МІОК презентував результати дослідження «Українці Туреччини: суспільство, ідентичність, майбутнє»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка заходу

17 грудня 2021 року, напередодні Міжнародного дня мігранта, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» презентував результати дослідження «Українці Туреччини: суспільство, ідентичність, майбутнє».

Інститут провадив опитування впродовж 2021 року в партнерстві з Посольством України в Турецькій Республіці за підтримки Львівської обласної державної адміністрації, зокрема Департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва.

Дослідження українців Туреччини – одне із серії опитувань, які реалізовує МІОК для пізнання українських спільнот на різних континентах.

Модеруючи першу частину заходу, Ірина Ключковська, к. пед. н., доц., директорка МІОКу, звернулася до учасників: «Завершуємо рік, який добігає кінця. Впродовж року ми, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою, провели майже 60 міжнародних заходів, активними учасниками багатьох з них були й ви. За що висловлюємо вам щиру вдячність, бо ваша зацікавленість – це є не лише потужна підтримка, але й справді оцінка нашої діяльності».

Від імені Національного університету «Львівська політехніка» учасників презентації привітала Лілія Жук, д. е. н., доц., проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку. Наголосивши на важливості досліджень сучасних міграційних процесів і підтримки українських громад за кордоном, проректорка зауважила: «Міграція – це закономірний процес, із яким необхідно працювати максимально ефективно, тому Львівська політехніка всіляко сприяє ініціативам щодо поглиблення аналізу у сфері міграційної тематики, підтримуючи надзвичайно важливу серію досліджень МІОКу з вивчення українських громад у різних країнах. Туреччина – це держава, яка є стратегічним партнером України. А ми, як університет, реалізуємо це партнерство, налагоджуючи академічну та наукову співпрацю з турецькими навчальними закладами, у нас навчаються громадяни Турецької Республіки, ми успішно реалізовуємо міжнародні програми обмінів для викладачів між нашими країнами. Дослідження, яке сьогодні презентує МІОК, – ще один місток нашої співпраці з цією країною».

З вітальним словом виступив також Максим Козицький, голова Львівської обласної державної адміністрації: «Величезна подяка МІОКу за проявлену ініціативу, величезна подяка Туреччині – нашому стратегічному партнеру на міжнародній арені, який завжди стоїть з нами пліч-о-пліч. І також величезне дякую Туреччині за допомогу із «Байрактарами». Основна наша цінність як сусідньої дружньої держави – це наші люди. І ми за них завжди будемо боротися. Величезне дякую за цю конференцію, я думаю, що вона нам вдасться. Бажаю плідної праці, обговорення і успіхів!».

До офіційних виступів долучилася також Наталія Пошивайло-Таулер, регіональна віцепрезидентка Східної, Південної та Південно-Східної Азії, Океанії та Африки Світового Конґресу Українців: «Українці Туреччини є частиною нашої глобальної мережі українців діаспори, а Туреччина є важливим стратегічним партнером України. Саме вчора минуло тридцять років від дати 16 грудня 1991 р., коли Турецька Республіка стала однією з перших держав, які визнали незалежність України і за цей час довели потужну підтримку територіальної цілісності та суверенітету. У цей час українська громада в Туреччині зростала та інтегрувалася у нові умови та в нове суспільство і зберігала свою ідентичність». Насамкінець віцепрезидентка підкреслила: «Питання української ідентичності, ролі громади в суспільстві та економіці країн, де вони постійно проживають, є надзвичайно важливим. Дане дослідження, цей форум, відкриває потужну базу для спільного зростання не тільки для українців Туреччини, але й також є прикладом для, можливо, подібного дослідження в інших країнах, у яких проживають українці».

Привітавши учасників заходу, Євгенія Петрова, в. о. голови Світової Федерації Українських Жіночих Організацій, координаторка зв’язків з громадами Світового Конґресу Українців, зазначила: «Я та мої колеги зі СФУЖО з цікавістю чекаємо на висліди цього дослідження, адже в Туреччині проживає особлива молода гілка української діаспори, яка до великої міри складається з жінок, а також зуміла згуртуватися та веде активну громадську діяльність, зберігаючи свою українську тотожність та підтримуючи Україну». Пані Петрова наголосила й на значенні досліджень для світового українства: «Ми також захоплені багатогранною працею нашого партнера – МІОКу, який вже скоро як тридцять років сприяє зміцненню зв’язків України з українською діаспорою, розвитку в українських громадах освіти і культури, а також розпочав нову сторінку своєї праці – масштабний проєкт з вивчення теми української міграції. Це дослідження важливе зокрема, як для розуміння особливостей міграційної політики, так і всебічних аспектів життя та громадської діяльності українців у Туреччині».

Після офіційного відкриття відбувся перший інтерактив з учасниками заходу. Зокрема за допомогою опитування на платформі Zoom гості події вказували в яких регіонах та країнах світу вони проживають. Як показали результати, серед присутніх були представники з України, Туреччини, а також з країн Європи, Азії, Північної Америки, Південної Америки та Австралії.

Другу частину заходу, що стосувалася безпосередньо презентації результатів дослідження, модерувала Оксана П’ятковська, к. е. н., заступниця директора МІОКу. Вона детально описала методологію дослідження, зокрема використання кабінетного аналізу та якісних методів соціологічного опитування, а також зупинилися на критеріях відбору респондентів та специфіці вибірки й аналізу отриманих результатів.

Опісля розпочався другий інтерактив з учасниками, під час якого їм поставили запитання «Як ви вважаєте, скільки українських громадських організацій діє на території Туреччини?». Базуючись на результатах дослідження, відповідь на нього мав висвітлити наступний доповідач – Юрій Марусик, науковий співробітник МІОКу. На початку виступу дослідник окреслив статистичні дані щодо кількості українців у Туреччині, описав їхні соціально-демографічні характеристики, охарактеризував мотивацію переїзду, детально розповів про особливості адаптації та інтеграції українців у нове середовище, а також виділив основні поради, що давали респонденти для їхніх земляків, які щойно прибули, або планують переїхати до Туреччини. Відповідаючи на запитання про кількість зареєстрованих українських ГО у цій країні, науковець зазначив: «Станом на час проведення нашого дослідження, у Туреччині уже було більше 15 громадських організацій у різних містах цієї країни. Відповідно, тепер ви можете зрозуміти правильну відповідь на питання, яке ми озвучували перед цією частиною».

Далі відбувся наступний інтерактив. Цього разу запитання стосувалося рефлексій учасників щодо ідентичності дітей, народжених у змішаних українсько-турецьких сім’ях. Ця тема була однією з центральних у виступі Вікторії Черепенчук, молодшої наукової співробітниці МІОКу. Спочатку соціологиня висвітлила проблему сімейної ідентичності українок у міжетнічних шлюбах, виокремила національну та мовну тотожності опитаних, окреслила релігійні переконання українців у Туреччині, виділила можливості та перешкоди для дотримання українських традицій і звичаїв у цій країні. Насамкінець дослідниця представила візії майбутнього українців у Туреччині та окреслила бачення опитаних щодо подальшого розвитку української громади. Даючи відповідь на питання про ідентичність дітей з міжнаціональних шлюбів українок з турками, науковиця зазначила: «Більшість учасників сьогоднішньої події зійшлися на думці, що ідентичність дітей тяжіє до турецької. Так само українці, які проживають у Туреччині і були респондентами нашого дослідження, помітили цю тенденцію».

Після презентації результатів виступив Роман Недільський – генеральний консул України в Стамбулі. Спочатку він окреслив бачення сучасних глобальних тенденцій: «Міграційні процеси для України – явище не нове. Багато наших українців виїхало за кордон. Але робити з цього трагедію, я думаю, не варто, тому що це нормальний процес у всьому глобальному світі. Ми як країна не є особливими у цьому питанні, тому що інші держави теж відчувають такі ж виклики». Консул акцентував й на місії дипломатичних і консульських установ: «Для нас, як для дипломатів, які працюють тут, зокрема в Туреччині, завдання – тримати руку на пульсі і робити все для того, щоб українці об’єднувалися. Такий процес не є легким, це завжди непроста робота, але вона можлива, вона реальна».

На заході були присутніми також представники Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва – Наталія Савіна, радниця, та Світлана Романюк, другий секретар. Від імені Управління вони подякували МІОКу та особисто Ірині Ключковській за роботу, яку проводить Інститут: «Це дійсно унікальне дослідження. Ці рекомендації нам дуже потрібні, оскільки вони розширюють наш світогляд у стосунках зі світовим українством». Представниці від Міністерства закордонних справ побажали МІОКу надалі проводити такі дослідження в інших країнах, де проживає діаспора: «Це дозволить нам всім бути ближче один до одного у цьому глобальному світі, коли українців дуже багато у різних країнах світу».

Жваве обговорення результатів дослідження свідчить про значний суспільний інтерес до таких недостатньо висвітлених в українському медіа– та науковому дискурсі важливих тем як міграція українців до Туреччини.

Наприкінці події із завершальним словом виступила Ірина Ключковська. Від імені організаторів директорка МІОКу подякувала усім учасникам та підсумувала: «Дослідження дає нам можливість стверджувати, що роботи вистачить для нас усіх. По-перше, для українців Туреччини, які вже активно працюють над своїм згуртуванням. Тут ми побачили цілковито новий феномен, який виринув на поверхню, – роботу Посольства, яке виявилося основним і найвагомішим чинником формування громад і громадських організацій. По-друге, є достатньо роботи і для СФУЖО, і для СКУ, щоб інтегрувати ці громади у своє середовище та дати їм відчути, що вони є частинкою українського глобального світу. По-третє, досить роботи є й для нас в Україні, оскільки українці є носіями наших правдивих знань на турецькій землі». Насамкінець Ірина Ключковська додала: «Ми бачимо, що питання дітей, народжених у Туреччині, пріоритетне. Для того, щоб ті діти стали носіями знань про Україну, треба зміцнити, укріпити, розвинути, плекати їхню ідентичність. Тут роботи і для нас, для МІОКу, і для усіх загалом».

Результати дослідження «Українці Туреччини: суспільство, ідентичність, майбутнє» будуть опубліковані на сайті МІОКу у січні 2022 року.

Відеозапис події