МІОК Львівської політехніки провів у Верховній раді круглий стіл «Українські діти в сучасних кризових умовах»

МІОК Львівської політехніки
МІОК провів у Верховній раді круглий стіл

18 вересня 2015 року в приміщенні Верховної ради України Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» провів круглий стіл «Українські діти в сучасних кризових умовах. Особливості національного і патріотичного виховання», у рамках роботи якого відбулося обговорення результатів проекту «Життя – Тобі…» в контексті реалізації нової Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

Співорганізаторами круглого столу виступили Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, Комітет Верховної Ради України у закордонних справах, Підкомітет з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

Учасниками круглого столу, зокрема, стали: Марина Порошенко – дружина Президента України; Рефат Чубаров – голова Меджлісу кримськотатарського народу; Олег Петренко – голова Підкомітету з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму; Микола Кулеба – уповноважений Президента України з прав дитини; Сергій Касянчук – директор Представництва Світового Конгресу Українців в Україні; Лілія Гриневич – голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти; Оксана Юринець – голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції; Ганна Гопко – голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах; Ірина Геращенко – голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції; Йон Елведал Фредріксен – Надзвичайний і повноважний посол Королівства Норвегія в Україні; Роман Мацола та Олена Матузко – народні депутати України; Павло Кишкар – командир групи ОБСП «Донбас» при Національній гвардії України.

Відкриваючи роботу круглого столу, Ірина Ключковська зазначила: «До проведення цього заходу нас спонукало прикінцеве положення Концепції національно-патріотичного виховання та результати реалізованого нами великого проекту – книги, який ми вважаємо документом епохи України ХХІ століття, оскільки ми маємо дуже важливе першоджерело – думки, оціночні судження дітей, які сьогодні – школярі, а завтра будуть керувати нашою державою». Чисельність робіт (понад 7 тис.), а також географія учасників засвідчують, що це хороший зріз для проведення дослідження. Під час круглого столу МІОК презентував результати проведеного кількісно-якісного контент-аналізу робіт, що були подані до участі у конкурсі. Це дослідження показало, що діти різних вікових категорій по-різному реагують на події, що відбулися в Україні протягом 2014–2015 рр., зокрема з віком зростає песимізм, сум, відчуття болю та горя, почуття вдячності бійцям АТО та майданівцям. У географічному розрізі також спостерігаються певні особливості: якщо автори з Донецької області найбільше пишуть про толерантність, зміни, реформи, європейські цінності, то творам з Одеської області притаманна тематика миру, безпеки, Криму, а також описи боїв, поранень, смерті тощо.

«Реалізовуючи Концепцію та план заходів, необхідно усім, хто працює з дітьми та молоддю, врахувати умови, що сьогодні впливають на психоемоційний стан української дитини. Чи готові тепер вчителі змінити свої концептуальні підходи до роботи з дітьми?», – заохотила до дискусії Ірина Ключковська.

Почесним гостем заходу була дружина Президента України Марина Порошенко, яка у своєму виступі зазначила, що питання виховання дітей, молоді, проблема батьківства є пріоритетом її діяльності, зокрема у важких умовах сьогодення: «Окремо хочу сказати про книгу Книга «Життя – Тобі…». Це – особлива книга, написана дітьми для дорослих. Тут зібрані думки, емоції, погляд дітей на сучасні події, на сучасну історію України. Тому мені дуже хотілося б, щоб дорослі, які долучаються до обговорення питання патріотичного виховання дітей, насамперед прочитали саме цю книгу».

«Якщо ми сьогодні не будемо звертати уваги на наших дітей, ми можемо втратити майбутнє. Цей проект дає можливість нам абсолютно по-іншому дивитися на те, що ми маємо робити. Проект у такому форматі (за участю політиків, науковців) відбувається, напевно, вперше, але важливо, що ми об’єдналися заради нашого майбутнього, і нам все вдасться», – підсумувала результати роботи круглого столу народний депутат Оксана Юринець.

Особливо зворушені були учасники круглого столу, коли слухали уривки з творів книги «Життя – Тобі…», які зачитували юні автори.

В обговоренні рекомендацій до органів законодавчої та виконавчої влади взяли участь народні депутати України, ректори, проректори та викладачі провідних ВНЗ з усієї України, представники Академії педагогічних наук України, Науково-дослідного інституту українознавства, а також Міністерства освіти і науки України, обласних рад та громадських організацій. Важливо, що напрацьовані матеріали будуть передані безпосередньо у відповідні структури і враховані при розробці і вдосконаленні законодавчих актів та інших документів, зокрема Концепції національного виховання, а також стануть стимулом для наукового опрацювання і вироблення практичних рекомендацій відповідними фахівцями – психологами, соціальними працівниками, педагогами.

МІОК провів у Верховній раді круглий стіл МІОК провів у Верховній раді круглий стіл МІОК провів у Верховній раді круглий стіл МІОК провів у Верховній раді круглий стіл МІОК провів у Верховній раді круглий стіл МІОК провів у Верховній раді круглий стіл МІОК провів у Верховній раді круглий стіл МІОК провів у Верховній раді круглий стіл МІОК провів у Верховній раді круглий стіл