МІОК провів Міжнародну онлайн-конференцію «Україно-польські міжмовні, міжкультурні та освітні зв’язки»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-конференції

7–8 грудня 2020 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» підтримав ініціативу Департаменту освіти та науки Львівської ОДА і провів Міжнародну онлайн-конференцію «Україно-польські міжмовні, міжкультурні та освітні зв’язки». До організації також долучився Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

До учасників конференції, яка об’єднала науковців і педагогів із України та Польщі, зі вступними словами звернулися Олег Матвійків, Перший проректор Національного університету «Львівська політехніка», Роман Пастушенко, заступник директора департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації, та Ірина Ключковська, директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

У своєму слові Ірина Ключковська зазначила, що сьогодні, коли спостерігаємо потужний міграційний потік українців до Польщі, який збільшується у геометричній прогресії, питання взаємодії з українцями цієї країни набуває інших вимірів, бо: «саме вони є тими амбасадорами, тими дипломатами, які прокладають шляхи єднання між Польщею та Україною, між українцями та поляками, створюючи мережу професійних та людських відносин. І саме ця місія лягає в основу заходу, який ми проводимо».

Учасників конференції привітали Лев Захарчишин, консул України в м. Гданськ (Польща), Павло Хобзей, директор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Оксана Юринець, професорка кафедри ЗМД ІНЕМ Національного університету «Львівська політехніка», народна депутатка України VIII скликання, та Марія Туцька, вчителька Комплексу шкіл імені Маркіяна Шашкевича у Перемишлі з українською мовою навчання, членкиня Головної ради Об’єднання українців у Польщі, які також наголосили на важливості проведення таких міжнародних конференцій та необхідності обговорення сучасного стану міжкультурних і освітніх зв’язків між Україною та Польщею.

Консул України в Гданську Лев Захарчишин окреслив такі найважливіші потреби української навчальної діяльності на території його консульського округу, як допомога і підтримка українських шкіл у республіці Польща; сприяння у вивченні українознавчих предметів для дітей українських мігрантів; впровадження українознавчих предметів у систему обов’язкового оцінювання в Польщі; поповнення бібліотечних фондів україномовною літературою, авдіо- й відеоматеріалами та ін.

7 грудня 2020 року відбувся перший день конференції, організатором якої виступив МІОК. Модерували захід Ірина Ключковська та Оксана Трумко.

Цей день виявився інформаційно і комунікаційно наповненим. Спілкувалися на теми, актуальні як для української, так і для польської освіти і культури. Зокрема, педагогиня, професорка, наукова консультантка книги Здзіслава Струзіка «Виховна програма на основі цінностей за вченням Івана Павла ІІ» Марія Швед (Львів) розповіла про те, на чому повинен базуватися навчальний процес, та про цінності як про важливу складову виховання в умовах сучасних викликів.

Освітяни з Польщі у своїх доповідях розповіли про особливості дистанційного навчання української мови як мови національної меншини (Тетяна Оуергі, Варшава), про українську мову в двомовному середовищі Польщі (Марія Туцька, Перемишль), а також описали методику проведення та результати порівняльного дослідження фонологічного розвитку двомовних дітей дошкільного віку, які розмовляють польською та українською мовами (Марія Редьква, Краків).

Від науковців МІОКу учасники конференції із цікавістю дізнались про новітні методики викладання УМІ: інтегративний підхід як основу для створення підручників з української мови як іноземної (Ірина Ключковська, Оксана Горда, Галина Темник, Оксана Галайчук), авдіо-візуальний метод викладання української мови іноземцям (Назар Данчишин), конкурси та акції як форму вивчення іноземної мови (Наталія Мартинишин). Олена Мицько розповіла про інновації у взаємодії та комунікації освітян усього світу.

Під час конференції усі учасники активно спілкувалися між собою в чатах Zoom і Facebook, ставили доповідачам актуальні запитання, цікавилися свіжими навчальними виданнями, висловлювали побажання щодо налагодження контактів між освітянами в нових, карантинних умовах.

У результаті першого дня роботи Міжнародної конференції «Україно-польські міжмовні, міжкультурні та освітні зв’язки» стало очевидно, що українські освітні заклади в Польщі потребують не лише методичної та матеріальної підтримки з боку міждержавних організацій, а й законодавчої підтримки з боку держави Україна. Науковці й освітяни з обох країн поділилися контактами та домовилися про відновлення втраченої та налагодження нової польсько-української освітньої, мовної та культурної співпраці.

Наступного дня, 8 грудня, конференція продовжила свою роботу. На цей раз її організаторами стали працівники Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.