МІОК Львівської політехніки провів онлайн-захід «Український освітній всесвіт 2.0»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Андрій Яців презентує портал

19 листопада колектив Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» провів онлайн-подію «Український освітній всесвіт 2.0». У її межах відбулися презентація оновлень однойменного порталу та вебінар «Онлайн-ресурси з вивчення української мови як іноземної в умовах нових викликів».

Учасники заходу мали змогу довідатися про нові технічні можливості сайту, втілені задля покращення комунікації українських освітян у світі, а також ефективного обміну ідеями й методичними напрацюваннями.

«Сьогоднішня подія має неабияке значення у справі розбудови українського освітнього простору в усьому світі. Завдяки Порталу, створеному зусиллями МІОКу на прохання українських освітян із 36-и держав, учасників «Першого міжнародного форуму українських суботніх і недільних шкіл», що відбувся в серпні 2018 р. у Львівській політехніці, ми, українські освітяни зі всього світу, можемо краще пізнати себе», – наголосив у своєму вітальному слові перший проректор Національного університету «Львівська політехніка» Олег Матвійків.

Зазначимо, що до вдосконалення Порталу фінансово доклався Департамент освіти і науки Львівської ОДА. Його очільник Олег Паска, подякувавши міоківцям за реалізацію амбітного задуму, заявив: «Портал є не просто стратегічним проєктом, який дозволить відтворювати й повертати українську мову в закордонні середовища, а й розвивати освіту як носій поширення культури. Однією із цілей Стратегії розвитку освіти Львівщини є формування освіти як культурного елементу в широкому розумінні слова. Це саме той фундамент, якого нам бракує у відродженні та об’єднанні українства всього світу».

Водночас директорка МІОКу Ірина Ключковська зазначила: «Шлях до цього дня був непростий, починаючи від нашої кампанії зі спільнокошту, у результаті якої вдалося запустити першу версію. А тепер ми змогли реалізувати другу частину цього порталу, збільшити його функціонал. Портал допоможе сформувати середовище освітян, адже кожен із педагогів, які працюють за кордоном, роблять неймовірну справу. Навряд чи знайдеться інша національна спільнота у світі, що мала б таких учителів, які здатні творити свою країну за межами держави. Аби підтримати тих освітян, ми робимо все можливе, що в наших скромних силах. Але тільки разом ми зможемо рухатись далі й виховати українців, які згодом будуть взаємодіяти і на індивідуальному, і на груповому рівні з Україною».

Модерували подію провідна філологиня МІОКу Олена Мицько та старша наукова співробітниця МІОКу Оксана Горда. Презентацію оновлень Порталу здійснили провідна філологиня Інституту Наталія Мартинишин і заступник директора Андрій Яців.⠀

Під час заходу учасників також познайомили з командою модераторів порталу, до складу якої увійшли найкращі педагоги з різних країн світу: Оксана Левицька, голова Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради Світового Конґресу Українців (Канада), Галина Барляк, керівниця Центру вивчення та плекання української мови «Зернятко» (Італія), Йосеф Тохме, вчитель Української школи в Туреччині, Лариса Заник, членкиня Управи Шкільної Ради Українського Конґресового Конґресу Америки, Любов Любчик, учителька Української школи при церкві Святого Володимира Великого у Парижі, Ольга Демчук, вчителька Української школи при Українському культурному товаристві «Просвіта» в Аргентині, Тетяна Співаковська, заступниця директора Української школи в ОАЕ, та інші.

Поряд із презентацією оновленого порталу відбувся також вебінар «Онлайн-ресурси з вивчення української мови як іноземної в умовах нових викликів». Під час вебінару експерти міркували про те, як організувати та провести заняття з УМІ в мережі, які навчально-методичні ресурси варто використати та які є особливості створення навчальних матеріалів, зокрема в період пандемії. Слово під час обговорення мали наукова співробітниця Лабораторії освітньої інформатики Технологічного університету Онтаріо Уляна Плавущак-Підзамецька (Канада), доцентка кафедри української та російської мов як іноземних Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ганна Швець (Україна) та провідний філолог МІОКу Назар Данчишин (Україна).

Позитивними враженнями від проєкту поділилися і його співмодераторка Оксана Левицька та Почесна Консулка Канади у м. Львові Оксана Винницька-Юсипович.

Приємно зазначити, що відразу після заходу освітяни самі проявили інтерес до створення нових проєктів на платформі «Українського освітнього всесвіту». Зокрема, Галина Барляк зініціювала перший вебінар на Порталі. Цей захід присвячений вивченню Голодомору в суботніх і недільних школах українців діаспори. Він відбудеться 26 листопада з 18:00.

До речі, запис події «Український освітній всесвіт 2.0» можна переглянути на сторінці Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою у соцмережі Фейсбук.

Сайт Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою

https://miok.lviv.ua/?p=20151

Андрій Яців презентує портал Олена Мицько