогти вчителям, які так жертовно працюють, і дати їм інструмент, щоб вони могли користатися і зробити свою роботу легшою».

Також з вітанням звернулася Оксана Левицька, голова Світової Виховно-Освітньої Ради Світового Конґресу Українців, і висловила свої сподівання на спільну продуктивну працю: «Я справді рада, що МІОК взяв ініціативу проводити такі практикуми, я вважаю, що дуже важливо, що ми всі долучилися до цього порталу, який стартував».

Керівниці проєкту порталу, Олена Мицько, Наталя Мартинишин і Галина Темник ознайомили учасників вебінару-практикуму з роботою на порталі «Український освітній всесвіт». Прокоментували кожен етап: від реєстрації до публікування інформації на форумі. Зокрема, пояснили, як створити й віднайти певний навчальний заклад на карті, як додавати інформацію до розділу «Новини», а також можливості форуму як платформи для обміну матеріалом чи ідеями українських освітян.

Для МІОКу це лише перший крок до роботи з порталом, адже попереду розширення функціоналу і ще більше можливостей для єднання українських освітян навіть з різних куточків світу.